SHARE

Започна кампания за набиране на средства за помощ на  Крис Караджов, който  претърпя травма на гръбначния стълб след инцидент през 2012 г. и е в инвалиден стол оттогава насам. Крис е борец – той не се предава, той е силен и се адаптира към новото си състояние и дори е обратно на работа в университета в Калифорния, Лонг Бийч, където преподава във факултета по Журналистика и масова комуникация. Но Крис има нужда от помощта ви – той се нуждае от специален инвалиден стол, който е приспособен към нуждите му, както и от адаптиране на жилището си, които специфичното му състояние изисква. Научете повече за Крис тук, където може да направите и дарение.

Оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов искат от природозащитни организации от коалицията „За да остане природа в България“. Като причина те изтъкват „кризата, генерирана от министерството на екологията“ в казуса със защитена територия „Комплекс Калиакра“. По думите им министър Нено Димов е лично отговорен за „объркващите и манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста“. Според тях в действията на ведомството има и „явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители“. По думите им целта е пълното застрояване на Черноморието, а чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз.
България трябва да деполитизира Висшия си съдебен съвет, настояват от GRECO – орган към Съвета на Европа, наблюдаващ изпълнението на мерките за борба с корупцията в държавите членки.  България остава единствената страна на ЕС, подложена на наблюдение от Съвета на Европа. Докладът отбелязва, че има развитие по отношение на даването на възможност на магистратите сами да избират представителите си във ВСС, както и за разделянето на ВСС на две колегии. България обаче не е изпълнила препоръката за засилване на гаранциите за независимост на съдиите, а друг проблем са бонусите в съдебната система. Организацията настоява и за приемане на антикорупционен закон, посочва „Медиапул“.
Заповедта на министъра, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитената зона „Комплекс Калиакра“, ще продължи да действа до момента, в който бъде издадена нова такава. Според министъра заповедта сама по себе си не е проблем. Преди да бъде изготвена нова заповед, тя предстои да бъде обсъждана от кметовете на засегнатите райони, участващите в конфликта страни и представители на Европейската комисия, пише „Дневник“. 

Президентът Радев наложи вето на част от Закона за околната среда, с които се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване и одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на обектите от национално значение. Като пример от „Дневник“ посочват автомагистрала „Струма“ и строежа през Кресненското дефиле и инвестиционни намерения за ново строителство над Банско в Национален парк „Пирин“. Няколко партии заедно с 27 НПО-та поискаха от Радев да наложи вето, тъй като според тях в този вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин даде интервю за Нова телевизия, в което заяви, че “Отношенията между Америка и България са дълбоки и искрени и не могат да бъдат обект на пропаганда.” Той също така коментира имиграцията, закона „Магнитски“ и Цветан Василев, вземането на страна в политически конфликти и връзката между Америка и България. Повече информация можете да намерите тук. 

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличена двойно и от 5 ще стане 10 години. Освен това сънародниците ни в чужбина ще могат да ги получават само с едно посещение в консулска служба, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане. Решението е взето, след като проучване установило, че България е от малкото държави в ЕС, при които паспортът е с толкова кратка валидност; срокът на валидност на личната карта, която също дава право на пътуване в чужбина, е 10 години.

Комисията за енергийно и водно регулиране прекратява процедурите за отнемане на лиценза на „ЕВН България“. Решението е взето на закрито заседание, а пълният текст на решението ще се публикува след приключване на процедури. Процедурата по отнемане на лиценза, която беше срещу трите електроразпределителни дружества, започна преди три години. Тогава регулаторът посочи, че „ЕВН България Електроснабдяване“ и „Енерго-про“ извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, посочват от „Дневник“.

Българският шампион „Лудогорец“ осъществи рекорден изходящ трансфер, като продаде звездата си Джонатан Кафу на френския „Бордо“ за 6 милиона евро. Преговорите между двата клуба, които вървят от два дни, завършиха и бразилският нападател ще пътува за Франция, за да подпише личния си договор с тима.

Русия заяви, че вече не обръща внимание и не очаква подобрения относно ситуацията в САЩ. „Използвайки поговорка, с която да опишат турбуленцията в Белия дом и погледа над нея в Москва, източникът казва: „Кучетата си лаят, керванът си върви“, предава Ройтерс. Русия се надяваше на отмяна на санкциите срещу страната, както и на затопляне на отношенията със САЩ под управлението на Тръмп, който е държан под контрол от републиканците, що се отнася до Русия, и срещу когото се води разследване от специален прокурор на ФБР за връзки с Кремъл. Администрацията Тръмп е в хаос, в лицето на който руснаците просто „свиват рамене“ , предават от агенцията.

„Мазда“ обяви, че ще бъде първият производител на автомобили, който ще въведе в продажба революционна технология в двигателите, която конкурентите им се опитват да създадат от десетилетия. Новият двигател ще бъде от 20 до 30% по-пестелив на гориво, отколкото настоящите двигатели на японската компания. От компанията заявиха, че ще пуснат автомобили с новите двигатели от 2019 г. Освен това те ще въведат електромобили и електротехнологии в колите си от същата година, фокусирайки се на пазари, които ограничават продажбата на определени автомобили с цел намаляване на замърсяването.

Избрният ден в Кения върви към своя край сред страхове, че резултатът може да предизвика насилие и да ескалира до гражданска война. Президентът Кенятта призова за обединение и заяви, че ще приеме резултата, какъвто и да е той, като помоли противниците си да направят същото. Финалната седмица от кампанията бе белязана от убийството на официални лица и обвинения за подправен вот.

Снимка: Long Beach Press-Telegram

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.