SHARE

Бедността в България била причинена от спирането на ядрени реактори, каза премиерът Борисов, но „правим България все по-хубава“, заяви той, докато в Хасково пенсионерите се редят за бракуван хляб пред гараж с табела  „Храна за животни”, защото хлябът е по-евтин. 

Стабилно поскъпват хлябът и токът, новият шеф на НСО успокоява, че няма да прави реформи в една от най-непрозрачните и силно критикувани структури в държавата, докато ВМРО гонят някакви педофили със специалисти (които е възможно и да не са членове на партията), а другарите си раздават постове и агент Жеко ще бъде представител на българските лекари пред света. 

Най-сетне България има дата за кандидатурата си в Банковия съюз и езврозоната, като това се очаква да се случи на 12 юли от финансовия министър Владислав Горанов. Борисов заяви, че не бил виновен за ниските доходи у нас, които се считат за препятствие по пътя към еврозоната. Премиерът намери причината за ниските заплати в затворените ядрени реактори и ликвидиране на производства, без да уточни кой ги е ликвидирал. Както и да е, в България виновни никога за нищо няма и отговорността винаги има къде да се прехвърли, защото проблеми бол – но както каза Кобрата, „продължаваме напред“.

Макар и страната ни да е изпълнила т.нар. „числови критерии“ за членство в еврозоната, тя все още има макроикономически дисбаланси и не отбелязва напредък в конвергенцията – тоест опасения за корупция, слаби институции, неефективна съдебна система. България рискува да се превърне в „нова Гърция“ – сценарий, който ЕС иска да избегне на всяка цена. И макар и у нас да се повтаря, че цари стабилност и всичко е наред, то множество международни доклади и институции подчертаха, че положението въобще не е такова. Така че най-интересното тепърва предстои, а повече подробности може да прочетете тук. 

Новият шеф на НСО също е любител на стабилността, тъй като той смята, че службата за охрана си функционира добре. Това безспорно е така, защото тя функционира добре за управляващите и не чак толкова добре за данъкоплатците, но важни в страната са повече първите и не толкова вторите. Всичко е наред. Колите на НСО били стари според него, така че ще купи нови. Да се надяваме, че новите коли ще бъдат със здрави болтове. 

Повече по темата за НСО тук, тук и тук. 

Може да познаем, че държавата наистина се скапва, когато ДПС всъщност се окажат на прав път за нещо. Става въпрос за „златните визи“, които осигуряват българско и съответно европейско гражданство на съмнителни лица срещу крупни суми. Колегите от „Медиапул“ подчертават, че още през 2017 г. разследване на Красен Николов изкарва на показ практиката на Министерството на правосъдието да помага за тези сделки, като според данните става дума за милиони левове в замяна на удостоверение, което дава право на гражданство. Разследването може да намерите тук.

За дискредитиращо българските лекари и Българския лекарски съюз пред света бе определено решението бившият председател на БЛС да бъде координатор на международния отдел на съсловната организация. Той бе осветен като агент на Държавна сигурност през 2012 г. „Изборът според мен е направен прибързано, координаторът не разполага с необходимия капацитет за международна дейност на БЛС, не е ясна езиковата му подготовка, но най-важното е, че е бил сътрудник на Държавна сигурност. Това компрометира всичко, формално влиза в колизия с устава на БЛС и ще доведе до дискредитация на БЛС пред партньорите ни в Европа и света“, казва д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на организацията. 

Което не се оправя с пари се оправя с много пари, казал беше мъдро някой. С подкрепата на 11 държави извън Европейския съюз в Бахрейн беше гласувано беззъбо решение за казуса с Национален парк „Пирин“. Става дума за подкрепата на Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.

„Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк „Пирин“ и сеч на вековните му гори“, заявиха от движение „За да остане природа в България“, откъдето потвърдиха, че продължават да отстояват искането чрез всички лостове на гражданското общество и съдебната система.

За първоначалното решение на ЮНЕСКО може да прочетете тук, а важните въпроси за Пирин за освежаване на паметта може да откриете тук. 

Добър повод да си припомним, че България все повече се отдалечава от европейските си ценности и партньори. В същия ден, в който Борисов напусна важна среща за миграцията, за да гледа мач, европейските партньори се обединиха около новата инициатива за съвместна отбрана, която ще взема решенията и в която България няма да присъства. И това не е въпрос на икономическа тежест или размер на населението, тъй като Естония е част от тази инициатива. Тоест става въпрос за желание. Според председателя на „Да, България“ Христо Иванов европейските партньори са съгласни в България да се проведе едно европредседателство, но когато става въпрос да включат страната в следващите кръгове на доверие, каквито са еврозоната и новата отбранителна инициатива, те показват, че нямат доверие в управлението. „Покрай скандала с острова на Борисов мина ключовото решение за АЕЦ „Белене“ и се отваря схема за източване на милиарди публични средства за осъществяване на един абсолютно ненужен проект“, заяви пък Борислав Сандов. Още по темата. 

Автомобилната индустрия излезе с предупреждение към президента на САЩ Доналд Тръмп, че потенциално мито на европейски автомобили ще унищожи работни места за американците. В двете групи са представени почти всички световни автомобилни марки, като те предупреждават, че митата означават не само увеличаване на цената на новите автомобили, но и ще костват стотици хиляди работни места и ще забавят развитието на напреднала технология за безопасност. Двете групи са Асоциацията на световните производители на автомобили, която представлява марки като ToyotaSubaruNissanHondaHyundai и Kia, както и Алиансът на автомобилните производители, който покрива FordGeneral MotorsFiat Chrysler, BMW, Mercedes-Benz USA и други.

Междувременно стана ясна датата на срещата между президента Тръмп и Владимир Путин, която ще се проведе в Хелзинки на 16 юли.

Два доклада разкриват може би най-срамните обвинения към британското разузнаване за последните години, казва британският „Гардиън“. Въпреки че няма доказателство за офицери на разузнаването, директно измъчвали задържани във връзка с атаките от 11 септември 2001 в САЩ, докладът казва, че MI6 и вътрешната служба MI5 са били част от стотици случаи на измъчване на задържани. Случаите се разследват в момента, а Джак Стро, външният министър от 2001 до 2006, ще бъде подложен на разпити относно каква част от това е знаел и защо, вземайки предвид обвиненията за задържане и мъчения, постоянно публикувани в пресата, не е разследвал случая подробно. Още по темата. 

Продължава интензивното обсъждане на миграцията в ЕС, като Гърция е готова да сключи сделка с Германия, а лидерите на ЕС се събрират днес и утре в Брюксел на последната среща на върха в рамките на българското председателство за миграцията.

https://twitter.com/Anne_Hidalgo/status/1012016081068855296

И накрая, но не на последно място – след като временните пешеходни пътеки дъга бяха вандализирани в Париж преди прайда във френската столица, който предстои тази събота, кметът Ан Идалго заяви, че те ще останат на място перманентно. „Париж е град пристан, който държи на своите републикански ценности – свобода, равенство, братство. За да бъдат те винаги част от наследството на града, пешеходните пътеки дъга, създадени за пцццрайда, ще бъдат перманентни“, каза кметът на града в Туитър.

 

Снимка: bTV 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.