SHARE

Правителството обяви, че цели да приеме България в  “чакалнята на еврозоната” ERM II. Всяка страна трябва да престои в нея поне две години, преди евентуално да стане пълноправен член на валутния съюз.

Премиерът Бойко Борисов  също така заяви, че страната ни не трябва да допуска да не бъде на „първа скорост“ в ЕС. Това стана ясно от речта му по време на дискусия за бъдещето на ЕС „Европа отново на път“, в която участваха и трима бивши премиери – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, както и почти всички външни министри на България от последните години, политици, анализатори и експерти.

По време на дискусията лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че България не би могла да приеме Европа на няколко скорости, тъй като това би ни изпратило в периферията.

Руски шпиони и дипломати участват от близо десетилетие в разпространяване на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО, съобщи организацията OCCRP, която публикува световноизвестните разкрития „Досиетата от Панама“ и „Руската пералня“.

В операцията са участвали четирима агенти на руските служби за сигурност – ГРУ, координирани от София, както и трима агенти на Службата за външно разузнаване в руското посолство в Скопие. Освен това са участвали местни представители на руската държавна агенция ТАСС и “Россотрудничество”, която Washington Post посочва, че е била разследвана от ФБР за опит да вербува американски разузнавачи в САЩ.

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от втората среща за КТБ, състояла се на 14 юли 2014 г. на Консултативния съвет по национална сигурност. Преди две седмици Радев се съгласи да разсекрети стенограмата от първата среща, проведена на 29 юни 2014 г., въпреки че преди това се противопоставяше.

Днес бе избран Огнян Дамянов  за четвърти член на следващия състав на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота, след като през уикенда двама от кандидатите получиха равен брой гласове.

Той получи равен брой гласове – 420 – с Ясенка Шигарминова  на повторния вот в неделя. Поради това изборът бе определен от жребий, който спечели Дамянов.

Здравният министър Николай Петров разпореди внезапни проверки на директорите на 28-те регионални здравни инспекции на среща в понеделник. Мерките ще бъдат предприети заради стартиращия летен сезон, в който се очаква засилването на контрола на водите, на храните и на шума.

Националната здравноосигурителна каса ще прекратява всеки договор с личен лекар, за когото бъде установено, че е фалшифицирал поставянето на някоя от задължителните имунизации. За подобна санкция настояват от здравните власти, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Черна гора става 29-ата страна – членка на НАТО, като церемонията по нейното приемане ще се проведе във Вашингтон. На 7 юни черногорският флаг ще бъде издигнат официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на президента на Черна гора Филип Вуянович.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха отношенията си с Катар, обвинявайки властите в Доха, че подкрепят тероризма. Арабските страни обявиха, че прекратяват дипломатическите и транспортните връзки с Катар, като дадоха на гражданите ѝ две седмици да напуснат тяхната територия.

Турция настоява за диалог между Катар и арабските страни, които прекратиха дипломатическите си отношения със страната.  Външният министър на Турция Мелвут Чавушоглу заяви, че е необходим диалог, за да се запази солидарността между държавите.

Турските власти са стартирали процедура за лишаване от гражданство на 130 души, сред които са мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите.

Петима души са убити при стрелба в промишлената зона на американския град Орландо, щата Флорида, от уволнен складов служител. Полицията определи случилото се като „трагичен инцидент“. Към момента няма данни за причината за стрелбата.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“, Reuters.

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.