SHARE

Асоциация на европейските журналисти: Медиите да бойкотират силните на деня

„Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество“, се казва в публикуваната на сайта на АЕЖ позиция.

„В случай, че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“, отбелязват от АЕЖ.

Екипът на „Терминал 3“ счита, че лица, които заплашват журналисти – както задкулисно, така и публично в национален ефир – са негодни за делегираните им от гражданите задължения на народни представители. Недопустимо е в България, част от Европа в XXI век, свободата на словото да се потъпква и поругава публично. Антон Тодоров от ГЕРБ, както и вицепремиерът Валери Симеонов, трябва да подадат оставките си. Повече по темата може да прочетете тук. 

Как трябва да бъдат защитени журналистите в своята работа? От СЕМ нямат отговор. „СЕМ ще направи мониториг на случилото се в студиото на „Нова телевизия“ и ще се произнесе според своите правомощия. В случая това е меко казано недопустимо поведение. Намирам го за неприемливо“, заяви председателят на регулатора, цитиран от „Дневник“. Попитана какви механизми има СЕМ за реакция на заплахите София Владимирова призна, че такъв липсва. От кого зависи решението на проблема? От законодателите. Същите, които сплашват журналисти публично. Добре дошли в парадокса, наречен България.

Докато в медийните пространства активно се вихрят правителствени лица, тихо и спокойно се приемат текстовете на новия антикорупционен закон на ГЕРБ, който бе жестоко критикуван от българската адвокатура и други правни сдружения. Повече за това какво ще правят управляващите относно прането на пари (освен да участват в него) вижте тук. 

Дори когато има правни механизми, някои са по-равни от други. Родната прокуратура е отказала да изпрати в Русия сигнал за корупция на „Антикорупционния фонд“ срещу двама руски граждани във връзка с проекта „Южен поток“, предава „Дневник“. Миналия месец на официално посещение у нас беше главният прокурор Юрий Чайка. Той и Сотир Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество, пишат от изданието. Искането на фонда е за проверка на публикувана през декември 2014 г. в американския вестник „Ню Йорк таймс“ статия, посветена на българско-руските отношения с основен акцент на проекта „Южен поток“. Какво са отговорили от българската прокуратура? Посъветвали са сигналът да бъде подаден директно до Чайка.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е предложил за председател на Софийския градски съд  да бъде определен съдията от Софийския апелативен съд Красимир Машев. Предложението идва, след като вчера колегията не успя да избере временен председател на ключовата съдебна инстанция, която е без оперативно ръководство от 2 октомври, откакто влезе в сила оставката на доскорошния ръководител Калоян Топалов.

Старите песни на нов глас – обещай ми любов, обещай ми електронно правителство: едва ли за вас е новина, че от десет години България прави електронно правителство. Е, твърде вероятно е и следващите 10 години да правим същото. Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков подписа днес документ на европейско равнище, който заявява политическата воля на държавите членки, включително България, да продължат усилията за ускорено развитие на е-управлението. Въпросът е как се ускорява нещо, което дори не е започнало? Пак ще се срещнем след 10 години…

След един ден, в който абсурдът е по-черен от обикновено, от „Капитал“ ни разказват защо България всъщност има шанс. Едно ценно четиво за втората индустриална сила в света, която ще ви изненада и историята на малките държави, които имат неподозирани възможности. Друга гледна точка по темата може да прочетете тук. 

Управляващата коалиция, ДПС и „Воля“ излязоха с безпрецедентен законопроект, който предвижда отпускането на до шест заплати бонус за магистратите в специализираните институции. Такива са спецсъдилищата, спецпрокуратурите и следователите в специализираните отдели. Подробности. 

До края на октомври в 12 болници ще има безплатни прегледи за рак на гърдата. Организатори на кампанията са Първа САГБАЛ „Света София“ и фондация „Една от 8“, а в инициативата са се включили специалисти от болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Инициативата осигурява безплатни консултации не само с психолози, но и с онколози. График и локации на консултациите може да намерите тук. 

„Смятам, че най-страшната геополитическа катастрофа на ХХ век е създаването на СССР“, заявява в интервю за Би Би Си руският журналист, телевизионен водещ, режисьор и актьор Леонид Парфьонов, цитираме „Клуб Z“. От изданието ни представят накратко изказвания на Парфьонов, който е написал наскоро книгата си „Неотдавна. Нашата ера. 1931-1940“. Тя е посветена на един от най-горещо обсъжданите периоди в съветската история, а възгледите в нея рязко се различават от носталгията по сталинизма, която Кремъл изразява.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за Източна Европа, която се закотвя в традициите и миналото си, изграждайки нова желязна завеса под формата на отнемане на правата на хомосексуалната общност. От друга страна, стандартът на живот в София вече е над средноевропейския – за съжаление разликите с провинцията все още остават значителни, а повече четете тук. 

Испания срещу Каталуния: представител на Испания в Каталуния се извини на ранените по време на полицейските насилия срещу незаконния референдум за независимост миналата неделя. Енрик Мило обаче не пропусна да обвини каталунското правителство за нелегалния вот. Правителството в Мадрид пък издаде декрет, който ще улесни преместването на големите компании извън Каталуния. В отговор каталунските власти заявиха, че все пак ще дебатират независимостта в парламента. Историята продължава. За пълното отразяване на неделните събития и достъп до материалите ни по темата – тук. 

Може ли бедствието да бъде трамплин към по-добро бъдеще? В случая на Пуерто Рико изглежда така. Не кой да е, а създателят на „Тесла“ Елън Мъск изяви желание да възстанови почти унищожената захранваща мрежа на острова, който е изправен пред хуманитарна криза и е без електричество от седмици. И след като Мъск публично обяви желанието си, президентът на Пуерто Рико бе красноречив – Хайде да говорим. Вижте кореспонденцията между двамата в една история, която няма прецедент – тук.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.