SHARE

С позиция за провала на модернизацията на българската армия излязоха партиите „Да, България“, ДСБ и БЗНС днес. Те заявиха, че умишленият провал обслужва бизнес интересите на Русия и уронва имиджа на страната ни в НАТО. Повече може да разберете тук. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че нямало да допусне посредници при ремонта на МиГ-овете. Процедурата за поддръжка на бойните самолети бе прекратена заради обжалване от страна на украинска държавна фирма. Междувременно след Нова година и военнотранспортните ни самолети „Спартан“, които се ползват и за медицински полети, ще бъдат приземени заради изтекъл договор за поддръжка. Напомняме, че и единственият кандидат за построяването на нов боен кораб за военноморските сили се отказа. Каракачанов обаче все още продължава да е министър.

Тази вечер се провежда протест „Няма да дадем Пирин на мафията“ часове след като Министерският съвет реши да „подари“ половината от природен парк  „Пирин“ на една офшорна фирма и да разреши строителство и сечи в три от шестте зони на парка. Предстои случаят да се сезира пред Брюксел, откъдето изрично заявиха, че подобно решение трябва да бъде съпътствано с екологична оценка, каквато до момента властта не е извършила. Така не е ясно  какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Повече по темата разказват от „Дневник“. 

„Това са наследниците на нацизма, които са заели ключови позиции в новото австрийско правителство.“ Това се казва в отворено писмо на десетки известни европейци, които призовават за бойкот на австрийското европредседателство, което ще започне непосредствено след българското. Сред тях са Бенжамен Абтан – президент на Европейското движение за борба с расизма, Бернар Кушнер, който е бивш министър на външните работи на Франция, почетни посланици на ЮНЕСКО, Нобелови лауреати, бившият премиер на Канада Ким Кембъл, главният редактор на Charlie Hebdo Жерар Биар. От „Дневник“ предлагат резюме тук, а оригинал може да намерите тук. 

Абсурд: София била по-чист град от Виена, заяви културният министър Боил Банов тази сутрин. През 2015 г. обаче София е обявена за най-мръсна столица в Европа. За същата година Виена е трета в ЕС за най-добри практики за борба със замърсяването на въздуха, а през 2016 г. мерките са разширени. Виена е и номер едно по качество на живот за 2017 г. София – на 117-о място, под например Парагвай. Повече предлагат от „Клуб Z“. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме защо трябва да избягвате да бъдете другите и просто да бъдете себе си. Продължихме с формирането на новата класа олигарси в Унгария – една история, която определено ще ви накара да се чувствате у дома си. Накрая ви представихме материала на британския Guardian, който в навечерието на европредседателството написа за корупционния облак, който е надвиснал над България. 

САЩ възобновяват визовите услуги за турски граждани. Мисията в Турция ще възобнови дейността си, след като правителството на Ердоган увери САЩ, че ситуацията по отношение на сигурността е овладяна. САЩ премахнаха визите, след като един от служителите на посолството бе арестуван през октомври. Държавният департамент заяви, че САЩ са получили уверения, че няма други техни служители, които да са обект на разследване, и че персоналът няма да бъде арестуван по време на служба. Въпреки това в изявлението се казва, че страната все още е сериозно загрижена за местните си работници и за задържаните си след опита за преврат през 2016 граждани. Повече разказват от BBC. 

Терористичен атентат в Кабул, Афганистан, погуби поне 40 души, а ранените са над 80. Мишената е шиитска културна организация, но е ударена и новинарската агенция Afghan Voice. ИДИЛ заяви, че стои зад атаката, като терористичната групировка е поела отговорност за множество атаки над шиити в страната през последните месеци. Повече може да научите тук. 

 

Снимка: „Няма да дадем Пирин на мафията“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.