Вечерен бюлетин – 26 октомври 2017 г.

Вечерен бюлетин – 26 октомври 2017 г.

SHARE

Днес е ден на прозрения. Еврокомисията прозря, че не всичко е толкова прекрасно в българската прокуратура, колкото я увещава г-н Цацаров:

„Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров и когато имам възможност да обсъждам с него тези теми, реформата и работата на прокуратурата и нейните структури, според мен дава убедителни знаци за напредък. Винаги, когато се срещна с него, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите, резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали наистина всичко е толкова прекрасно.“

Това заяви еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова на форум в София, в който участваха министри на правосъдието от Европейския съюз и от държави от Западните Балкани.

От друга страна, Пеевски прозря новата си роля на борец срещу „порочния пирамидален модел“ (негови думи) на КТБ. Очаквайте скоро г-н Пеевски да разкрие и кой предложи корпулентен български олигарх за шеф на ДАНС през 2013 г…

„Искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на Корпоративна търговска банка (КТБ), реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите. Това се посочва в становище на народния представител от ДПС Делян Пеевски, публикувано от агенция „Фокус“, след като по-рано днес в деловодството на парламента е внесен проектозакон за промени в Закона за банковата несъстоятелност, чийто основен съавтор е депутатът.

Българската база на „Луфтханза“ е най-голямата в Европа. Германската компания за услуги в областта на авиационната поддръжка и ремонта на самолети „Луфтханза Техник“ съобщи, че е открила нов хангар и мултифункционална сграда на летище София. Така фирмата се превърна в най-голямата компания за базово обслужване на самолети в Източна Европа. „Дневник“ с подробности. 

„Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети“, заяви президентът Радев и разкритикува управляващите за „бунта“ на военните летци, с което потвърди участието в скандала.

В опит да защити съдии в Бургас най-голямата магистратска организация – Съюзът на съдиите в България (ССБ), изпрати писмо до изпълнителния директор на НАП. Причина за нетипичния адресат на писмото на организацията са медийни публикации, според които до данъчната централа достигнал доклад от приходната дирекция в Бургас, с който се изразява неудовлетвореност от начина, по който определени дела се решават в Административния съд в града.

„Дневник“ с подробности по темата. 

За защитени да бъдат обявени 96 детски градини или части от тях в страната. Това предлага министерството на образованието. Това означава, че тези заведения няма да бъдат закривани, дори и децата в тях да са малко. Освен това ще получат и допълнителни средства от бюджета. Mediapool разказва още. 

Министерството на здравеопазването подновява електронния търг за медикаменти, но само за онкомедикаментите в болниците. За останалите лекарства след време ще бъде обявена нова процедура, след като болниците актуализират заявките си и им се даде възможност да включат нови групи медикаменти. Още по темата. 

Григор Димитров изрази удовлетворението си от класирането си за финалите на АТП в Лондон. Българският тенисист ще играе в заключителния турнир за сезона за първи път в кариерата си.

„Дневник“ с подробности по темата. 

Няма никакви гаранции, които да оправдават свикването на нови избори в Каталуня, каза регионалният премиер Карлес Пучдемон в извънредно обръщение от сградата на правителството. „Не приемам като справедливи мерките в член 155“,  каза той за ограничаването на автономията, планирано от Мадрид заради възможността Каталуня да обяви независимост.

Днес трябва да бъдат разкрити последните засекретени документи по убийството на Кенеди, след като президентът Тръмп обяви, че няма да възпре планираното им декласифициране – 50 години след атентата срещу американския президент.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.