SHARE

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази надежди, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана в България и че на документа ще бъде даден шанс. Тя призова властите да ратифицират документа, подчертавайки огромния проблем с насилието срещу жените в Европа и България. „Благодаря на всички българи и български политици, които подкрепят този важен документ. А на онези, които се колебаят или не го одобряват, искам да кажа – не само в България, но и в други страни членки се чуват мнения, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство, а и ето и посланието ми – при традиционното семейство не е нормално мъжете да пребиват жени и деца“, смята Йоурова, цитирана от „Дневник“.

Генералният директор на БНТ не смята, че има генерален проблем с медиите в България. Според Константин Каменаров натискът от страна на Емил Кошлуков, от който се оплакаха журналисти в БНТ, е плод на „по-голяма чувствителност“. Той потвърди, че според него „Денят започва с култура“ има нужда от „оживяване, лъсване в най-добрия смисъл“, защото има нисък рейтинг. Според него „няма по-свободно пространство в държавата от БНТ“. Провалът да се излъчи предаването „Референдум“ по темата Банско било плод на редакционен проблем – въпреки това цитирането на данни от същото това несъществувало предаване продължава в сайтовете на БНТ, както може да видите тук. Може да прочетете цялото интервю в „Капитал“ тук. 

Въобще генералните смятат, че проблеми няма. Или ако има – то те не са тяхна работа. Така Нено Димов заяви, че не е работа на министъра на околната среда и водите да знае кой е реалният собственик на единствения концесионер в Национален парк „Пирин“.
Димов продължи с тезите си, че протестиращите в България не знаят за какво протестират. Повече четете тук. 

Над 100 руснаци са получили българско гражданство по заслуги, като сред тях са олигарх, осъден за измама в САЩ, първи заместник генерален директор на „Лукойл България“ ЕООД и бивш руски посланик. Това посочва проучване на организацията „Антикорупционен фонд“, но съмнение поражда процедурата, по която гражданство е получил „руски олигарх“, роден през 1961 година и получил гражданство с Указ №56 от 23 май 2008 г., който е съден за измама в САЩ. За същия се установява нарушаване на нормативното изискване за нотариална заверка на подписа по чл. 7, т. 2 от Наредба №1 от 19 февруари 1999 г., цитираме „Дневник“, откъдето представят информацията.  Друг случай за предоставено българско гражданство за заслуги е на бивш заместник генерален директор в „Лукойл България“ ЕООД (р. 1967 г. в Русия, български гражданин с Указ №29 от 23.03.2007 г.), който към момента на подаването на предложението от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е първи заместник генерален директор на „Лукойл България“ ЕООД.

 

Във връзка с това в българското законодателство три закона забраняват дискриминация на основа на пол, съобщават отново от „Дневник“. Става въпрос за Закона за равнопоставеност на жените и мъжете, Закона за защита от дискриминация и Закона за убежището и бежанците. От изданието оборват и „аргументите“ срещу на Корнелия Нинова, като след консултация с юристи става ясно, че правителството трябва да обсъжда действията си само с експерти, без политизация на проблема.

На всички ни е ясно, че съществуват хора, които изпитват миловидна носталгия по времената на комунистическия терор. Днес министърът на образованието и науката заяви, че и той има носталгия по онова време. Това изказване дойде във връзка с това, че БСП се противопостави на изучаването на комунистическата ера в училищата. Повече четете тук. 

Чуждестранни де факто фиктивни студенти са плащали по 40-50 хиляди евро на година, плюс уреждане на изпитите – между две и пет хиляди евро, за да вземат диплома от Медицинския университет в София. Това става ясно седмица след акция на ГДБОП и агенти от ДАНС в Медицинския университет. Повече по темата може да откриете тук.  

Държавните железници са си назначавали служители за футболен отбор на дружеството, които на практика не са ходили на работа, а софийските машинисти са положили над 37 300 извънредни часа труд – много от тях напускат железниците поради ниски заплати и прекалено много начислено работно време. Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, който е част от футболния отбор на железниците, отказва да коментира случая, съобщават от „Дневник“.

Обезлюдяването на Северозападния регион ще наложи ново райониране за нуждите на еврофондовете след 2020 г., съобщава „Медиапул“. Районите вероятно ще останат шест, но ще се промени обхватът на областите, влизащи в тях. София ще остане самостоятелен район поради високите икономически показатели.

Британските гласоподаватели подкрепят провеждането на втори референдум за или против напускане на ЕС, като тези за провеждането му водят с 16 пункта пред тези против. Проучването на ICM, част от репортерски проект на Guardian, разкрива, че 47% от населението биха искали да се проведе референдум за напускането след обявяването на условията за изход на Британия от ЕС, а 34% се противят на повторното отваряне на дебата. Цялата анкета може да видите тук. 

Московската полиция нахлу в кино, което си е позволило да прожектира филма „Смъртта на Сталин“, за който ви разказахме тук. Шестима полицаи, както и цифилни сили на сигурността са разпитали персонала и са събрали доказателства, че филмът е излъчен. Персоналът потвърди, че предвидените прожекции за филма ще продължат. От министерството на културата заплашиха, че киносалони, които излъчват филма, ще се сблъскат с глоби и вероятно временно затваряне. Напомняме, че министерството на културата изтегли разрешението за прожектиране на филма в Русия. Повече четете тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.