SHARE

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо участва в гей прайда в Торонто, докато беше с чорапи в цветовете на дъгата с надпис “Ид Мубарак”, които поздравяват мюсюлманите за празника Рамадан. Във фейсбук той отправи просто послание по случай прайда „Любовта е любов“ – Love is love. L’amour, c’est l’amour.

Главният прокурор Сотир Цацаров отговори, че не чете становищата на “Мерцедес” след въпрос на „Дневник“ какво мисли за опровержението от дистрибутора на автомобилната компания, че развиването на винтовете на тяхна кола може да се е случило без човешка намеса.

Преди седмица стана известно, че военноокръжната прокуратура в София отказа да образува разследване по случая с липсващите и развити болтове на задната гума на колата на НСО, която ползва председателят на ВКС Лозан Панов. Държавното обвинение посочи като причина липса на престъпление с оглед на две експертни становища, след които прие, че болтовете вероятно са се саморазвили заради „дрифт на място“, неравности по пътя или остри завои.

Два дни по-късно от отговорите на официалния представител на „Мерцедес“ за България – фирмата „Силвър стар“, до „Капитал“ се разбра, че прокуратурата е манипулирала становището на фирмата. От отговорите на дилъра на „Мерцедес“ стана известно, че мнението на компанията е било орязано, за да съответства на тезата на прокуратурата.

Съюзът на съдиите в България разкритикува липсата на прозрачност при номинирането на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, което противоречи на препоръките на Европейската комисия, и задава на кандидатите няколко въпроса по отношение на техните убеждения като бъдещи ръководители на магистратите, същите въпроси, които организацията задава и на кандидатите от съдийската квота във ВСС. Въпросите може да видите тук

Премиерът Бойко Борисов участва в националното съвещание на МВР и обеща пари за летни униформи на полицаите, както и за гориво. Министър-председателят отново препоръча да се спре с административния тормоз над граждани и даде указания на областните директори да се наредят по опашките в дирекциите си, за да разберат откъде идва проблемът.

Посланикът на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк е отзован от Кремъл, твърди руският електронен вестник „Газета“, позовавайки се на бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Посланик Кисляк е в основата на разследването за сътрудничество между екипа на Тръмп и Русия, като заради разговори с него бе уволнен генерал Майкъл Флин, който беше съветник по националната сигурност на президента на САЩ. Той е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали. Кисляк вероятно е имал разговори с много от близките съветници на Тръмп. Сред тях са и настоящият главен прокурор Джеф Сешънс, бившият директор на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт, както и зетят на Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър.

Британският премиер Тереза Мей подписа споразумение с Демократичната юнионистка партия, което засега спаси управлението ѝ. Споразумението е двегодишно и включва допълнителни инвестиции за Северна Ирландия в размер на 1 млрд. паунда, ангажимент на Великобритания да запази разходите равни на 2% от БВП към НАТО и гаранции да не се изгражда граница между Северна Ирландия и Ейре без съгласието на гражданите.

Двете партии не близат в коалиционно управление, а наместо това северноирландските консерватори ще подкрепят правителството на Мей при вотове на доверие и приемане на бюджета, но няма да заемат министерски кресла (т.нар confidence and supply agreement)

Мащабен пожар в Южна Испания наложи евакуацията на повече от 1500 души от домовете им, предават официалните власти. Поради вълната от суша и жегите по-голямата част от Испания е под завишен риск от пожари. Миналата седмица 64 бяха загиналите в пожар в съседна Португалия.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган описа исканията на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ за оттегляне на турски военни сили от Катар за неуважителни. Два дни след като исканията бяха направени, президентът потвърди подкрепата си за Катар и заклейми 13-те искания на блокиралите Катар съюзници като “нарушаващи международното право”.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Guardian, BBC и USA Today

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.