SHARE

Фирми по целия свят са ударени от огромна кибератака, съобщава BBC, сред които украински, британски и норвежки, както руския гигант „Роснефт“.

От украинските власти първи съобщиха за атаката, твърдейки, че тя е засегнала министерства, банки, летища и друга стратегическа инфраструктура, като хакерите са искали подкуп за информацията в bitcoin.

Украинският зам. министър-председател Павло Роженко показа в twitter скриншот на компютъра си, на който е изписано предупреждение, че ако прекрати този процес, може да изгуби всичките си данни.

Вечерен бюлетин

Етичната комисия внесе за разглеждане на пленум на ВСС сигнал, подаден от главния редактор на информационна агенция „Блиц“ Ивайло Крачунов, който е без конкретни мотиви и е насочена срещу председателя на ВКС Лозан Панов. В сигнала се твърди, че Панов упражнява политическа дейност заради участието му в протест в подкрепа и съпричастност към отец Паоло Кортези, който приюти семейство, бягащо от конфликта в Сирия. Сигналът е внесен от етичната комисия към съдийската колегия с председател Даниела Костова.

Мирослав Боршош ще бъде върнат експресно начело на НДК, а управлението на двореца на културата ще бъде отнето от министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Това съобщи в профила си в социалната мрежа фейсбук говорителят на правителството Севдалина Арнаудова.

Обратът става ден след като Павлова уволни Боршош от шефския пост заради системно неизпълнение на указания и решения на съвета на директорите. Той бе обвинен, че действията му поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството и застрашават ремонта на НДК за нуждите на европредседателството на страната ни през 2018 г.

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов настоява съдиите да не се месят в избора на парламента за нов съдебен съвет. Това заяви Кирилов пред Би Ти Ви. Изказването на депутата от ГЕРБ е по повод откритото писмо на Съюза на съдиите, в което се посочва, че съдиите желаят да научат „как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с най–малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества“. Мандатът на съдебния съвет изтича на 3 октомври, като депутатите и магистратите избират по 11 души.

Депутати от ГЕРБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, който е приет на първо четене, въпреки че не е провеждано обществено обсъждане. Текстът предвижда сериозни изменения, като според него таксите за водене на дела за граждани и НПО се увеличават между 18 и 90 пъти. Законопроектът е приет на 22 юни.

Президентът на Бразилия Мишел Темер е обвинен в корупция. Главният прокурор Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение срещу него, според което Темер е получил подкупи на стойност милиони долари. Ако президентът бъде изправен пред Върховния съд, той ще бъде отстранен от поста си за 180 дни.

Полковник от украинското военно разузнаване бе убит при експлозия на колата му в Киев. Украинските власти разглеждат случая като „терористичен акт“. Министерството на отбраната в Украйна в официално изявление обяви, че жертвата от трагичния инцидент е полковник Максим Шаповал. От украинската полиция обясниха, че първият сигнал за взрива е получен в 8:16 местно време.

Русия се обяви против предупреждението на САЩ към сирийските власти, че ще платят „висока цена“, ако извършат нападение с химическо оръжие. От Кремъл определиха информацията на Белия дом, че се подготвя атака с химическо оръжие, като „неприемлива“.

*За изготвянето на бюлетина е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“, Reuters, Radio Free Europe. Снимка:  Washington Post. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.