SHARE

Новият законопроект на Пеевски може да се разглежда като форма на цензура.

Тази теза разви в сряда в интервю за БНР адв. Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“, който е и председател на Комисията за журналистическа етика, като допълни, че законът също така е насочен срещу конкурентите на корпулентния депутат.

Поводът е внесеният от „Пеевски-Цонев“ законопроект за медиите.

 

Междувременно от ГЕРБ чакат Борисов, за да разберат дали да подкрепят закона на депутата. След като лично министър-председателят Бойко Борисов разпореди партията му да подкрепи законопроекта „Пеевски“ за „вторичното раграбване на КТБ“, както го описа Йордан Цонев, сега ГЕРБ отново чака нареждане от него, за да изрази позиция по другата законова инициатива на Пеевски – за „осветляване на медийната собственост“. Това показва проучване на Mediapool сред парламентаристите от управляващото мнозинство.

Президентът Плевнелиев [2012 – 2017 г.] свидетелства в сряда пред съда по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Той разказа пред Софийския градски съд, че решението шестте двигателя на руските МиГ-29 да се ремонтират в Полша не е взето еднолично от подсъдимния, а е било плод на държавната политика в онзи момент. Подробности по темата. 

За две години, откакто новите терапии подлежат на оценка на здравните технологии (ОЗТ), преди да бъдат заплащани с обществени средства, са спестени 70 млн. лева. Това е икономията от лекарствата, на които е отказано включване в позитивния лекарствен списък, тъй като са оценени като недостатъчно ефективни и рентабилни.

От Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), който администрира процеса по ОЗТ, съобщиха за Mediapool, че от създаването на комисията до момента са приключени 68 процедури по оценка на лекарства. От тях 54, или 80%, са получили положителна оценка за включване в позитивния лекарствен списък, а 14 медикамента (20%) са с отрицателни становища. Още по темата в Mediapool. 

Най-богатият чех, Петр Келнер, е избраният от „Теленор“ (Telenor) нов собственик на българския телеком, съобщи „Капитал“, като се позова на три независими източника.

В момента тече допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Очаква се преговорите да приключат до края на април, а след това да се поиска разрешение от регулатори, така че реално смяната на собствеността може да стане към средата на годината, отбелязва изданието.

Върховният касационен съд  поиска от Конституционния съд да отмени текстовете от Закона за съдебната власт, които след последната му поправка регламентираха нови правила за отстраняване от длъжност на магистрати.

Става въпрос за промяната, предвиждаща съдии, прокурори и следователи да бъдат отстранявани от длъжност автоматично при повдигане на обвинение за извършено престъпление.

Четири месеца след изборите Германия най-накрая има коалиционно споразумение за нова голяма коалиция между християн- и социалдемократи.

Този път – по думите на лидера на център-левите Мартин Шулц – споразумението „означава промяна на посоката за Европа“, включително изграждане на Европейски монетарен фонд и структурни промени в еврозоната и ЕС. Още по темата. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.