SHARE

Всички 28 хотела в гр. Тула, Русия, отказаха да настанят лидера на руската опозиция Алексей Навални, който в момента води своята кампания за президентските избори през 2018 г. Ройтерс отбелязва, че “за кандидат, за когото се смята, че няма шанс да спечели президентския стол догодина, някой изглежда решен да блокира пътя му… Но Навални е заплаха за здравата хватка на Кремъл, защото той умее да привлича вниманието.”

Собственици в Тула предават, че отказали на Навални, след като обаждания от официалните власти в града ги посъветвали да не настаняват опозиционера. Губернатор на Тула е Алексей Дюмин, бивш член на охраната на Путин, който е избран за настоящия си пост миналата година. Той отрече да е имало намеса.

На първия свикан от президента Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност  бе прието решение да се гарантира „адекватно финансиране” на сектор “Отбрана”, гласи документът след КСНС, приет от държавното ръководство.

До месец ще има петгодишен план за развитието на сектора, като е необходима ускорена модернизация на въоръжените сили и преодоляването на кадровия колапс в сектор “Сигурност”. Големите проекти за модернизация на армията се предвижда да се разплащат за 15-20 години. Срещата идва седмица след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отрече да има отношение с Цветан Василев и Делян Пеевски въпреки участието си в приватизационни сделки в тяхна полза. 

“Цветан Василев и Делян Пеевски не са участавали пряко в приватизационни сделки по мое време. Не ги познавам, не съм имал отношения с тях.” Това каза той пред „Нова“. Преди да заеме този пост, Караниколов беше дългогодишен изпълнителен директор на Агенцията по приватизацията, като след негов подпис се осъществиха сделките за „Булгартабак“, Дипломатическия клуб в Бояна и ИПК “Родина”.

Окончателно Върховният административен съд постанови, че на референдума на Станислав Трифонов  не са гласували достатъчно души, за да бъде задължителен.

Съдът потвърждава решението на колегите си от тричленния състав през февруари, когато към преброените от ЦИК гласове бяха добавени допълнителни 500. Въпреки това обаче броят им не достига определения от закона минимум.

Съдия по вписванията е задържан при акция на органите на реда, съобщи Нова телевизия в понеделник вечерта.

Операцията се е провела при пълна секретност в следобедните часове, когато в сградата на ул. “Елисавета Багряна” в кв. “Гео Милев” нахлули цивилни служители на правоохранителните органи. Иззети са компютърни конфигурации.

Часове по-късно станя ясно, че Зорница Даскалова е новия директор на Агенцията по вписванията. Заповедта за назначаването ѝ е на правосъдния министър Цецка Цачева. Решението идва след като в началото на мандата бе освободен дългогодишния държавен служител и директор на агенцията Елена Маркова.

Зорница Иванова Даскалова беше член на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 до 2016 г.

По това време по разпределени при нея дела КЗК разреши концентрацията на „Вива телеком“, промените в собствеността на „Булгартабак“, придобиването на 100% от вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ от Патрик Халпени, придобиването на „Канал 3“ от Нова българска медийна група, изкупуването от „Табак маркет“, популярна с магазинчетата си Lafka, на разпространителски фирми, припомня в. „Капитал“ в статия от февруари 2016 г., съобщи Offnews.

Шестима души от ръководството на строителната фирма „Агромах“ са постъпили в болница „Софиямед“ точно в момент, когато е трябвало да им бъдат предявени обвинения, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според разследването на спецпрокуратурата трима от тях са участвали в организирана престъпна група, като разследващите са събрали доказателства за пране на пари и укриване на данъци.

Руски държавни служители са обсъждали, че имат компрометираща информация срещу Тръмп, предава CNN. От прихваната комуникация на американското разузнаване, в която руски държавници говорят за връзки с Доналд Тръмп се разбира, че руснаците са вярвали, че “са имали възможността да повлияят на администрацията [Тръмп] чрез уронваща информация”, предават двама източници, служили в разузнаването и източник от конгреса за CNN. Те не отричат възможността изказванията да са преувеличени като част от дезинформираща кампания, каквато руснаците правят по време на изборите миналата година. Съдържанието на прихванатия разговор намеква, че Русия е търсила начини да повлияе на изборите, въпреки че руснаците продължават да отричат. Нито един от източниците не казва кой от обкръжението на президента Тръмп участва в разговора. ФБР отказа коментар по случая.

Италианският премиер Паоло Джентилони, който каза, че е съгласен с визията на канцлера на Германия за насочването на европейските ценности и усилия в нова посока. “Това не отнема нито частица от важността на нашите трансатлантически връзки и нашия съюз със Съединените щати, но важността на тези връзки не означава да изоставим фундаменталните принципи, като решителността ни да се борим с глобалното затопляне или да подкрепяме отвореното общество и свободната търговия”, каза той.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, CNN и Reuters. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.