Вечерен бюлетин – 31 юли 2017 г.

SHARE

Носителят на „Пулицър“ и номинираният за „Оскар“ артист Сам Шепърд почина на 30 юли на 73 години в дома си в Кентъки, САЩ. Драматургът е страдал от амиотрофична латерална склероза.

Шепърд е автор на 44 пиеси, няколко книги с кратки разкази и есета. Сам е носител на „Пулицър“ през 1979 година за пиесата си „Погребаното дете“. Четири години по-късно е номиниран и за „Оскар“ за поддържаща роля за участието си във филма „Истински неща“.

Друга тъжна новина е кончината на френската актриса Жана Моро на 89-годишна възраст.

Моро е носителка на „Сезар“ за най-добра актриса, както и на БАФТА и на награда от филмовия фестивал в Кан. Има и няколко награди за цялостна кариера.

Актрисата се смята за „иконата на френското кино“ и за 65-годишната си кариера е непрестанно признавана за дълбочината, която вдъхва на ролите си.

Жана Моро и Сам Шепърд не бяха просто артисти, но и интелектуалци, даряващи изкуството със своя неподражим заряд, който днес светът изгуби.

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заплаши, че няма да подкрепи договора за добросъседство с България при гласуването му в парламента, тъй като е неизгоден за Македония.

Партията на бившия премиер Никола Груевски заяви, че е „добре да се подпише договор с България, за да се засили сътрудничеството и приятелството между държавите и, разбира се, заради изявлението, че България би подкрепила по-активно пътя на Македония към пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз, но не при условията, които са посочени в текста на договора“. Mediapool съобщава подробности. 

Софийската градска прокуратура поиска прекратяването на 33 политически партии, защото не участват в политическия живот, съобщиха от обвинението.

Общо 31 от тях подлежат на прекратяване според текстове от Закона за политическите партии, който предвижда такава мярка, ако не участват в избори за народни представители, президент и вицепрезидент, общински съветници и кметове за период повече от 5 години от последната им съдебна регистрация. Пълния списък на партиите можете да видите тук.

Депутатът, искал суджуци от името на премиера, беше обвинен в шест престъпления. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той напусна парламента преди близо седмица, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален. Народният представител беше обвинен в самото начало, че е упражнявал натиск с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона суджуци. „Дневник“ разказва подробности. 

Министерският съвет е внесъл кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата и предлага ведомството да бъде настанено в София Тех Парк.

В момента седалището на агенцията се намира във Великобритания и след Брекзит се търси нов домакин. Сред кандидатите за седалище на ЕМА са още Стокхолм, Милано, Амстердам, две места в Белгия – Дигем (Фландрия) и Льовен-ла-ньов (Валония). Своя кандидатура преди десетина дни обяви и Румъния. Повече по темата четете в Mediapool.

755 американски дипломати трябва да си тръгнат от Русия. Числото обяви президентът Путин в отговор на новите санкции, които Конгресът на САЩ наложи над Кремъл. Дипломатическите служители трябва да напуснат Русия до 1 септември. Повече по темата тук.

ЕС изрази безпокойство за съдбата на демокрацията във Венецуела след вчерашните съпътствани от насилие избори за Учредително събрание, които бяха разкритикувани в чужбина и отхвърлени от опозицията.

По данни на властите най-малко 10 души бяха убити вчера в сблъсъци между силите на реда и протестиращи срещу президента Никола Мадуро.

Още за ситуацията във Венецуела. 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс увери днес в Естония, че решението на Москва да съкрати броя на американските дипломати в Русия няма да отслаби ангажимента на Вашингтон към сигурността на съюзниците му, предаде Франс прес.

„Надяваме се, че ще дойдат по-добри дни, че ще имаме по-добри отношения с Русия, но последният дипломатически ход на Москва няма да възпрепятства ангажимента на САЩ към тяхната сигурност, към сигурността на съюзниците им и на всички свободолюбиви държави по света“, заяви Пенс след среща с президентите на трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва. Още по темата съобщава BBC.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.