SHARE

Григор Димитров иска да изгради академия за тенис в България. Деветият в световната ранглиста е запознал президента с целите си по време на срещата им. Тенисистът се прибра за кратко в България след ранното си отпадане от последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Повече четете в „Дневник“. 

Български граничари са принуждавали турци да им плащат, за да не им бъдат наложени неоснователни глоби, карали са ги да си измият автомобилите на границата или да чакат в продължение на 14 часа. Турците с европейско гражданство са били карани да плащат подкупи, за да минат през България, съобщават Кати Пири и Катлийн ван Бремпт, евродепутати от Холандия и Белгия. Във въпроси, отправени към Европейската комисия, те критикуват остро корупционните практики в България.

„Български граничари тормозят холандци от турски произход. Проблемът съществува от години, но трябва да бъде преборен“, писа Пири във фейсбук. Двете дами ще се свържат и с правителството в София, предава „Дневник“.

Хазартният бос Васил Божков и банкерките Цветелина Бориславова и Петя Славова ще се надпреварват за покупката на дъщерната на КТБ банка „Виктория“. Оттук нататък предстоят анализ и оценка на офертите. Бориславова и Славова са участвали и в предишния конкурс, а според данните на БНБ към края на юни 2017 активите на банката възлизат на 126 милиона лева, а пасивите – 92 милиона. Основното предизвикателство, посочват от „Медиспул“, ще бъде да се платят дълговете към КТБ.

Азербайджанската пералня, в която е замесен съпругът на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е на път да разклати не само България, но и Съвета на Европа. Разследването дойде успоредно с началото на изслушванията в Страсбург по различни обвинения за корупция в Съвета на Европа. Банкови документи показаха, че Азербайджан е налял около 3 милиарда щатски долара към подкрепящи политиката на страната лобисти и политици в Европа посредством луксозни стоки и услуги. Повече за разследването може да прочетете тук, а за българската следа – тук.

Министерството на земеделието, храните и горите публикува пакет от проекти за регламентиране на условията и контрола за отглеждане на коноп. Така съществуващите вече регулации се обединяват и се хармонизират с европейското законодателство, поясняват от ведомството. Растенията от рода на конопа (канабис), със съдържание под 0.2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, ще могат да се произвеждат с ежегодно разрешение от министерствтото, както и досега, и контролните органи на ведомството ще имат регламентиран достъп до площите, засети с растенията, складовите помещения за съхранението им и търговските обекти, където се предлагат продуктите, четем отново в „Дневник“. 


Проф. Николай Лазаров е новият председател на управителния съвет на Фонд „Научни изследвания“
, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Негов заместник става досегашният председател на изпълнителния съвет на фонда проф. Георги Вайсилов. И двамата са избрани при тайно гласуване с пълно мнозинство от десет гласа на първото заседание на новия изпълнителен съвет на фонда. Николай Лазаров e професор по анатомия, хистология и цитология. През последните години Фонд „Научни изследвания“ стана известен с цяла серия проблеми, свързани с липсата на достатъчно финансиране (макар че бюджетът за 2016 г. бе увеличен тройно в сравнение с предходната), забавяния на изплащания по проекти от 2010 г. насам.

Тази вечер в София е обявен сбор пред Паметника на съветската армия. Целта – искане за неговото демонтиране, научаваме от OffNews. ДСБ – София, призова и покани всички свои привърженици да подкрепят Гражданската инициатива за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА, както го наричат костовистите). Срещата пред паметника е обявена за 18,30 ч. От движението призовават кмета на София Йорданка Фъндъкова да изпълни решението от 1992 г. на Столичния общински съвет за демонтиране на паметника.

От 1 септември Сърбия въведе електронен контрол на средната скорост по магистралите. Българското МВР предупреди, че устройствата ще засичат средната скорост на автомобилите, движещи се в страната, като те отбелязват часа на преминаване през пунктовете за заплащане на таксите и са синхронизирани помежду си. В случай, че преминаването на МПС е надвишило допустимите 120 км/ч, служители на пътна полиция ще налагат глоби.

Китайското првителство цензурира – включително и онлайн – дискусията за ядрените тестове в Северна Корея. Постове в социалните мрежи, които коментират дори на шега тестовете, биват изтривани, съобщава BBC. Много от премахнатите постове са критични към политиката на Китай относно отразяването на ядрените опити на съседката ѝ. Междувременно руският президент Путин се обяви срещу ескалирането на конфликта в Северна Корея. Призивите му за мирен диалог дойдоха в разгара на шестия пореден и дотук най-мощен ядрен тест.

САЩ премахват защитата за млади нелегални имигранти. Deferred Action for Childhood Arrivals (DАСА) беше приета преди пет години по времето на президента Обама. Тя пази около 800 000 т. нар. „мечтатели“, основно от латиноамерикански държави от депортация, като им дава право на работа и образование. Тръмп няма нужда от одобрението на Конгреса, за да спре програмата – въпреки че срещу прекратяването й има аргументи и от двата спектъра.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж спечелиха дело във Франция срещу папараци, които са снимали Кейт по време на почивката ѝ без горнище. Малко след като Кейт и принц Уилям обявиха, че чакат третото си дете, съдът в Нантер отсъди в тяхна полза, като от изданието ще трябва да им платят щети в размер на 100 хил. евро. Редакторът и изпълнителният директор на списанието са глобени с 45 хил. евро всеки, което е и максималната присъда в такъв случай. Повече четете в Guardian.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.