SHARE

България получи разрешение от Европейската комисия за доставки на руски газ до газовия хъб „Балкан“предава „Медиапул“.

Тази новина означава на първо място, че Русия ще може да заобиколи Украйна, за доставките си на газ до Европа. Договорът на руския енергиен гигант „Газпром“ за доставка на газ през Украйна изтича през 2019г. Дотогава от Кремъл искат да намерят алтернативни маршрут, за да имат инструмент за натиск срещу властта в Киев. 

От друга страна, новината означава, че до намирането на друг източник на газ от друга държава газовия хъб de facto ще преповтори проекта „Южен поток“ по отношение на това, че ще бъде единствен източник на газ към страната. Но ще има потенциала да доставя газ от други източници.

„Със сега дадената благословия за руски газ до хъба България се надява да убеди руската „Газпром“ да пусне втората тръба на газопровода „Турски поток“ до газовия хъб „Балкан“ като предпочитанията на София са маршрутът й да е по дъното на Черно море до Варна, вместо предложението на руснаците трасето й да отива до Турция по дъното на Черно море и после да влиза у нас през общата ни граница.“ съобщава Mediapool.

Еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете даде подкрепата си в писмо до Министерството на енергетиката. Той не пропусна да припомни на страната ни, че трябва да довърши енергийната си инфраструктура, в това число газовите връзки с Гърция и Сърбия. Писмото е отговор на запитване относно допустимото рестартиране на „Южен поток“, както и други преки пътища за доставка на руски газ в България. В него не са коментирани конкретни проекти. Изпратеното писмо отговаря на поет от българска страна ангажимент, че руските доставки ще отговарят на евроизискванията и че ще се обявят прозрачни процедури за резервиране на оставените свободни от „Газпром“ обеми.

Руски опити за проникване във вътрешните кръгове на френския президент Макрон чрез фейсбук по време на кампанията му тази година са потвърдени от три различни източника, сред които и америкаснски конгресмен пред Ройтерс, предава Newsweek. Според докладите множество акаунти във фейсбук са били създадени с цел да се извърши операцията по време на надпреварата, вероятно със злонамерена цел. През април от социалната мрежа потвърдиха, че са изтрили множество профили, разпространяващи дезинформация срещу Макрон по време на френските избори, в които той победи проруския кандидат Марин льо Пен.

Подозренията падат върху руски агенти, тъй като средствата, които са използвани, са проследими и са подобни на тези, използвани от руските служби ГРУ, предава Ройтерс. Кампанията на Макрон подозираше руска намеса, а той и екипът му станаха жертва на масова атака броени часове преди началото на изборите. Същото поделение на ГРУ, което киберексперти назовават Fancy Bear, или APT 28, се смята за отговорно за намесата на изборите в САЩ и хакването на сървърите на партията на демократите през 2016 г.

Парламентът спешно прие спорни промени в съдебния закон – магистратите ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение във всяко умишлено престъпление от общ характер. Изключително спорните поправки бяха приети без дебат за около половин час, по-малко от денонощие след като минаха през правната комисия, предава „Медиапул“. Освен това Висшият съдебен съвет се капсулира окончателно поради ограничаване на броя на представените съсловни магистратски организации. Забранява се и почти всяка допълнителна дейност и доход на магистратите извън преподавателската – включително от наеми на лични имоти, като така всички остават на заплата, де факто зависими от външни фактори. „С тези приети мерки съдебната система минава окончателно под тоталния и почти едноличен контрол на главния прокурор“, заяви експертът по конституционно право и председател на НГИ „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков.

Станалият популярен в България с участието си в проявите на Лютви Местан и ДОСТ турски посланик Сюлейман Гьокче е отзован, а на негово място е изпратен Хасан Улусой, бивш посланик в Нигерия и служител в турското външно министерство. Не е ясно дали рокадата е рутинна, а Гьокче, който бе назначен за посланик през 2013 г., не бе включен във визитата на премиера Борисов в Турция миналия месец, каквато е обичайната практика.

Природозащитни организации призоваха президента да наложи вето върху приетите окончателно в четвъртък поправки в Закона за опазване на околната среда, ограничаващи правото на обжалване и екооценките на инвестиционните проекти. Те се обявиха и срещу обвързването на съдебните такси с размера на инвестиционното предложение, което автоматично води до тяхното рязко покачване. Според протестиращите това представлява орязване на достъпа до правосъдие на бизнеса и гражданите и намалява възможностите за опазване на човешкия живот и природата. Протестиращите ще сезират по казуса всички европейски институции.

Социалисти от Областния съвет на БСП – Пловдив, се разграничиха от председателя Георги Гергов, заявявайки, че: „Той окончателно демаскира своята склонност за безпринципна колаборация с ГЕРБ и лична лоялност към Бойко Борисов“. Повод за реакцията е интервю на Гергов пред Би Ти Ви, в което Гергов определя Борисов като носител на мира в Европа. Георги Гергов бе изключен от Изпълнителното бюро на партията след аферата „ЦУМ-гейт“, но остана председател на пловдивската организация – поне засега.

Основателят на компанията Amazon Джеф Безос победи Бил Гейтс в надпреварата за най-богат човек на планетата, като неговата нетна цена се покачи до 90.7 милиарда долара след 2.4% покачване на акциите на „Амазон“ в четвъртък. Безос притежава около 17% от „Амазон“, чиято стойност надхвърля 500 милиарда щатски долара.

Американският гигант Wallmart търси разширение на пазарите извън САЩ, предава Ройтерс. Универсалният магазин търси партньори в Китай и други страни, отдалечавайки се от политиката си „Произведено в Америка“. Решението на „Уолмарт“ е провокирано от факта, че не всички употребявани стоки могат да бъдат произведени в САЩ. Решението на компанията я поставя срещу протекционистката политика на администрацията, но също така предизвиква конфликт и с профсъюзите, които отдавна критикуват компанията като алчна за печалби. За момента „Уолмарт“ се насочва към Китай, Великобритания и Канада.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.