SHARE

Лидерът на крайнодесния Национален фронт и бивш кандидат-президент Марин льо Пен е поставена под официално разследване след обвинения, че е злоупотребила със средства на Европейския парламент. Става въпрос за около 5 милиона евро, с които тя трябва да извършва работата си на евродепутат, но наместо това те са били използвани за вътрешополитически за Франция проекти на Националния фронт от 2012 г. насам.

Националният фронт отрича това да е вярно, но Марин льо Пен отказва да коментира темата.

Народното събрание прие на първо четене предложенията за прехвърляне на делата за корупция по висшите етажи на властта в Специализиран наказателен съд. Предложенията са изготвени от правосъдното министерство през есента на миналата година и са подкрепяни от главния прокурор Сотир Цацаров. Критиката срещу промяната е остра, като ръководството на Върховния касационен съд и адвокатурата също се обявяват срещу нея. Идеята е делата за корупция срещу лица с имунитет да се раглеждат от Софийски градски съд. В същността си целта на реформата е по-лесно разрешаване на подслушването на политици, след като техните дела бъдат отнети от градския съд. Съществува решение на Конституционния съд, според което не бива да се допуска едни и същи престъпления да се разглеждат от различни съдилища. Това би се случило, ако спецсъдът получи знаковите дела за корупция. Така делото на депутат ще се гледа от специализирано правосъдие, а на редовен гражданин – от общия съд. Проектът предвижда въвеждането на задължително разпоредително заседание, на което да се изчистват всички въпроси, свързани с процесуални нарушения в обвинителния акт. След него защитата няма да има право да иска връщане на делото за дораследване. Въвежда се също така и дистанционен разпит на вещо лице по инициатива на пострадалите от престъпления – съдът е длъжен да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата, а ВКС ще изпраща препис от решението си незабавно на прокурор за изпълнение на присъдите.

НДК получи третия си изпълнителен директор в период от седмица. Ангел Митев, оглавяващ досега държавното дружество „Реставрация“, ще заеме мястото на Мирослав Боршош, който подаде оставка. Работата по НДК бе отнета от Лиляна Павлова и прехвърлена към министъра на културата Боил Банов. Той подчерта, че изборът на изпълнителния директор е временен и изцяло подчинен на целите на бъдещото европредседателство на България и завършване на ремонтите в срок.

Шефът на софийския затвор предложи предсрочно освобождаване на Валентин Димитров, познат като Вальо Топлото, бившия изпълнителен директор на столичната „Топлофикация“. Димитров излежава тригодишна присъда за злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки, за които држеството претърпява щети за над 320 хил. лева.

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, се срещна с представители на „София прайд“, след като по-рано този месец направи противоречив коментар за гей парада в София и призова участващите в него да „не преиграват“. Основното послание на срещата бе, че трябва да бъдат преодолени предразсъдъците относно сексуалните различия в България и според организацията това ще бъде постигнато с ефективен диалог между гражданите и държавния апарат. По време на срещата на г-жа Радева са представени всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Радева заяви през юни, че в България ЛГБТИ обществото е „толкова дискриминирано, колкото българският пенсионер например“.

Близо 500 000 сирийски бежанци са се завърнали в Сирия през 2017 г. според данни на ООН. Около 31 хил. от тях са подалите молби за убежище извън страната. Повечето са се върнали в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск с цел да проверят собствеността си и да открият членове на семействата си. Но условията за завръщане все още не могат да бъдат определени като подходящи. В повечето случаи бежанците обаче имат свои представи за сигурност, независимо дали те са реални, или подобрението на ситуацията в страната е по-скоро привидно, казват от ООН. От 2015 г. насам общият брой на завърналите се бежанци, основно от Турция, е около 260 хил. Над 5.5 милиона са напуснали страната от началото на войната през 2011 г., а околовътрешната миграция наброява 6.3 милиона. Повече от 300 хил. са загиналите във войната, която избухна след антиправителствени протести.

Германия направи знакова стъпка и разреши хомосексуалните бракове. Хиляди празнуваха зад стените на парламента в деня, в който канцлерът Ангела Меркел оттегли опозицията си за вот. Реформата дава правото на двойките да сключват свободно брак и им разрешава да осиновяват деца. Законът бе подкрепен от 393 депутати, 226 гласуваха против и едва 4 се въздържаха. Меркел заяви, че за нея „бракът остава такъв между мъж и жена“, но се надява да поведе Германия към „социално единство и мир“. Меркел уважи исканията на германците и на други немски партии, които подкрепят гей браковете, и позволи гласуването на закона. Обикновено въздържаният канцлер каза, че решението й е било провокирано след вечеря в нейния избирателен район съвместно с двойка хомосексуални жени, които се грижат за осем осиновени деца заедно.

За бюлетина е използвана информация от „Медиапул“ и BBC

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.