SHARE

Христо Явашев-Кристо получи позволение да издигне своя скулптура в лондонския Хайд парк, която ще плава в езерото Serpentine lake идното лято. Творбата ще е свързана с изложба в близката галерия Serpentine Galleries, чието откриване е на 20 юни и ще продължи до 9 септември. Тя ще включва скулптури, картини и фотографии от последните петдесет години, дело както на Кристо, така и на Жан-Клод. Повече може да научите тук. 

Държавите, които отказват прием на бежанци, няма да бъдат наказвани със санкции над еврофондовете. Това стана ясно от съвместна пресконференция на вътрешния министър Валентин Радев и европейския комисар по миграцията Димистрис Аврамопулос. По думите му към този момент комисията няма намерение да санкционира неизпълнението на регламента, а предпочита да има диалог. Той определи проведените днес разговори като първи оптимистични мерки, цитираме „Дневник“.

Качеството на въздуха в България е сред най-лошите в света, стана ясно след публикацията на изследване на Йейлския и Колумбийския университет в сътрудничество със Световния икономически форум. България се нарежда на 89-о място от 135 страни. За две години страната ни е паднала до 99-о място по наличие на серен диоксид във въздуха, преди това сме били на 67-а позиция, четем отново в „Дневник“. 

Сред първите подадени сигнали в новия анткорупционен орган е сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Новият антикорупционен закон беше обнародван в Държавен вестник на 19 януари, след като депутатите преодоляха наложеното от президента вето. Вчера пък излезе унищожителен доклад, който остро критикува мерките, взети от ГЕРБ – за него ви разказахме тук. 

Димката с Истанбулската конвенция продължава да занимава обществото. Днес в разговора се намеси и премиерът Борисов, който заяви, че трябва да има референдум „за“ или „против“ да пребиваме жените и децата в България. Извън тази реторика премиерът правилно отбеляза, че в конвенцията никъде не се споменават термини като трети пол или хомосексуални бракове. За да не ви лишаваме от характерната за премиера аргументация – вижте останалата част от изказванията тук.  Повече за Конвенцията за защита на жените от домашно насилие вече ви разказахме – тук. 

Днес граждани отправиха апел към Борисов относно съдбата на двете лъвчета Терез и Масуд, която, за съжаление, отново е на дневен ред. Какво се случи ви разказахме вчера. Призоваваме читателите си да подкрепят изпращането на Терез и Масуд там, където ги очаква щастлив живот – това можете да направите, като изпратите до премиера писмо с молба да изпълни поетия вече ангажимент. Вижте как – тук.

 

На България бе наложена глоба в размер на 22 226 евро дневно от страна на Европейската комисия. Решението, приложено над България и Холандия, е вследствия на забавяне на прилагането на директива за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Повече четете тук.

С оглед на това наказателните процедури на ЕК срещу страната ни станаха 97. Процесът стартира тогава, когато държавата не изпълнява задълженията си според правото на ЕС. Повече разказват от „Медиапул“. 

Днес бюджетът на София бе гласуван с цитати от песни и дебат… обаче в крайна сметка промените във финансовия план на местната власт не бяха взети. Новият бюджет е в размер на 1,5 милиарда лева – завишен със 7 милиона лева по предложение на мнозинството от ГЕРБ часове преди гласуването. Средствата ще отидат за улично осветление, компенсация на издаването на карти за градски транспорт, премахване на опасни дървета, отчуждаване на имоти. Подробности може да четете тук. 

Мумифицираната жена, открита в Базел, е пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-прабабата на… британския политик Борис Джонсън. Трупът е идентифициран като Ана Катарина Бисхоф, която е починала през 1787. Тялото й за пръв път е открито през 1975 г., по време на реставрацията на църквата Barfüsser в Базел. Добре запазено – де факто благодарение на живак, открит в останките, с който често се е лекувал сифилис по онова време – тялото е погребано на място, което е индикатор за висок социален статус. ДНК-то е сравнено с наследници по линията Бисхоф, а връзката им със семейство Джонсън се потвърждава от актове за раждане, смъртни актове и брачни свидетелства. Още четете тук. 

Германското правителство заяви, че ще отложи обновяването на танкове, германско производство, на турската армия. Това се случва вследствие на турската офанзива в Северна Сирия, като външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви, че решението ще бъде взето, щом се сформира правителството. В медиите в страната циркулират снимки, които показват германски танкове, използвани в кампанията срещу кюрдите. Танковете са предназначени за борбата с „Ислямска държава“ в Сирия. Международната общност е разтревожена за действията на Турция спрямо кюрдите, като президентът на САЩ Доналд Тръмп също отправи предупреждения към Ердоган относно ситуацията. Повече предава BBC. 

Снимка: theartnewspaper

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.