SHARE
Днес научихме, че ЧЕЗ е предлагала няколко пъти на българската държава да стане част от сделката за продажба на активите на компанията в страната, но правителството е отказвало на няколко пъти.

Това съобщи вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач за чешкия вестник „Лидове новини“. Той също така свърза атаката срещу компанията с международния арбитражен иск на ЧЕЗ срещу България, който – ако бъде удовлетворен – може да достигне 600 милиона евро.

Междувременно вчера вечерта от ЧЕЗ изпратиха съобщение до медиите, като бе особено интересен неговият автор – Моника Йосифова, но съпругата на Сергей Станишев и ПР отрича да стои зад него. Подробности от колегите от „Капитал“. 

Родният шок и ужас продължават.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти“ парламентът отхвърли ветото по закона „Пеевски-Цонев“ за КТБ и така корпулентният законопроект бе повторно приет с 129 гласа „за“ и 40 „против“ от БСП и „Воля“.

Борисов отказа да приеме оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която си я подаде, тъй като е приятелка на Гинка – купувачът на ЧЕЗ.

Макар премиерът да твърди, че „оставки не връща“ (това му бе аргументът, с който прие оставката на Христо Иванов). В случая премиерът сам поиска оттеглянето на Петкова, но за нея се застъпиха от „Обединени патриоти“ и в крайна сметка енергийният министър запази креслото си след решение на  коалиционен съвет между управляващите.

Волен Сидеров и ВМРО поискаха извинение от техния съпатриот Валери Симеонов за това, че нарече руския агент на КГБ, пристигнал в България – Кирил Московски – „второразрядно ченге на КГБ“ – навярно обидата е в това, че е „второразрядно“, иначе не виждаме причина агент „Иван“ Каракачанов да се срамува от названието „ченге“, отправено към неговия руски колега.

Кабинетът оттегли ратифицирането на Истанбулската конвенция от Народното събрание, а депутатите гласуваха със 121 гласа „против“ на 67 „за“ провеждането на референдум по темата. Народното допитване бе търсено от главните разпространители на пропаганда и лъжи за конвенцията – Корнелия Нинова от БСП и ВМРО.

Общо 905 ефективно осъдени са успели да избегнат изтърпяване на своето наказание и продължават да се издирват, съобщи  главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната правна комисия. Подробности от Mediapool.

Разследващите във Великобритания смятат, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитичен газ. 

По-рано полицията обяви, че има „повече информация“ за използваното вещество и по-късно ще представи информацията си.

Вътрешният министър Амбър Ръд призова да се избягват „слуховете“ около инцидента, защото разследващите ще имат нужда да работят на спокойствие. Случаят вече обтегна отношенията между Лондон и Москва.

Националната асоциация за приемна грижа ще търси приемни родители за 60 непридружени деца мигранти. 

Основната цел на проекта е изграждането на капацитет за предоставяне на висококачествена подкрепа за непридружени деца мигранти чрез приемна грижа на регионално и национално ниво в България, Гърция и Италия, както и на международно ниво в рамките на ЕС.

Подробности може да научите тук. 

Днес от организация Single Step стартираха гореща линия за ЛГБТИ младежи и техните родители – 0800 900 18.

„На нея могат да потърсят информация, съвет и помощ както ЛГБТИ хора, така и техните родители и семейство.

Целта на телефонната линия, както и на онлайн чата ни е да помага на младежите да се справят с тежки социални ситуации вследствие на тяхната различна сексуална ориентация или полова идентичност: от трудно социализиране в училище до неразбиране и отхвърляне вкъщи или усещане за самота и изолация изобщо в живота им. Вярваме, че родителите на ЛГБТИ тийнейджъри се нуждаят най-вече от информация и разбиране, за да могат те от своя страна да приемат децата си и да им предложат подкрепата, от която децата им се нуждаят.

Телефонната линия ще бъде обслужвана от обучени доброволци с опит в предоставянето на подкрепа на нашия онлайн чат. От стартирането на чата в края на октомври 2017 нашите доброволци са обслужили близо 300 чат сесии и вярваме, че този допълнителен канал за комуникация ще улесни още повече достъпността до услугите ни. Обаждането е безплатно и анонимно. Линията първоначално ще работи всяка сряда от 17:00 до 20:00 ч.“, пишат от организацията.

Повече информация може да научите тук. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.