Вечерен бюлетин – 25 октомври 2017 г.

SHARE

Борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България все още не е достатъчно ефективна, заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова,

„Полагат се големи усилия, за да се случат нещата както трябва и за да може този механизъм за сътрудничество и проверка да приключи в надлежното време. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече даде знак, че това може да стане към края на мандата на тази комисия“, каза Йоурова  пред БНР. Mediapool с подробности. 

 „Росатом“ отново е готова да участва във финансирането на АЕЦ „Белене“, ако ядреният проект бъде възобновен, заяви  Вадим Титов, директор на „Росатом Международна мрежа“ за Централна Европа.

Само едно оферта е подадена в проекта за покупката на два нови военни патрулни кораба, чиято стойност ще е около 820 млн. лева. Въпреки липсата дори на формална конкуренция,з Министерството на отбраната (МО) ще разгледа и оцени предложението, а след това правителството и парламентът ще решат дали да сключат сделката.

Районният съд в Бургас осъди вицепремиера Валери Симеонов за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание, съобщи Българският хелзинкски комитет, които са представлявали ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев. Те завеждат дело заради изказване на Симеонов от декември 2014 година и не искат обезщетение, а решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано.

„Дневник“ с подробности.

Антикорупционният закон на ГЕРБ мина на първо четене в Народното събрание. Проектът предвижда ръководителят на звеното да се избира от парламента с обикновено мнозинство, а после избраният да предлага състав на органа, който отново да бъде одобряван от депутатите. Проектът на ГЕРБ обединява под една шапка всички структури в администрацията, които сега се занимават с превенция на корупцията. Още по темата от Mediapool. 

Прокуратурата внесе в сряда в съда делото за влаковата катастрофа в Хитрино, която доведе до смъртта на седем души. Държавното обвинение смята за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и двамата машинисти на товарния влак – Димитър Михнев и Радослав Петков.

Главният машинист Михнев ще отговаря пред съда, защото „не е изпълнил незабавно, точно и безусловно“ указанията на сигнала на предупредителния семафор при навлизане в гара Хитрино.

Служител на Министерството на икономиката заедно с още един човек са арестувани и обвинени за измама. Акцията на ДАНС и прокуратурата е проведена след подаден сигнал от министъра на икономиката Емил Караниколов в началото на октомври.

Единият задържан е младши сътрудник от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерството на икономиката. Съучастникът му се представял пред кандидат-бенефициентите за длъжностно лице от министерството. Той е осъждан многократно, в това число и за престъпления против собствеността, съобщават от Mediapool.

Северна Корея предупреди, че не се е отказала да взриви ядрена бомба в Тихия океан. 

Каталунският вицепремиер обяви, че областта възнамерява да обяви независимост. Единствената възможност която ни остави Испания, е да обявим „нова република“, каза вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, цитиран от Асошиейтед прес.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.