SHARE

След като написа закон за разграбването на КТБ, депутатът и успял български бизнесмен Делян Пеевски предложи законопроект, който цели да отговори на „общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда“. На практика това е проектозакон фантом, който напомня повече на кампания по изчистване на имиджа, тъй като посочените в него промени вече съществуват под една или друга форма в законодателството.

Така например печатните медии и досега декларираха собствеността си, радиото и телевизията се регулират от други закони, а мнозинството онлайн издания вече са с ясен и заявен собственик. Не е ясно как поправките, предложени от Пеевски, ще успеят да разяснят собствениците на анонимни уебсайтове – не са предложени санкции, нито законови мерки в тази област. Предложената от Пеевски поправка за контролиране на финансирането на медиите не включва всички източници – като например банкови кредити, рекламни инвестиции, сред които и средства от държавни институции и компании, както и средства по европейските комуникационни програми. Повече може да прочетете тук. 

Крадците, които наемат жилища от популярни платформи за резервация и след това ги обират, са се предали сами в полицията, съобщава „Дневник“. 19-годишния Емилиян Йорданов и негов приятел признаха, че в петък са обрали телевизор от нает от тях апартамент. Мотивът им бил, че им трябвали пари. Взели назаем 5 хил. лв. от човек, който по думите на Йорданов не се занимава със законна дейност. Изхарчили ги за дискотеки и заведения за три дни. За откраднатия телевизор взели 100 лв. Има множество подадени граждански сигнали и за други случаи и злоупотреби, извършени от двете лица. Как случаят стана популярен – вижте тук. 

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това показа проучване, част от кампанията на „Грийнпийс“ – България, за намаляване на пластмасовото замърсяване „Свободни от пластмаса“. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия, а подробности може да намерите тук. 

Миналата седмица влезе в сила изцяло нов Закон за частната охранителна дейност, който дава право на кметовете на общини да сключват договори за частна охрана на урбанизирани територии, цитираме „Дневник“. Общините за собствена сметка ще могат да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението, което по принцип е прерогатив на МВР.

Стартовата заплата на най-добрия работодател за България – японската „Язаки“, ще се вдигне до 575 лв., или малко над 250 евро. Това е с 65 лв. повече от минималната работна заплата за страната. В резултат на други нововъведения доходът на оператори с 6-месечен стаж стига до 950 лв., или 475 евро. Повече четете тук.

Кметът на Септември е първата жертва на Специализирания съд. Мотивите да бъде отстранен Марин Рачев са влияние над разследването. Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Повече може да разберете от „Медиапул“. 

Бойко Борисов въобще не напомня на Тодор Живков със способността си еднолично да разрешава буквално всеки проблем в държавата. Ама изобщо. Затова бяхме много изненадани, когато отново в неговия кабинет приключи конфликтът между работодателите и Министерството на енергетиката за цената на тока. Така работодателите изведнъж се отказаха от искането на оставка на енергийния министър и ще се правят бързи реформи. Повече може да видите тук. 

В понеделник Dow Jones отбеляза най-големия си еднодневен спад от създаването му, като повлече крак и при азиатските и европейските пазари във вторник, разказва „Капитал“. Според главния инвестиционен консултант на „Елана трейдинг“ Цветослав Цачев ставаме свидетели на временна корекция, която не само е нормална, но и доста е изостанала. „Все пак имахме 2 години постоянен растеж, като за този период само американският пазар нарасна с 60%“, коментира той за „Капитал“.

Тази вечер ще може да гледате изстрелването на най-мощната ракета в света, наречена Falcon Heavy. Може да гледате на живо на страницата на „Терминал 3“ във Facebook.

Хиляди италианци се присъединяват към новопоявили се фашистки фракции, които създават наратив на гърба на бежанците, вълната от фалшиви новини и са подхранвани от неспособността на страната да се справи с миналото си. В Италия са регистрирани 142 атентата на неофашистки групи от 2014 г. насам. След стрелбата в Италия този уикенд, която беше извършена от крайнодесен екстремист и рани африкански граждани, четирима други северноафрикански граждани са били пребити от 25 скинари. На 13 януари в Неапол дузина крайнодесни сипматизанти на Forza Nuova нахлуват в бар, където се провежда събитие на роми, нанасят щети и раняват една от организаторките. Повече може да прочетете тук.

Режисьорът Куентин Тарантино отговори на обвиненията на актрисата Ума Търман с изявление, че „това е най-голямата грешка в живота ми“. Търман обвини сценариста режисьор, че я е принудил да шофира автомобил за сцена, с който тя е катастрофирала. „Това беше просто шофиране. Никой от нас не гледаше на това като на каскада. Може би трябваше, но не го направихме. Сигурен съм, че когато тя ме конфронтира по повод ситуацията, врътнах очи и бях раздразнен. Но не съм бил бесен.“ Повече може да видите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.