SHARE

В последния си работен ден преди великденските празници депутатите продължиха с гласуването на промените в изборния кодекс. Скандалите около закона продължиха този път с участието на депутатите от правната комисия. В сутрешните часове беше обявена кратка почивка, за да има възможност комисията да се събере, но когато се върнаха в пленарна зала депутатите от ДПС и БСП Четин Казак и Филип Попов обявиха, че макар да са членове на правната комисия не са присъствали на заседанието и обвиниха колегите си, че не са били предупредени къде и кога ще има събиране на комисията. Очевидно такова събиране се е състояло, след като Емил Димитров –Ревизоро призна от трибуната на парламента, че е потърсил колегите си от комисията и след като ги е намерил се е подписал под доклада, с който те излязоха пред депутатите. Последва обяснение на депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, който заяви, че това не е било заседание на комисията, а докладът, който членовете са подписали бил за улеснение на депутатите. Това не уталожи страстите и от БСП поискаха неговата оставка. Доклад фалшификат или доклад за улеснение – депутатите не стигнаха до консенсус по въпроса. И промените в самия изборен закон продължиха да разделят депутатите. Стана ясно, че ограничението за откриване на секции ще важи извън страните от ЕС, а в останалите секции ще се откриват само в населени места с над 1 милион жители. Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала и днешното заседание в знак на несъгласие с така приетите текстове. Още една съществена корекция бе направена или поправена днес – след намесата на председателя на парламента Цецка Цачева парламентът се поправи и запази сегашния режим за произвеждане на референдумите. Националните допитвания ще се провеждат заедно с избори, ако подписките за референдум са проведени в година с национален вот. Първоначално депутатите приеха, че не е задължително дататата на референдумите и датите на вота да съвпадат, след това преминаха през варианта, че Президентът ще решава и накрая оставиха нещата, както бяха и досега. Безспорно най-съществената новина, която дойде от Народното събрание е, че електронно гласуване ще има. Експериментално то ще започне през 2018, очаква се три години по-късно електронния вот да започне да се зачита. Депутатите приеха предложението на инициативния комитет Гласувай без граници, което доказа, че обединено около кауза гражданското общество в България има силата да променя политическите реалности. Забраната за къмпингуване в предложеният преди месец от Найден Зеленогорски вид отпадна.

Междувременно днес от новосформираната партия ДОСТ на Лютви Местан внесоха документи за регистрация  в Софийски градски съд. Същият този съд оправда Христо Бисеров по обвиненията в укриване на данъци, деклариране на неверни данни и недекларирани сделки, но днес се състоя първото дело по случая в Апелативния съд. Очаква се до месец оттам да се произнесат потвърждаат ли оправдателната му присъда. Бисеров се появи в съда и по стар негов обичай запази мълчание.

Парламентът окончателно отмени забраната за къмпингуване и паркиране в зона „А“ на Черноморското крайбрежие. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

След Пазарджик, от днес и в Стара Загора е забранено носенето на аксесоари, прикриващи лицето „по начин, пречещ за разпознаване на публични места“.  На редовното си априлско заседание днес Общинският съвет в Стара Загора прие на второ четене с мнозинство предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, съобщи БТА.

Велики четвъртък отбелязахме днес. От утре започват дългите почивни дни, очаква се около половин милион българи да пътуват за празниците.

По света:
Испанските гласоподаватели са изправени пред нови парламентарни избори през юни – половин година след последния вот, който разби традиционната двупартийна система. Четирите най-големи партии преговаряха месеци наред, но така и не успяха да съставят коалиция. След поредните обсъждания крал Фелипе заяви, че няма да номинира нов кандидат за премиер, което отваря пътя за нов вот, предава „Ройтерс“.
15 души са задържани във връзка с вчерашния самоубийствен атентат в град Бурса, съобщи турският вътрешен министър Ефкан Ала. По думите му 13 души са ранени в атентата, няма опасност за живота им, а извършителят –  е 25-годишна жена, е загинала при взрива, съобщи БНР. Министърът не посочи, кой би могъл да стои зад атаката, а до момента никой не е поел отговорност за нея.

Иракските сили за сигурност иззеха компютър, съдържащ данни за членове на терористичната групировка „Ислямска държава“ в провинция Анбар, заяви днес представител на армията, цитиран от осведомителните агенции. По думите му в паметта на компютъра „се съдържат имената и прякорите на всички радикали, включително чуждестранни наемници от отрядите на ИД, разположени в градовете Багдади, Дуляб и намиращи се наблизо селища“.

* За изготвянето на Вечерния бюлетин е използвана информация от „Дневник“ и „Медиапул“.