SHARE

Австрийската „Капш“ ще изгражда тол системата за 150 млн. лв. съобщава Клуб Z.  консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ е предложил най-ниската цена за изграждането на тол системата – 149,99 млн. лв. без ДДС, но се повдигнаха редица съмнения около обществената поръчка, особено след като претендентите имаха само 24 часа да подадат офертите си към комисията. До отваряне на офертите бяха допуснати две фирми – свързаната с Делян Пеевски „Телелинк“ и свързаната по този проект с Делян Пеевски според наши източиници – „Капш.

Въпреки острите критики от почти всички правни съсловия в България правителството одобри проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон и  сега се изчаква Народното събрание да го приеме, съобщи правителствената пресслужба. От „Дневник“ предоставят сравнение между двете предложения на ГЕРБ и БСП, като и двете бяха сериозно критикувани от правната общност – каква е разликата между двата проекта четете тук.  Повече за т.нар. антикорупционен закон може да прочетете тук.

София покрива само един от 30 критерия за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Въпреки уверенията на министър Захариева, че столицата ни отговаряла на всички критерии, това явно не е така (да не казваме „Нали ви казахме“). Единственият критерий, за който София е отбелязана с „да“, е по уверението, че офисите за 900-те служители на агенцията ще бъдат готови навреме за местенето. Отличниците са Амстердам, Барселона, Братислава, Брюксел, Копенхаген, Хелзинки, Лил, Милано и една от трите локации, предложени в Дъблин.

„Деляне, приятелю, тяхната цел е да те елиминират“ – това бяха думи към един „морален и достоен човек и парламентарист“ – Делян Добрев, чиято оставка бе отхвърлена от мнозинството в ГЕРБ днес. Заради скандалите с роднинските назначения и обществени поръчки в община Хасково Добрев подаде искане да бъде освободен като народен представител, но при две гласувания днес мнозинството го отхвърли с 97 гласа „за“, 99 „против“ и 19 „въздържал се“. Оставката не бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“. Той е и областен координатор на ГЕРБ в Хасково, след като ръководството на партията не е приело и тази оставка, цитираме „Дневник“.

Президентът няма да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Така съдебният съвет, който от вчера е с нов състав, ще трябва да прецени дали да гласува отново само Чолаков или него и втория кандидат – Соня Янкулова, или да започне процедурата отначало. Подобно мнение вчера изказаха двама от новите членове на кадровия орган. Настоящият председател на ВАС Георги Колев смята, че съдебният съвет може само да прегласува номинацията на Чолаков, четем отново в „Дневник“. 

Кабинетът одобри законова промяна за отпадане на изискването да се представя свидетелство за съдимост пред администрацията. Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщи правителствената пресслужба. С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията.

България ще има пасивен достъп до визовата информационна система на европейската зона без вътрешен граничен контрол Шенген. На пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург даде положително становище. Пасивен достъп означава, че властите на двете балкански страни, които още не са част от шенгенската зона, могат да четат информацията в системата, но не могат да въвеждат, изменят или трият данни, а повече по темата може да прочетете в „Клуб Z“.

БДЖ ще трябва да се приведе в съответствие с правото на ЕС за безопасност на жп транспорта. Европейска директива  от 2004 г. изисква от държавите членки да създадат независим орган по безопасността и независим разследващ орган на произшествия и инциденти, както и задачите и отговорностите за безопасността да бъдат разпределени между заинтересованите страни от железопътния транспорт. За тези тринадесет години България не е успяла да осигури независимостта на разследващия орган и да му предостави достатъчно ресурси, смята Европейската комисия. Тя посочва, че страната ни разполага с два месеца, за да поправи положението или ще бъде предявен иск на Съда на ЕС срещу България.

Точно когато ЕС има голяма нужда от обновление, председателството поема България, която сама най-малко се е реформирала. Липсата на визии и лошата подготовка само ще затвърдят негативния образ на страната, пише Даниел Кадик в коментар, публикувано от „Дойче веле“ под заглавие „Ще проспи ли България председателството си в ЕС?“.

Най-голямата реформа на правилата за ДДС в Европейския съюз от 25 години насам – така Европейската комисия определи предложението си от сряда, което цели да подобри и модернизира системата както за правителствата, така и за бизнеса.

Идеята на комисията е в бъдеще да има ДДС система, в която облагането става на мястото на продажбата, когато тя се прави в друга страна от ЕС, и ставката да е тази, прилагана на пазара, на който се реализира тя. Такъв тип ДДС в момента не съществува – подробности в Дневник. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за дебатa за носенето и притежание на оръжие в САЩ, който тепърва ще се нагнетява след най-масовото убийство с огнестрелно оръжие в историята на страната; поредното залитане на България към Русия със специалното участие на Янка Такева и Руския културно-информационен център, МКДЦ „Дом на Москва в София“; съобщихме ви и за сблъсъка между главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.