SHARE

Днес държавният бюджет бе гласуван на второ четене в Народното събрание и по този повод ви съобщаваме, че на всеки гражданин държавата ще струва по 5537 лева през задаващата се година. Това изчислиха от Института за пазарна икономика, които традиционно представят държавния бюджет като разбираема касова бележка за всеки гражданин.

Публичните разходи през следващата година са предвидени в размер на 39,3 млрд. лв. В бележката тази сума е разпределена върху цялото население, тъй като всички сме данъкоплатци. Най-много ще платят работещите българи – почти половината от техния трудов доход ще се върне в държавата под формата на данъци, такси и осигуровки.

Най-едрото перо в годишния бюджет остават пенсиите, социалните помощи и обезщетенията. Стойността му за 2018 година е 1841 лева на глава от населението. За транспорт и съобщения, селско стопанство държавата ще похарчи по 834 от парите на всеки данъкоплатец, а за здравеопазване ще отидат по 663 лева на човек.

Безпрецедентно събитие в българската история: бе открита най-старата история на България, писана почти столетие преди „История славянобългарская“. В Модена, Италия, проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“ открива пълен ръкопис на най-старата история на България – „За древността на бащината земя и за българските неща“. Тя е написана от чипровчанина Петър Богдан Бакшев и предшества историята на Паисий Хилендарски с 97 години.

Откритият исторически труд е много по-голям и подробен от Паисиевата история, като  Илиева съобщава, че откритият от нея труд заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Засега публикацията на Илиева може да намерите тук. 

Саудитска Арабия е обещала мащабни инвестиции в земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и други сектори в България, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той е начело на правителствената делегация в Рияд, където се срещна с крал Салман и с влиятелния му престонаследник принц Мохамед бин Салман.

Самолетът, с който пътува премиерът Бойко Борисов, не е бил допуснат да премине въздушното пространство над Иран. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време. Отношенията между Иран и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си равнища за последните десетилетия, разказва „Дневник“.  В последвало съобщение до медиите правителството потвърди информацията и обяви, че самолетът е получил неочакван отказ за прелитане над Иран, а временно управляващият иранското посолство у нас е извикан от Министерството на външните работи. Повече може да научите от страницата на изданието.

Граждани ще молят Столичнатс община за ремонт на тротоарите в София. Петицията, която ще бъде внесена в общината, е подписана от над 1500 души. Много от тях са пострадали при падане и неведнъж са чупили крайници, а над 70 души твърдят, че са били подложени на операции, стрували им между 10 и 20 хил. лв. Подписката е започната през лятото от Нели Пинтева-Банс, която е диригентка, живееща във Франция, но често идваща у нас. На 19 юли на улица „Московска“, пред църквата „Света София“, Банс се спъва в стърчаща плочка и пада. Носът и лакътят й са счупени, китката й е тежко повредена – разкъсана е ставната капсула. Тя все още се възстановява, но междувременно решава, че нещата не могат да продължават така – и се наема с инициативата, която можете да подкрепите, като научите повече тук.  Банс заявява, че близо 2 млн лева през 2017 година са изхарчени за ремонт на тротоарите в София, което е под 0,2% от бюджета на общината. Направени са 100 км тротоари при над 3000 км налични.

Престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани адекватно. За това настояха в обща позиция пет извънпарламентарни партии –  ДСБ/“Нова Република“, „Да, България“, „Зелените“, ДЕОС и БЗНС. Според тях българските ученици нямат представа каква е историята на репресивния апарат и не са добре запознати с миналото на България. „Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по „История и цивилизации“ за 10-и клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава“, казва се в позицията, която може да прочетете тук. 

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд по повод на бюджета на НЗОК за 2018 г., според който ще има мораториум за плащане на нови медицински дейности и лекарства. Тези лекарства се предписват за онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, когато традиционното лечение на тези болести остава безрезултатно. Повече може да прочетете в „Медиапул“. 

От гражданската организация „Спаси София“ излязоха с позиция по повод на абсурдните изказвания на политици, насочени срещу протестиращи граждани, от последните дни. Тъй като организацията бе атакувана системно след организирането на протестите срещу лошите ремонти и състояние в столицата, членовете излязоха с декларация, в която отказват да са част от саморазправата на политическите противници ГЕРБ и БСП. „Спаси София е гражданска организация, имаща за цел превръщането на София в един по-зелен, мобилен, устойчив и приятен за живеене град. Не приемаме да бъдем инструмент за саморазправа между политическите противници ГЕРБ и БСП, а нашата многогодишна дейност да бъде принизена до елементарни политически боричкани“, започва декларацията, а продължението ѝ може да видите тук. 

Междувременно българите пак са недоразбрали: този път жертвата е Вежди Рашидов. „Ако някой ме е разбрал погрешно – искрено съжалявам и се извинянам, защото не го мисля така. За съжаление прозвучало е погрешно, извинявам се, ако съм наскърбил някого. Моля хората да не го приемат така“, заяви Рашидов, който дни по-рано обяви, че останалите в България българи не стават за „чеп за зеле“. Той посочва, че е искал да каже, че в страната има недостиг на квалифицирана работна ръка, защото младите и образовани напускат. Сега разбрахте ли?

А как хранилките за птици могат да спасят живота на пернатите през зимата? От „Дневник“ научаваме с какво можем да допринесем за природата – ако искате да помогнете на дивите пойни птици, прочетете повече тук. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме защо е важно да говорим за митовете около ваксините, каква е тяхната история и каква всъщност е истината, която се крие зад митовете, които убиват. След това поговорихме за случващото се в България и как бавно, но сигурно свободното слово започва да бъде заклеймявано и очерняно. Така в България през 2017 протестърите вадят павета, а вицепремиерът открива тоалетни. 

Представихме ви и още едно стихотворение от Константин Павлов-Комитата – „Гробницата, в която погребват моя изглед към Витоша“. 

А ако искате да разберете какъв би бил животът на Барби, ако беше създадена в СССРможе да видите творението на Лара Вичужанина тук. 

По света – осъденият за военни престъпления Слободан Праляк изпи отрова в съдебната зала в Хага, след като беше осъден на 20 години затвор за престъпленията си. Сцената се разигра, след като съдиите обявиха решението си относно шестима босненски хървати, политически и военни лидери, които извършват различни престъпления по време на кървавия разпад на Югославия пред 90-те. Във войната в Босна през 1992-95 загинаха над 100 000 души, а 2,2 милиона са насилствено прогонени от територията – основно босненски мюсюлмани и сърби. Повече може да научите от Guardian. 

Отдавна – тоест от няколко дни в нормално време – светът не се беше занимавал с Доналд Тръмп. Вероятно и той самият почувства това, тъй като днес президентът публикува в туитър видео на крайнодесен британски лидер, което е с антимюсюлманска насоченост. Видеата включват непотвърдени антиислямиски кадри. Властите на Великобритания осъдиха действията на американския президент. Четете още по темата тук. 

Снимка: BALKANISTIC FORUM Vol. 1/2018

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.