SHARE

Една малка победа за демокрацията… Въпреки че оттегли промените, свързани с финансирането на магистратите, кабинетът прие други съществени и противоречиви промени за съдебната система.

Днес кабинетът обяви, че оттегля промените в Закона за съдебната власт, свързани с финансирането на магистратските организации от чужди държави. Бяха приети други предложения, сред които концентрацията на делата  за корупция по високите етажи на властта в Специализиран наказателен съд. Специализираният съд ще гледа дела за корупция на народни представители, членове на Министерския съвет, заместник- министри, председатели на държавни агенции и държавни комисии и още други четиридесет обособени категории. Освен тези предложения, бяха одобрени и нови административни такси, както и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

От „Инициатива Правосъдие за всеки“ коментираха промените още преди тяхното окончателно гласуване: „Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за „Обира на века“, където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт[…]“, се посочва в призива. От „Нова република“, „Да, България“, БЗНС  и „Зелените“ излязоха с обща декларация относно „посегателството на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на съдебната власт“, която може да прочетете тук.

Междувременно процесът за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев трябва отново да започне на първа инстанция. Това заявиха за „Дневник“ адвокатите му Константин Симеонов и Христо Ботев. По-горната инстанция е решила, че българските власти не са предоставили всички доказателства, необходими за произнасяне по искането за предаването на Василев на България. За момента няма прогноза в какъв времеви период се очаква да започне процесът отново или пък да бъде окончателно решен. Адвокатите са предоставили информация, че по делото се явяват сръбски адвокати, които са упълномощени да представляват Василев. Василев продължава да иска да даде обяснения по видоеконферентна връзка, каза адвокат Ботев. Въпросът не е бил обсъждан по време на срещите на вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, която бе на посещение в Белград, предава „Дневник“.

За нови опити за унищожаване на паметници на културата в София разказват „Медиапул“. Новият собственик на „Грандхотел България“ Мирослав Пенчев иска да надстрои хотела с един етаж, а сред другите промени е и планът да построи изцяло нова пететажна сграда във вътрешния двор на хотела от страната на ул. „Аксаков“. Подобен план имаше и бившият собственик на „Мултигруп“ Дарина Павлова, но преди години той предизвика възмущението на архитектурната гилдия в София. Столичани могат да подадат становища, мнения и възражения до 7 август 2017 г.

Остава мистерия културната програма за председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., въпреки че бе одобрена днес. За сметка на това правителството промени свое предишно решение, като увеличи броя на служителите, които ще командирова в Брюксел да подпомагат работата по време на председателството. Целта е екипите в столицата и в Постоянното представителство на България към ЕС да бъдат подсилени от служители на институциите на ЕС със специфична експертиза в конкретни области.

Бъдещият управител на НЗОК планира повече изненадващи проверки в болниците, научаваме отново от „Дневник“. Д-р Камен Плочев определя ефективното управление и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски като свой основен приоритет на изслушването си днес. Плочев е единственият номиниран от ГЕРБ след оставката на Глинка Комитов, така че се очаква кандидатурата му да бъде одобрена в пленарната зала още утре или в петък. Комисията днес я подкрепи с пълно мнозинство.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 1 август, „най-вероятно в Скопие“, тъй като Илинден е национален празник. Според него договорът ще защитава интересите на македонското малцинство в България. Той увери, че със сключването на проточилото се с години споразумение двете държави се задължават да работят заедно „срещу словото на омразата и провокациите“ и да се противопоставят на негативните кампании. „Уверявам ви, той е основа за добросъседство и приятелство, за пътна и газова инфраструктура, за напредък в търговския обмен и се надявам да е силен импулс за коридор №8“, казва Заев.

Парламентът прекрати пълномощията на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, поискал суджуци от името на премиера Борисов, предава „Дневник“. Очаква се на Мартинов да бъдат повдигнати пет групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши действие по служба и принуда по отношение на физическо лице.

Русия възропта срещу нова серия санкции, които Конгресът на САЩ одобри. Европейският съюз също изрази притеснение, че санкциите биха могли да повлияят над енергийната сигурност и обявиха, че подготвят ответни мерки. Санкциите очакват одобрението на президента Тръмп – действие, което ще бъде гледано под лупа с оглед на разследванията за връзките му с Русия, които предизвикаха серия от скандали в страната. Междувременно САЩ одобриха санкции и срещу Венецуела, които целят да приложат натиск над президента Никола Мадуро и да променят плановете му за създаване на нови правителствени структури, които биха засилили авторитарния контрол и кризата в държавата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че лица, които се определят като транссесксуални, няма да имат право на служба в армията. Действията на Тръмп поставят под въпрос години на усилия за елиминиране на изискванията по служба, базирани на пол или сексуална ориентация. Пентагонът обяви миналата година, че слага край на забраната за транссексуални лица, а официални представители нарекоха забраната отживелица.

Масови пожари във Франция предизвикаха евакуацията на 10 000 души посред нощ, съобщава BBC. В югоизточната част на страната стотици пожарникари се борят с пожарите в близост до Лазурния бряг. Франция помоли съседите от ЕС за помощ в справянето с огнената стихия, а до момента данните са, че около 4000 хектара горят по бреговете на Средиземно море. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.