SHARE

Днес оставаме без думи, лице в лице с жестокостта на руската държава пред трагедията, убила стотици руски деца в Кемерово. Източници сочат, че след възникването на пожара в градския търговски център охраната е изключила пожарната сигнализация; стотици деца остават заключени от избягалите си учители в киносалоните, откъдето се обаждат на родителите си в последните си мигове. Граждани казват, че настройват приемниците си на вълните на Министерството за извънредни ситуации, за да разберат какво всъщност се случва. Междувременно полицията изисква подпис за неразгласяване на информация от родителите, които трябва да разпознаят телата на мъртвите си деца. Телефоните и камерите около мястото на произшествието са иззети.

„Кажи на мама, че я обичам“, пише в. „Комсомолская правда“, „кажи на всички, че ги обичам“. Това са думите на малко момиченце към леля му, на която звъни. „Горим. Това вероятно е сбогом“, пише млада жена в социалните мрежи.

Он-лайн се отправят масово призиви за оставката на Владимир Путин, който отказа да говори с протестиращите, шокирани руснаци. Търговският център е собственост на Надежда Василевна Суденок, политик от партията на Владимир Путин „Единна Русия“.
В Москва руснаци се събират на бдения в памет на загиналите деца. 

 

На живо може да следите случващото се в Русия тук: 

 

 

А в България за пореден път жена бе жертва на насилие. В понеделник вечерта на бул. „Стамболийски“ тя е била залята с киселина. Министърът на вътрешните работи уточни, че версиите са две – личен мотив или мотиви, свързани с работата на жената.

Жестокостите, за съжаление, не свършват дотук – започва разследване, свързано с  конете, които измират от студ и глад в продължение на месеци в Осоговска планина с ясното знание на собственика. Екипи от доброволци и спасители са стигнали до бедстващите животни, доставяйки им слама, чували с овес и хранителни смески. При тях след месеци отсъствие е стигнал и собственикът Петър Пищалов. Стана ясно, че предупреждения за стадото са получавани системно поне от няколко седмици. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че смъртта им е причинена противозаконно. Остава да видим дали това ще има някакви последствия – законът предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода, а глобата възлиза от 2 до 5 хиляди лева. Това не би трябвало да притесни собственика – за справка, Пищалов е взел 34 хиляди лева за отглеждането им.

Днес научихме, че Юлия Кръстева – философ, психолог и лингвист от световна величина, е била сътрудник на Първо управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Тя е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство, съобщава „Капитал“. Все още се очаква коментар от нейна страна. 

На тази държава все нещо не й достига –  така стана ясно, че за пътна безопасност не достигат едни 3 милиарда лева, а всъщност и още  2,6 млрд. лв. за съществуващи пътища и около 730 млн. лв. за предвидените за изграждане автомагистрали и скоростни пътища. На народа остава да се чуди само чий син ще поръчва шампанско в алпийските курорти с поредния транш евросредства, ако такъв бъде предоставен.

И като оставим асфалта настрана, остават другите ни кризи, все така актуални. В следващите 10 години се очаква България да пенсионира половината си преподаватели. Просветното министерство заяви, че ще прави опити да привлече учениците с по-добри резултати към професията. Според министър Вълчев това ще стане с увеличение на заплатите и подобряване на престижа на професията. Как ще се случи това, разбира се, не стана ясно. Обещанията са, както винаги, големи. 

В една друга вселена, където все пак има правосъдие – Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, ще свидетелства пред Конгреса в САЩ. Четвъртият най-богат мъж на планетата ще се изправи пред правителството, тъй като има да дава сериозни обяснения за случилото се през последните седмици: кражба на данни от платформата, манипулация на избори, тъмни практики и размиване на линията между етичното, моралното и откровено престъпното. Повече по темата ви разказахме тук. 

Но това не е всичко – Белият дом разследва заеми на стойност 500 милиона долара, взети от зетя на президента Доналд Тръмп – Джаред Къшнър. Става въпрос за вероятно нарушение на етични и криминални закони, казват от етичната комисия на федералното правителство. Къшнър е получил заеми на стойност половин милиард щатски долара от две компании, като неговата роля на ключов съветник и зет на президента го поставят в позиция на влиятелен политик, който кове както вътрешната, така и външната политика.

В случай че сте пропуснали видеото с пускането на свобода на спасените щъркели – ето дозата добро настроение за деня отново, тук.

Отново убийство на журналисти, този път в Индия, където се смята, че тримата починали журналисти са били умишлено премахнати от властта. Последната история на Сандип Шарма е разследване под прикритие, което заснема висш полицейски служител да приема месечни подкупи в замяна на разрешение за работни дейности в защитена зона. Смята се, че Шарма, както и колегите му са убити заради работата си. Още по темата – тук. 

И за да завършим подобаващо и по европейски, припомняме, че днес публикувахме разследването на френската медия Nouvel Observateur, в което става ясно, че българските държавници – сред които  поне един министър и един вицепремиер от националистическата партия – са въвлечени в корупционна схема, раздавайки българско гражданство на престъпници. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.