SHARE

Ще диша ли София чист въздух? Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото за мръсния въздух в София, заведено от няколко организации срещу Столичната община. Определението на съда е от петък, а съдия е Елена Маврова, съобщава „Дневник“. От „Група за чист въздух“, завела делото, в която участват няколко неправителствени организации и адвокати – „Спаси София“„За Земята“ , „Диабет тип 2“ и „Център за независим живот„, заявиха отново пред „Дневник“, че прекратяването на делото е отказ от правосъдие. Основният мотив е, че „ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото“. Междувременно софиянци продължават – ежедневно, ежечасно и безмилостно – да дишат въздух, наситен с фини прахови частици десетки пъти над нормите. Въздух, който ни струва 3 милиарда лева и 13 000 човешки живота годишно. 

Президентът Плевнелиев представя визията си за лидерите на бъдещето – той ще говори пред аудитория в цялата страна, представяйки визията си за модерното образование; за факторите, които изграждат лидери; развитието в глобалния свят и др. Предстоящите „Вечери на Американския университет в България“ ще се проведат между 30 октомври и 28 ноември в Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Поредицата от срещи с обществеността в градовете е под мотото „Лидерите на бъдещето“, което е и основната тема в лекцията на Плевнелиев.

Отвъд океана разследването за връзките на кампанията Тръмп с Русия даде първите си резултати. Часове след обявяването на ареста на Пол Манафорт, бившия мениджър на кампанията Тръмп, стана ясно, че друг съветник на настоящия президент – Джордж Пападопулос, е излъгал ФБР, като тези признания показват ясно, че кампанията на президента е знаела за апетитите на Русия и желанието на Кремъл да помогне за избора на кандидата и открито е приемала тази помощ. Пападопулос е арестуван още на 27 юли и оттогава сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър, който води разследването за връзките на кампанията Тръмп с Русия. Кампанията на Тръмп отричаше да има някаква информация за хакнатите от руснаците имейли на демократите.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме подробно за първите арести по разследването на т.нар. Кремългейт (Russiagate). Припомнете си какво се случи тук, а тук може да откриете цялата история, която следим за българските читатели от самото ѝ начало. Ситуацията на живо може да проследите тук, а препоръчваме да следите за обновления и на страницата ни във Facebook.

Обратно у дома, където абсурдите никога не свършват – екоминистерството замрази приемането на план с мерки за опазване на защитените степи на Калиакра, заради които Брюксел осъди България. С отлагането на приемането на плана нараства рискът от финансови санкции. През ноември министър Димов ще защитава позицията на страната ни по казуса в Брюксел. Повече разказва „Дневник“.

Засега Софийският градски съд остава без председател, след като днес събранието не успя да подкрепи нито един кандидат, а на този етап ново заседание не е насрочено. Предишният председател Калоян Топалов подаде изненадващо оставка и напусна съдебната система. 

Първа оставка в кабинета „Борисов 3“ – здравният министър Николай Петров подаде оставката си след скандал около обществени поръчки, обстоятелствата около които са били ясни още преди сформирането на кабинета. През 2014 г. и 2017 г. управляваната от него Военномедицинска академия (ВМА) е дала на свързани с него лица две поръчки за общо 1,6 млн. лв. Те са били известни още от одит през март. Цялата история заедно със стратегията на ГЕРБ за назначаване на „удобен министър“ и има ли риск това да се случи отново може да прочетете в „Капитал“. 

Няколко думи за борбата на Делян Пеевски с измамите и източванията на банки – защо проектът КТБ противоречи на правовата държава разказва проф. Ангел Калайджиев, отново за „Капитал“. 

Освен за „Кремългейт“ днес в „Терминал 3“ говорихме и за плачевните ремонтни дейности в София, като публикувахме отвореното писмо на „Спаси София“. Ако сте пропуснали интересния поглед на Клифърт Крас и New York Times над отровната връзка между Русия и Венецуела, може да наваксате тук. И накрая, но не на последно място – ако понеделникът наистина е бил труден и дълъг, направете си подарък и си купете колата на Стив Джобс, която отива на търг другата седмица.

Каталунските сепаратистки лидери са обвинени от Мадрид в държавна измяна, стана ясно по-рано днес. Това е нова ескалация в конфликта, след като Мадрид отне автономното управление на областта, която пък обяви независимост. Карл Пучдемон – президентът на Каталуния, говорителят на парламента и други водещи политически фигури са обвинени в измяна, бунт и злоупотреба с държавни средства. Те все още не са арестувани, като са призовани да се предадат на властите в следващите дни.

Безпрецедентни планове за борба с трафика на хора и тероризма в региона на Сахел и на територията на Либия ще бъде представен пред ООН – 5000 души, 400 милиона щатски долара и обещание за борба с двигателите на миграцията. Проектът има силната подкрепа на Франция и Италия, но липсват средства, за които има нужда да се стигне до съгласие от страна на САЩ, а администрацията Тръмп няма желание да подкрепи подобно начинание. Франция с подкрепата на секретаря на ООН Антонио Гутереш и регионални африкански лидери се опитва, чрез дипломация да убеди администрацията, че ООН трябва да подкрепи проекта. Решенията тепърва предстоят.

Ядрените тестове на Северна Корея са активирали множество свлачища, а кухина с дължина 100 метра може да предизвика теч на радиоактивни отпадъци, предупреждават от Южна Корея. Северна Корея е използвала една и съща локация за общо 6 ядрени теста. Експерти от южната й съседка се страхуват, че при нов опит тестовата площадка в севернокорейските планини ще поддаде и ще се срути. Пунге-ри е разположена в планински терен в североизточната част на страната и остава единствената активна зона за тестване на ядрени оръжия в света.

Снимка: Дарик

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.