Вечерен бюлетин – 31 август 2017 г.

Вечерен бюлетин – 31 август 2017 г.

SHARE

Правителството се отказа от плановете за черно-бели учебници за бедните след масовите критики, че по този начин се създава явно разделение на децата на бедни и богати.

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани. Такова уверение е направил просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора днес, съобщиха пред „Дневник“ от Министерството на образованието и науката.

Оръжейното предприятие „Дунарит“ финтира опитите на държавата да го придобие, като плати дълга си към фалиралата КТБ, като платената сума заедно с лихвите е около 50 млн. лв. Преводът е станал със собствени средства на дружеството, които са от реализация на оръжейна продукция. Така предприятието остава на чисто без никакви дългове. Повече информация можете да намерите в Mediapool.

Проектът за антикорупционен закон на управляващите ще влоши положението с борбата с корупцията, конфликта на интереси и конфискацията на незаконно придобитото имущество. Това се твърди в публикуваните в четвъртък критични позиции на „Програма Достъп до информация“ (ПДИ) и Асоциацията „Прозрачност без граници“.

Двете неправителствени организации предупреждават за наличие на прекомерен риск от репресия от страна на бъдещата антикорупционна комисия. Другата сериозна опасност е нов бум на подслушването и създаване на мрежа „платени доносници“. Подробности тук.

Цацаров също има критики към закона, като е против антикорупционната агенция да прилага СРС-та. Това становище изрази главният прокурор след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова. Подробности тук.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви амбицията си да „подмлади“ българската дипломатическа служба, като привлече нови стажант-аташета и осигури възможности млади дипломати да растат по-бързо в кариерата.

До края на годината ще бъде обявен конкурсът за стажант-аташетата. Целта на външно министерство е те да участват и в дейностите около българското ротационно председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година. „Дневник“ представя подробности за конкурса. 

Въпреки че системно не се съобразява с политиките на ЕС и грубо погазва правата и свободите в Унгария премиерът Орбан иска от ЕС да отпусне 400 млн. евро за гранична охрана на страната му. Това стана дни преди съдебно решение по повод отказа на Будапеща и Братислава да приемат отредените им квоти за настаняване на вече приети в други държави чужденци.

В момента в Унгария има по-малко от 700 мигранти, от които около 460 са в строго контролирани лагери.

САЩ настояха до 2 септември да бъде закрито генералното консулство на Русия в Сан Франциско.

Освен това от руската страна се иска да прекрати използването на две помощни консулски служби в столицата Вашингтон и в Ню Йорк. Мярката е в резултат на намесата на Русия в американските избори през 2016 г. и контрамерките на Кремъл да изгони дипломатически представители на САЩ от Москва.

Снимка: Николай Дойчинов/Дневник 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.