SHARE

126 милиона потребители във facebook, или малко по-малко от половината население на САЩ: толкова е броят на американците, до които са достигнали руските дезинформационни материали в социалната мрежа по време на изборите миналата година. Колосалната цифра идва след като от facebook разкриха информацията преди изслушването им в Сената на САЩ утре. Руски оперативни агенти са произвели общо над 80 000 поста преди, по време на и след президентските избори в Щатите, като повечето от тях са фокусирани на принципа „разделяй и владей“ над противоречиви обществени проблеми политически теми. Историята накратко с важните факти може да намерите тук, а събитията от самото начало ви представихме тук.

Така нареченият законопроект на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ, внесен за разглеждане в 44-ото Народно събрание, „противоречи на конституционните принципи на правовата държава. Той ще доведе до правен хаос, тъй като нарушава правната сигурност, предвидимостта и стабилността на правния ред“. Това се казва в официално съобщение на движение „Да, България“, цитирано от „Дневник“. Цялото становище може да прочетете тук.

Помните ли вицепремиера, който публично заплаши медиите през официалната страница на министерството си? Този път медиите са виновни за това, че здравният министър раздава обществени поръчки на познати. Валери Симеонов обвини медиите и в частност Би Ти Ви и „Нова телевизия“ за оставката на здравния министър Николай Петров. Вчера Петров подаде оставка, след като Би Ти Ви излъчи разследване как като шеф на ВМА той е възложил две обществени поръчки за общо 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. Едва ли ситуацията има нужда от по-нататъшен коментар. Пълната история разказва отново „Дневник“.

Междувременно министър от бившия кабинет „Орешарски“ си „купува“ ТЕЦ „Варна“. Централата не работи от две години, тъй като е смятана за замърсител и за икономически неизгодна, научаваме от „Капитал“. Купувач е варненската „Сигда“, собственост на двете деца на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов, като самият той заедно със сина му са управители. Въпросът е откъде фамилията на човек като Папазов, който е дългогодишен директор на „Пристанище Варна“, а за кратко и министър, има средства за такава едра сделка, тъй като няма банка, която да финансира цялата сума, още по-малко за отдавна неработещ актив, разказват от изданието.

Не е нужна нова ядрена централа, а въглищните централи трябва да бъдат превръщани в слънчеви, вятърни и малък брой газови такива. Такива са генералните изводи на дискусията как би изглеждало енергийното бъдеще на България, като на този въпрос се опитват да дадат отговор в анализ от „Медиапул“. Препоръчваме материала, който може да намерите тук. 

Върховният административен съд потвърди заповеди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялни практики на два мобилни оператора. Става дума за практики, свързани със смяна на тарифен план и с продажба на мобилни устройства. „Мобилтел“ ЕАД и БТК съответно са начислявали тарифни планове без предупреждение на клиентите и са манипулирали техническите характеристики на мобилни устройства. Повече може да научите в „Дневник“. 

Икономиките на еврозоната и в целия Европейски съюз ускоряват растежа си през третото тримесечие в синхрон. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал на годишна и месечна база с еднакъв темп – съответно 2.5% и 0.6%, показват предварителните оценки на Евростат. Очакванията на анализаторите бяха за ръст на тримесечна база 0.5% и 2.4% на годишна. В средата на ноември ще излязат и данните по държави. Цитираме въведението на „Капитал“, които предоставят пълната картина на възхода на европейската икономика.

Отново от „Капитал“ ни дават идеи за четири неща за четене и слушане във вторник вечер. Открехнете тук. 

Освен това днес попитахме къде е разследването за руското влияние в българските президентски избори; говорихме си за Реформацията, която днес празнува своя 500-тен рожден ден, персонифицирана от тезисите на Мартин Лутер; писахме и какво и колко струва кожата на един министър и ви представихме резолюцията на „Да, България“ за чиста политика. 

Завръщането на блудния син – Карлес Пучдемон, вече бивш  министър на Каталуния, обяви, че ще се завърне на територията на Испания, ако му бъде гарантиран честен процес. Пучдемон обяви, че ще се подчини на резултатите от предсрочните избори, свикани от испанския премиер Мариано Рахой. Каталунският бивш глава се изрази в стил, че приема предизвикателство с цялата си сила. Датата беше обявена миналия петък, когато Рахой пое юздите на региона и премахна Пучдемон и администрацията от власт в опит да възстанови законовия ред след хаоса, който 1 октомври отприщи. Повече може да научите тук. 

Снимка: Wired

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.