SHARE

Размяна на остри реплики между заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев относно казуса със самолетите “Грипен”: „Господин Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията е това, че той говори на автопилот. Някой му задава курса”, заяви Радев. Според президента комисията в Народното събрание, която бе създадена да провери процедурата, по която е минал изборът на изтребители за армията, е опит българският парламент да се превърне в трибунал. Силно противоречивата и често променяща се позиция на Румен Радев по казуса със самолетите “Грипен” може да прочетете тук, както и тук.

Министерският съвет одобри механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на ученици в предучилищна и училищна възраст. Планът, по думите на Борисов, е полицаи внимателно да принуждават родителите да пускат децата в училище, да се изгради “магистрала в знанията”. Премиерът, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието Красимир Вълчев, на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Валентин Радев и на социалната политика Бисер Петков обясниха защо образованието е основен приоритет. Сред мерките фигурират мотивиране на преподавателите, екипи във всяко населено място, в които ще се включват представители на образователните институции и общините, както и на МВР с цел да се предотврати преждевременното отпадане на ученици от образователната система. Според Валентин Радев МВР е “репресивният апарат, принуждава хората да спазват законите” и ще принуждава хората да заведат децата си на училище.

Вицепремиерът Валери Симеонов поема и Националния съвет по демографска политика, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Зам.-председател ще бъде министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Националният съвет по демографска политика е консултативен орган за сътрудничество и координация между държавните институции, органите на местното самоуправление и неправителствените организации при разработването и планирането на държавната демографска политика.
Освен за демографската политика Симеонов отговаря и за етническите и интеграционните въпроси. Остава въпросът дали председателят на Националния фронт за спасение на България е най-подходящото лице за извършване на реформи и прокарване на ключови политики в тази област.

Междувременно вицепремиерът по правосъдната реформа и министърът на външните работи Екатерина Захариева също има нови задължения. Тя пое поста председател на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи пресслужбата на кабинета. Съветът ще съвещава, координира и контролира разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Започва проверка за допълнителни възнаграждения, отпускани на администрацията в Софийски университет на стойност 6 милиона лева през последните 7 години. На администрацията на Ректората през 2010 г. са дадени около 500 хил. лв., а през 2016 г. – около 2 млн. лв. За период от седем години (2010 – 2017 г.) ректорът и заместниците му са получили около 960 хил. лв. върху основното си възнаграждение. Ректорът отговори, че основната му заплата е над 1000 лв. и получавал още толкова за това, че има докторска степен и за прослужено време.

200 000 лв. по бюджета на съдебната прокуратура са отпуснати за нови микробуси, които ще служат за мобилни центрове за разследване. Шест окръжни прокуратури в страната получават високопроходими автомобили, оборудвани като мобилни центрове за разследване. Други 228 000 лв. са отстъпени на община Долна баня за ремонт на дом за деца, лишени от родителски грижи. Той ще бъде преустроен в център за настаняване от семеен тип.

“Твърд Брекзит означава бягство на хора от Великобритания” – гласят бележки, снимани в ръката на министъра на здравеопазването Джеръми Хънт на път за заседание на британския кабинет на Даунинг Стрийт 10. Хънт отказа коментар по-късно и прочете само първия параграф от записките си като отговор. Негов сътрудник заяви, че всъщност фразата за твърдия Брекзит е била предназначена в случай на въпрос по темата от опозицията и предоставя отговор, който той да даде. Експерти предупреждават, че изход от ЕС ще остави здравноосигурителната система на Острова с недостиг на кадри, тъй като тя разчита на европейски работници. Проучвания показват 96% спад в наплива на европейски медицински сестри от референдума насам.

Италия иска да приеме нови мерки, които рискуват да подчинят дейността на НПО-та на либийската и италианската брегова охрана. Те ограничават дейността на неправителствените организации да спасяват мигранти от пренаселени и неподходящи за плаване лодки, които вкарват бежанците в териториалните води на Италия. Правителството е под невероятен политически натиск с оглед нарастването на броя на бежанците и призова за спешна среща с Германия и Франция в неделя. Трите държави възнамеряват да отделят повече средства и усилия за решаване на проблема.

Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море. Тестът е извършен в ранните часове на деня. Русия и Китай призоваха страната да прекрати ракетните и ядрените си програми за пореден път. Въпреки твърденията на Северна Корея, че ракетата може да уцели всяка точка, експерти вярват, че оръжието все още няма капацитет да бъде насочвано. САЩ и Русия заявиха, че ракетата не представлява заплаха за нито една от държавите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер избухна в остра критика към членовете на Европейския парламент, които не се появиха на заседание, с думите „вие сте абсурдни, абсолютно абсурдни“. На свой ред председателят на парламента Антонио Таяни напомни на Юнкер, че парламентът контролира комисията, а не обратното. Спорът между двамата е най-големият скандал в Страсбург от години насам. Дебатът трябваше да се фокусира над преместването на около 160 хил. бежанци от Италия и Гърция.

За бюлетина е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, BBC и Guardian.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.