SHARE

Тази вечер се очаква да се състои първият протест срещу служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Той е свикан пред Министерството на околната среда и водите заради това, че   служебният министър Ирина Костова подписа решение, с което разрешава изпълнението на плана за Пирин, независимо че не е направена екооценка. Възмущение предизвика и фактът, че решението е подписано ден преди националния празник 3 март и така възможността за обжалването му се съкращава само до един работен ден. Служебният премиер Огнян Герджиков се усъмни в „чистота на помислите“ на протестиращите: “Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли”.

Президентът Румен Радев определи като прибързано решението на екоминистъра Ирина Костова. „Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014 – 2023 е прибързано. Това е обществено значим въпрос“, казва държавният глава.

По-късно след разговор с президента служебният министър на екологията Ирина Костова даде леко на заден ход по казуса. Костова заяви на сайта на ведомството, че ще отмени второто от двете спорни решения, но веднага след отмяната му ще издаде идентично. Така тя иска да даде възможност на граждани и неправителствени организации „да упражнят законното си право на жалба срещу решението й“. Природозащитниците определиха този ход на министъра като гавра с гражданите и с президента. „Дават още три дни на гражданите да си пишат жалбите, но планът за управление си продължава напред“, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Министерството на правосъдието подготвя промени, с които се затягат правилата за получаване на българско гражданство в случаите на натурализация по български произход.

Планират се изисквания, когато едно лице кандидатства за българско гражданство по натурализация, в удостоверението да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският му произход. Промените се налагали и заради това, че вицепрезидентът отказвал да издава укази за лица, по чиито преписки липсвали документи. Предвижда се дори заварените преписки да се разглеждат по новите затегнати правила.

Франция и Германия, подкрепяни от Италия и Испания, ще обсъждат възможностите за Европа на няколко скорости на мини среща на върха тази вечер.

България и четирите членки на ЕС от Централна Европа заявиха, че са против каквито и да е идеи за оформяне на ядро и периферия на Европа. В срещата ще участват френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Паоло Джентилони и испанският премиер Мариано Рахой. За да не ядосват нито една страна членка, по-специално тези от Източна Европа, които се опасяват, че ще останат, образно казано, в задната част на европейския влак, лидерите на четирите страни, събиращи се във Версай, няма да направят никакво изявление в края на срещата си утре.

Вишеградската четворка ще се оплаче на Брюксел днес от разликата в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа.

Сравненията на храните на големи международни марки показват, че те използват различни и по-евтини съставки в продукците, предназначени за Източна Европа. Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите. Лидерите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария обаче я намират за неетична и ще повдигнат въпроса на срещата на министрите на селското стопанство днес в Брюксел.

От Брюксел одобриха руската атомна централа АЕЦ „Пакш II“ в Унгария, който ще бъде финансирана и изпълнена от Москва.

Това ще разшири руското влияние върху енергийната политика на Унгария и така Москва ще получи още един коз за прокарване на интересите си в ЕС.

Страните от ЕС ще дадат днес формалното начало на инициативата си за създаване на съвместен команден център за военни мисии на страните членки. В понеделник министрите на външните работи и на отбраната ще решат този център да заработи още през пролетта. Той ще командва мисии, които не са свързани с военни действия, като например обучаването на военни в Мали, Сомалия и Централноафриканската република. В бъдеще центърът ще ръководи мисии за изграждане на отбранителен капацитет, мониторинг или демобилизиране и разоръжаване.

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети, които прелетяха около 1000 км, заяви южнокорейското министерство на отбраната.

Ракетите са били изстреляни от район близо до границата с Китай и са паднали в Японско море край източните брегове на КНДР. Изстрелването на ракетите явно е било в отговор на съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ. „САЩ осъждат изстрелването на балистични ракети от КНДР, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, строго забраняващи на Пхенян да извършва такива изстрелвания“, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. Президентът на Южна Корея Хуан Кхьо-ан каза, че страната му би трябвало бързо да завърши разполагането на американска система за противоракетна отбрана, след като Северна Корея изстреля четири ракети в Японско море. Японският министър на отбраната Томоми Инада заяви, че някои от ракетите са паднали на около 300 км от бреговете на Япония. Според японски правителствени източници, цитирани от агенция Киодо, една от четирите балистични ракети може да е била междуконтинентална.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медияпул“ и BBC.

Снимка: Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова; БГНЕС