SHARE

Сюжетните линии на новините от деня са в синхрон с хаоса на територията. Собственикът на конете ще остане такъв, защото не става ясно коя е институцията, в чиито компетенции е неговото санкциониране за проявената към тях жестокост.

Позицията на България по „Скрипал гейт“ остава все така колебаеща се, въпреки категоричната реакция на ЕС, САЩ и уверенията на британския посланик у нас, че Великобритания има категорични доказателства за участието на Русия в отравянето на бившия руски шпионин.

Появи се мистериозен запис на ноторно известната среща между КГБ патриарха Гундяев и уж българския президент Радев.

За сметка на всичко това в подредените държави бивш президент отива на съд за корупция и търговия с влияние. Кой е той и къде се случва това вижте по-надолу.

А сега поред:

Собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията, каза министърът на земеделието Румен Порожанов в „Тази сутрин“ по bTV. Той уточни, че не е в неговите компетенции да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните. За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен директорът на областната дирекция на Българската агенция по храните (БАБХ) в Кюстендил. Той уточни, че проблемът е в самото регистриране на животновъдния обект, за което вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

На този етап сделката за ЧЕЗ е най-голямото изпитание за кабинета „Борисов 3“ и оказва най-пряк негативен ефект върху неговия имидж, показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч“ за първите три месеца от годината, цитирани от „Медиапул“. Скандалите около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ намаляват подкрепата към ГЕРБ, а върху партията рикошират и негативите от вътрешните сътресения в коалиционния й партньор „Обединените патриоти“. В резултат на това БСП скъсява дистанцията с най-голямата политическа сила, но без да разширява влиянието си. Тя се ползва с подкрепа от 20.5%, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент. С 23.1% подкрепа от всички избиратели ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила. Ниска е подкрепата за извънпарламентарна десница. 0.6 са процентите за ДСБ и 1.8 за „Да, България“.

„Алфа Рисърч“ отбелязва още, че политическите изказвания на руския патриарх са оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение. 2/3 от българите оценяват неговите думи, че не сме проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни. Едва 25% ги приемат за приемливи и справедливи. За първи път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си, отчита „Алфа Рисърч“.

И в контекста на скандала с руския патриарх, оценен подобаващо от българското население, сякаш, за да поддържа огъня на недоволството, отделът за връзки с обществеността на Светия синод на Българската православна църква предостави на медиите аудиозапис от срещата му с това, което имаме като президент в рамките на визитата му за Трети март.

За да ви припомним събитията оттогава – от президентството казаха, че стенограма на разговора не е правена. Днес по обясненията на Св. синод на медиите е предоставен запис, направен от протоиерей Николай Георгиев с личния му телефон. Нашата оценка е, че т.нар. български президент се държи коленопреклонно. Даваме ви възможност и за лична оценка, като публикуваме дословен цитат на част от изказването му, свалено от „Дневник“:

„Ваше Светейшество, благодаря за думите, които казахте, за любовта към българския народ. Мога да Ви уверя в същото – в любовта на българския народ към руския и вечната признателност за това, което направи руският народ за нашето освобождение. Искам също така да споделя, че Вашите притеснения относно споменаването на други народи нямат такова голямо основание. Ще Ви обясня защо. Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна или Финландско-турска и т.н. Но уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя. А що се отнася до признателността на българския народ и на България, Вие видяхте колко много хора имаше на Шипка. Мога да Ви кажа, че това са хора, дошли не по принуда, а по вътрешно убеждение, от преклонение към това, което руският народ извърши за нас…“

Оставаме на тема руска наглост по съветски тертип с разпространеното днес от руското външно министерство предупреждение към руските граждани във Великобритания, в което се казва: „Британските органи систематично демонстрират неспособността да гарантират безопасността на руските граждани на своя територия. Грубите примери за това са по-специално отравянето на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко от Русия, смъртта при мистериозни обстоятелства на руския бизнесмен Патаркацишвили и А. Перепиличний, мистериозното „самоубийство“ на Борис Березовски и удушаването на неговия бизнес партньор Н. Глушков и накрая, опит за покушението над живота и здравето на С. Скрипал и Ю.Скрипал.“ Така че ето кои, уважаваеми, са истинските виновници за всички тези убийства. Ясно ли ви е? А ако не ви е, в позицията се казва още, че тежестта на доказателствата за отравянето на Скрипал е във Великобритания.

Като продължение на тази позиция най-вероятната й авторка – вездесъщата говорителка Захарова, днес сякаш потърси отговорност от българските власти за призоваването на посланик Бойко Коцев (по-припознат като руски резидент, а не като български посланик) с думите: „Може би България има данни или някакви доказателства по случая „Скрипал“, ако е така, дайте ги.“

България ще изчака доклада от Организацията за забрана на химически оръжия по случая с атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия агент Сергей Скрипал, но София наблюдава развитията отблизо. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за агенция Ройтерс, от което агенцията публикува отделни моменти. Днес правителството обсъжда своята реакция и очевидно от думите на вицепремиера Дончев, резултат няма. „Политическата ситуация в България е такава, че такъв тип решения трябва да се вземат с консенсус. В момента, за добро или за лошо, няма такъв консенсус“, добавя Дончев в интервюто за Ройтерс, имайки предвид разнобоя сред коалиционните партньори.

Разнобой явно има не само сред коалиционните партньори, но и вътре в самата ГЕРБ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е изразил мнението си пред премиера в „спокоен и конструктивен диалог“, че България трябва да бъде солидарна с европейското семейство и с евроатлантическите държави. Подобно по думите му е мнението на демократичната общност и на голяма част от ГЕРБ.

 

На фона на тази многопластова комуникация, неводеща до нищо конструктивно, посланикът на Великобритания даде интервю за „Нова телевизия“, в което категорично заяви: „Няма никакво колебание, че Русия е отговорна за употребата на бойно отровно нервнопаралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.“ Тя подчерта, че Лондон има сериозни съдебномедицински доказателства за това твърдение.
В същото време във Франция…
Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде Ройтерс. Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него.

Надежда има. Както обикновено, тя е на запад от България.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.