SHARE

#КОЙ е собственик на“Юлен“, питаме се днес?

Българското общество няма право да знае кой е истинският собственик на единственото дружество, получило право на управление в Национален парк „Пирин“. Това стана ясно тази сутрин по време на интервю в „Нова телевизия“, където разбрахме, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера „Юлен“, който иска да строи в Банско. Маркетинг-директорът на фирмата Иван Обрейков призна, че номиналният собственик на компанията е гражданин на Кипър, а кой е реалният собственик знаели всички държавни институции, но той нямало как да разкрие информацията. 

Повече информация може да прочетете тук. 

Междувременно коалиция „За да остане природа в България“ и от партия „Зелените“ изпратиха писмо до официални институции, които предстои – разбира се, евентуално – да разкрият кой е истинският собственик. Отвореното писмо е изпратено до председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Време ли е да си поговорим за опита на отклоняване на вниманието от протестите #SavePirin, наречен Истанбулска конвенция? Ако имате нужда от разясняване на случая, препоръчваме ви текста на „Майко Мила“, който разказва защо една заявка за борба с домашното насилие и насилие над жени беше превърната в нещо, което никога не е била и никога няма да бъде.

В управителния съвет на БНТ системно бяха назначавани хора, които са свързани с TV7 от времето на Цветан Василев или в отделни моменти свързвани с интересите на Делян Пеевски – Константин Каменаров и Емил Кошлуков са само два от тези примера. Днес си задаваме един по-скоро реторичен въпрос: има ли забранени теми в БНТ? На 13 декември в централната емисия новини „По света и у нас“ бе излъчен репортаж за изграждането на втори лифт в Банско. В него обективно бяха отразени различните гледни точки. След финала на репортажа водещите в студиото съобщиха резултати от социологическо проучване на „Алфа Рисърч“ за предаването „Референдум“, направено на 27 ноември. Проверка на сайта на БНТ показва, че предаване „Референдум“ по темата Банско е нямало.

Журналисти от БНТ, с които „Капитал“ разговаря, обясниха, че директорът на телевизията им е обърнал внимание, че не е препоръчително да ходят на протеста пред Министерския съвет, който Асоциацията на европейските журналисти организира през октомври в защита на свободата на словото, „защото това може да им попречи да отразят обективно казуса Виктор Николаев – Валери Симеонов“.

И за онези, които все още чакат новото предаване на Анна Цолова, имаме вълнуваща новина: такова все още не съществува, но за сметка на това водещата от БНТ Аделина Радева ще заеме мястото на излязлата в „творчески отпуск“ Цолова като екранен партньор на Виктор Николаев в „Нова“, съобщава „Медиапул“, където може да прочетете повече за рокадите в телевизиите от последните месеци.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил оставката си като народен представител, която през октомври м.г. мнозинството в парламента безпрецедентно отхвърли след скандала „Кумгейт“, потвърдиха източници на „Дневник“, от които цитираме информацията. Оставката на Добрев бе отхвърлена от мнозинството в парламента, след като ГЕРБ направи акция „Всички обичат Делян“. Самият Добрев твърдеше, че иска да напусне и дори обяви, че ще мисли дали да не си подаде оставката отново.

Ами ако българските политици бяха честни: какво всъщност трябваше да бъде казано в кампанията за България по случай председателството на ЕС?  „Капитал“ предлага своите алтернативни факти за България, които са важни, за да могат чужденците да имат обективна представа какво се случва тук.

Сделка за 9,8 милиона евро, един осъден за наркотрафик, издирван от Интерпол, Евелин Банев, и Васил Божков-Черепа.  От края на 2017 г. за пръв път от приватизацията през 2000 г. столичният хотел „Рила“ има нов собственик с неясни планове и връзки, сочещи към осъдения за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо, съобщава „Капитал“. Евелин Банев е издирван от Интерпол. Това, разбира се, изобщо не интересува българските власти. Повече може да научите от изданието.

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност този вторник. Темата ще бъде „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. Повече разказват от „Дневник“. 

Външно министерство предупреди българите в САЩ да се информират обстойно за метеорологичната обстановка поради тежката снежна буря, обхванала Източното крайбрежие. Информация за времето може да се следи на страниците на посолството във фейсбук, както и в туитър.

Производителят на процесори Intel ще бъде съден от множество страни, след като стана ясно, че процесорите, произвеждани от компанията, имат слаби звена, наречени Meltdown и Spectre, които съществуват фактически във всички модерни процесори. Слабостите позволяват на хакери да крадат чувствителна информация, въпреки че все още няма информация за подобни пробиви. „Слабите звена, които бяха разкрити, вероятно представляват един от най-големите дефекти в областта на сигурността, с които се е сблъсквало американското общество“, заявява един от адвокатите на ищците в процеса срещу Intel. Повече може да научите тук.

Върховният съд на Молдова суспендира президента Игор Додон, след като той наложи вето на закон, който беше насочен към спирането на руски новинарски емисии в страната. Това е трети пореден път, в който Додон е суспендиран от Върховния съд. Подкрепящите закона обявиха, че той ще намали разпространението на пропаганда от проруските медийни източници. Според Додон това е посегателство над свободата на информацията. Експерти казват, че в Молдова се води „информационна война“ между проевропейски и проруски фракции. Докато президентът е проруски настроен, коалиционното правителство на Павел Филип се контролира от проевропейски партии. Повече може да научите от BBC.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.