SHARE

Великобритания продължава да се тресе от вторични трусове след референдума на 23 юни за излизането ѝ от ЕС. Британското правителство е отказало да се ангажира „на този етап“, че гражданите на ЕС в Обединеното кралство ще могат да останат в страната след излизане от общността. (dnevnik.bg) Трагедията на източноевропейските общества, които биват напускани от някои от най-активните, най-предприемчивите и най-образованите си членове и това често се случва в посока Британия, която само печели от тази миграция, все още не може да бъде разбрана на острова.

Ще има ли Обединена Ирландия? Тежкото състояние на британската държавност доведе до появата в публичното пространство на политически идеи, доскоро смятани за немислими, като обединението на Ирландия. За пръв път много хора в Северна Ирландия декларират, че биха гласували за обединение на по–малкия британски остров. Така твърди Стивън Агню, лидер на Зелената партия в Северна Ирландия (Ейре) (dnevnik.bg) Напускането на ЕС би върнало граничните проверки между Ейре и Великобритания, които местното население смята за изключителен проблем, както и би спряло програмите за развитие на провинцията, разчитащи на европейски средства.

Марин Маринов и Камен Попов, които са лица на протестите от февруари 2013 г. се присъединиха към мотоколоната на „Нощните вълци“ (dnevnik.bg). Камен Попов е известен още и като човека, който удари кроше на Волен Сидеров при задържането му пред НАТФИЗ в нощта след местните избори в края на октомври 2015 г. Попов също така взе интервю от руския политик Владимир Жириновски, който обеща да бомбардира България, ако като част от НАТО преминем сирийската граница, а също и превеждаше на „вълците“ по време на пресконференцията им след събитията около и в „св. Александър Невски“.

ЕС или ще се промени, или ще умре, днес заяви в реч лидерът на европейските либерали (ALDE), Ги Верхофстадт. „Днес ние вървим, спейки, към катастрофа, към 27 други референдума, които ще довършат Европейския съюз.“ (clubz.bg) Верхофстадт е един от множеството европейски гласове, които признават необходимостта от спешни реформи в ЕС. Той посочи проблемните области – тероризмът, безработицата, миграцията, охраната на външните граници и еврото. Вчера водещи политици в Германия  – Волфганг Шойбле, външният министър Щайнмайер и социалистът Мартин Шулц също призоваха за „по-разбираем и по-приемлив съюз.“

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа да понесе отговорност за политическата нестабилност, обхванала ЕС след гласуването в Британия. „Отказвам Комисията да бъде обвинявана за резултата от британския референдум. Не на нас трябва да се търси отговорност“, заяви той. (clubz.bg) Въпреки подчертано войнствения характер на речта му пред Европейския парламент, Юнкер не може да отрече фактите – ЕС се намира в най–дълбоката криза от създаването си, която няма да бъде бързо разрешена, и е на път да загуби най–малко една пета от икономиката си, както и огромна част от глобалното си влияние, ако Великобритания наистина го напусне.

„Победата на президентските избори е възможна за обединена лява кандидатура, която е в състояние да привлече гласове и от център, даже и от център–дясно“, заяви президентът Георги Първанов (2001–2011), само че той не допуска това да става с поставяне на условия от страна на БСП. (offnews.bg) Накратко, Първанов казва на БСП да си мълчат и да приемат кандидатурата, която ще им подбере лично той.

БНТ отговори на министъра на културата Вежди Рашидов и така скандалът по повод дебатите около приемането на промените в Закона за културното наследство достигна нови измерения. В изявлението на БНТ се признава, че водещият Георги Ангелов е нарушил „журналистическия стандарт за плурализъм“ и не е реагирал професионално в студиото. Въпреки това медията посочва, че не е редно Рашидов да третира журналистите като „зависими държавни служители“ (offnews.bg) Скандалът отново поставя на дневен ред противоречието между журналистически стандарти и „представянето на всички гледни точки“, стигащо в контролираната българска медийна среда до трагикомични измерения, както и изважда на бял свят безпардонността, с която държавни служители и политици са готови да се намесват в редакционната политика на обществените медии.

Асоциацията на европейските журналисти също поиска оставката на Рашидов, поради публичния натиск оказан върху журналиста Георги Ангелов. (offnews.bg)

Русия ограничи свободното преминаване от Полша към Калининградска област, след като Варшава затвори границата с руската територия заради срещата на върха на НАТО (offnews.bg) Ограниченията са представени като временни, но това не може да скрие напрежението, следващо от загубата на доверие между двете страни. Руското ръководство не одобрява разполагането на елементи от противоракетния щит на НАТО в Полша и предприе разполагане на модерни балистични ракети в прибалтийския ексклав.

„Уикилийкс“ сподели в Туитър линк с над 1000 имейла от сървъра на Хилъри Кинтън, свързани с войната в Ирак. Сайтът публикува общо 1258 имейла, които Клинтън е изпратила по времето, когато заемаше поста на държавен секретар. Информацията е получена от Държавния департамент след запитване по силата на Закона за свобода на информацията още през февруари. Според  Джулиан Асандж, създател на инициативата, сайтът разполага с достатъчно доказателства, за да може ФБР да подведе Клинтън под отговорност. (offnews.bg) Директорът на ФБР Джеймс Коуми коментира, че ФБР „не препоръчва“ повдигане на криминални обвинения на Хилари Клинтън, но че нейното отношение към класифицираната информация е било „крайно невнимателно“ (bbc.com)

Илюстрация: Карикатура от 1911 г. малко преди ирландското въстание от 1916 г