SHARE

След като обиколи нощните барове, за да провери шума, сега вицепремиерът Валери Симеонов се заема с поредния национален приоритет на страната: сергиите и атракциите по морето. Той се обяви за тотална война и забрана на всички преместваеми обекти в Слънчев бряг, както и в останалите шест национални курортни комплекса у нас.

От думите на вицепремиера се разбра, че по плажовете трябва да останат само спасителните постове, медицинските пунктове и водните атракциони, а от курортните алеи да се премахне всякаква търговска дейност в преместваеми обекти, включително файтоните и рикшите. Подробности Mediapool.

Цветан Василев обяви, че откакто е в Белград, е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро. Това той обяви в интервю пред BiT.

„Клан на прокуратурата, който работеше само на финансова основа, имаше предложение: „Дайте едни 15 млн. евро и няма да имате проблеми“, заявява той в интервю за Люба Кулезич, което ще бъде излъчено в пълния си обем в понеделник и вторник вечерта. Подробности. 

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов е уволнен. До това се стигна, след като петчленна комисия на образователното министерство е извършила проверка в гимназията след скандал с уволнената учителка Петя Тодорова, която по твърдения на директора е уволнена за уронване авторитета и престижа на училището, тъй като дискриминирала около 130 ученици от гимназията за състезание „Европейско кенгуру“.

Малко след уволнението й тя обяви, че ще търси правата си в съда. Последваха няколко протеста на родители на ученици от гимназията, които поискаха тя да бъде възстановена на работа. Още тогава Ваня Кастрева също я подкрепи и призова Антони Стоянов да подаде оставка заради напрежение в училището. Подробности в „Дневник“.

Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС обяви набиране на доброволци, които да участват в организирането и провеждането на събитията по време на председателството. Подробности.

„Там, където институциите са слаби, Русия дори може да опита да овладее държавата, какъвто е случаят с България. Амбицията – макар и посрещана със силна съпротива от мнозина в страната – изглежда е да се изградят мощни мрежи от съюзници и клиенти в страната и в същото време България да бъде оставена да бъде член на НАТО и ЕС именно за да играе роля на „троянски кон“.

Това пише анализаторът Марк Галеоти в ново изследване „Контролиране на хаоса: Как Русия управлява политическата си война в Европа“, публикувано в началото на месеца от Европейския съвет за външна политика. Подробности.

 

Принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин очакват третото си дете, съобщиха от двореца Кенсингтън.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.