SHARE

Висшият съдебен съвет не смята, че дължи отчет за работата си през последните години. На последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) мнозинството от членовете му отказаха да се отчетат за свършеното след предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, което бързо бе отблъснато с 9 гласа „за“ и 10 „против“. Никой не може да държи сметка на съда, стана ясно днес – както обикновено присъствието не бе пълно, като на заседанието присъстваха 19 от 25 членове, отсъстваше главният прокурор Сотир Цацаров, а председателят на Върховния административен съд Георги Колев си тръгна в началото на заседанието.

Изказване на деняДимитър Узунов, представител на същия недосегаем ВСС, заяви, че получава 7000 лв. месечна заплата и ще си вземе всички 20 обезщетения, които ВСС сам гласува за себе си. Според него избирането на новия ВСС е било напълно прозрачно – в което ние го подкрепяме: знаците, които се даваха от депутатите на ГЕРБ с указания за гласуване, бяха видени от всички. 

Провал като шеф на финансовия надзор при фалита на КТБ. Откриване на множество офшорни сметки. Предоставяне на невярна информация. Цялостна спорна репутация. С такова резюме не би трябвало изобщо да има нужда в нормално общество да се обсъжда назначаването на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев начело на Българската банка за развитие. Пет политически формации излязоха със становище по темата, а повече може да прочетете тук. 

Но познатите лица трудно излизат от властта. Огнян Герджиков застава начело на Консултативния съвет по законодателство към председателя на 44-ия парламент Димитър Главчев. Съветът по законодателство към Димитър Главчев ще има консултативен характер и ще дава аргументирани становища по законопроектите. Подобен съвет е функционирал по времето, когато проф. Герджиков е бил председател на Народното събрание, цитираме „Дневник“.

Какво се случва с НДК? Средствата за ремонт са набъбнали до 40 милиона, но отново се оказват недостатъчни. През изминалата година стойностите се изчисляваха на около 35 милиона лева, а според последни становища всъщност стойността за самия ремонт ще е 24 млн. лева, отделно 4,5 млн. лева са вложени в техника, а 12 млн. лева – в сигурност. „Парите не достигат за някои неща, те няма да се усетят нито от делегатите, нито от хората, но за самото НДК беше добре да се свършат„, смята министърът на културата Боил Банов. Той обясни, че проектът бил сложен, като има и изисквания на Европейската комисия, които дават насоки за допълнително възлагане.

Важни промени в пътните правила за столичани – скоростта в историческия център на София да бъде ограничена до 30 км/ч, гласуваха от общината. Идеята носи името „Успокоено движение“ и е планирана между улиците „Алабин“ и „Леге“, булевардите „Христо Ботев“ и „Васил Левски“. Някои от общинските съветници на опозицията  изразиха основателни съмнения дали общината може да следи за спазването на ограничението. Повече четете тук. 

За френска инвестиция в България ни разказват от „Капитал“ – френската група Latecoere ще инвестира 15 млн. евро чрез местното си дружество „Латекоер България“ в производство на части за самолетната индустрия в Пловдив. Голямата част от продукцията на пловдивската фабрика ще бъде за Airbus, а на самолетостроителния гигант се дължат 50% от оборота на френската група и над 70% от поръчките.

Освен тези новини днес ви разказахме за: призива на Европейската комисия да бъдат приети Румъния и България в Шенген, нещо, за което се застъпи и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и за смъртта, или по-скоро за яркия живот на основателя на Playboy Хю Хефнър. Представихме ви два изключително интересни анализа – този на Никола Пенев за Джеръми Корбин и на Аспарух Панов за шока след изборните резултати в Германия. На кое място е България по икономическа свобода може да разберете тук.

Китай, най-големият съюзник на Северна Корея, затваря компаниите на последната в страната си и прилага санкциите на ООН към севернокорейци, които продължават с ядрените си опити и заплахи. Севернокорейските компании ще бъдат затворени през януари, а единственият съюзник на Пхенян вече е забранил търговията с текстил и ограничава вноса на петрол. Стъпката е от изключително значение, тъй като Северна Корея търгува основно с Китай. Надеждата е, че по този начин ще се избегне военен конфликт на Корейския полуостров, заявиха от китайските власти. 

Азербайджан започва жестоки гонения спрямо ЛГБТ общността. Поне 60 са арестуваните и глобените след акциите на властта в столицата Баку. През последните десетина дни десетки гей и транссексуални граждани са били арестувани, като сътрудници на Guardian са заявили, че поне един е бил пребит от властите по време на задържането. Хомосексуализмът е легален в Азербайджан, където и преди е имало атаки над гей общността, но този път нещата са доста по-сериозни, твърдят очевидци и експерти. Полицаите обикалят клубове, улиците и други обществени места, където търсят хора, които „изглеждат като хомосексуалисти“, предава изданието. 

Химически операции, които променят дефектни гени – това е бъдещето. Учени в Китай са приложили процедурата, за да излекуват зловредни мутации в човешки ембриони за пръв път. Учените откриват, че е възможно да се поправи дефектен ген, който причинява сериозно заболяване на кръвта. Нито един от ембрионите, третирани в експеримента, няма да бъде развит до човек – това е нелегално както във Великобритания, така и в много други страни, напомнят от Guardian. Но успешният експеримент означава, че има потенциален ефективен начин за предотвратяване на наследствени заболявания.

Снимка: Клуб Z 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.