SHARE

“Да, България” призова ЦИК да оттегли промените в 12 без 5

”Централната избирателна комисия 36 часа преди началото на изборния ден тихомълком промени правилата за гласуване с писмо с указания, изпратени до Министерството на външните работи (МВнР) и до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.

ЦИК разпорежда всички избиратели в чужбина, които не са подали заявление за гласуване, да попълват, подписват и подават декларация в изборното помещение пред член на изборната комисия, преди да гласуват. Нещо повече – ЦИК са „укрили“ своите указания и не са сметнали за необходимо да ги направят публично достояние, като ги публикуват на сайта си.

„Движение Да България“ предупреждава, че подобни решения, взети на тъмно и в последния момент, ще затруднят максимално нормалното протичане на изборния процес в чужбина, за който предишният парламент вече постави сериозни пречки и ограничения с броя на изборните секции”, пише в отвореното писмо на движението.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Централнатс избирателна комисия за снемане имунитета на кандидата за депутат Николай-Емил Шопов от листата на „Да, България“, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Искането е за привличане като обвиняем на Николай-Емил Шопов „за престъпление по чл. 345 ал.2 от НК“, което е за управление на моторно превозно средство, нерегистрирано по надлежния ред.

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по скандала “Яневагейт” преди около месец по неизвестни причини. Производството засяга изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки.

Досъдебното производство се водеше от специализираното звено „Антикорупция”, чийто ръководител е говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, която не бе открита за коментар.

В края на 2015 г. онлайн медията „Биволъ” започна да публикува разговори между Янева, Ченалова и Мондешки. В тях се споменават имената на главния прокурор, на преседателя на Върховния административен съд и на членове на Висшия съдебен съвет. Софийският градски съд, ръководен от Янева, беше разтърсен от корупционен скандал, а срещу нея бяха повдигнати обвинения за нарушения при издаването на разрешения за подслушване. Впоследствие ВСС реши, че записите не са автентични, а звеното „Антикопупция” се фокусира не върху съдържанието на разговорите, а върху това кой е правил записите.

Бойко Борисов предупреди, че „при толкова агресивен съсед” България трябва да внимава с Турция. След събитията в Крим „някой може да отиде, да забие едно знаме в Кърджали и да каже: Това е наше!“, заяви Борисов. Той обяви, че ако той е премиер, Турция не би си позволила да се меси, защото има респект към него.

Борисов потвърди, че е завел дело срещу Корнелия Нинова и коментира думите ѝ, че „демокрацията ни отне много”: „Демокрацията им пречела… ми чл. 1 от Конституцията да го върнем и БСП да са на власт. Те все пак са на 130 години партия. В неделя ще получим един тежко разделен народ. И всичките тези, просто буквално обиди, квалификации, буквално неверни неща, когато 10 години над милион души гласуват за ГЕРБ, така обиждаш всичките тези хора. Аз бих й отговорил много остро, но зад нея стои друг милион хора. Аз имам много приятели от БСП, ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим отношенията си като хора.“

Полицията ще предприеме арести на протестиращите на българо-турската граница симпатизанти на „Обединени патриоти“, ако те не освободят движението.

Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет (МС) след извънредно заседание на служебния премиер Огнян Герджиков с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешния министър Пламен Узунов и главния прокурор Сотир Цацаров в петък.

То бе свикано по повод подновените от „Обединени патриоти“ блокади на граничните пунктове Капитан Андреево, Малко Търново и Лесово срещу изборния туризъм.

Гласоподавателите трябва да внимават за 13 възможни нарушения по време за вота, предупредиха от асоциация „Прозрачност без граници”. При установяването им гражданите са призовани веднага да подадат сигнал в МВР, прокуратурата или в съответната избирателна комисия.

Нарушенията включват присъствие на кандидати за народни представители в изборните помещения, както и на други наблюдатели, които нямат обозначителни знаци, оказване на натиск върху избирателите и възпрепятстването да се гласува. Гласоподавателите нямат право да разкриват тайната на вота, докато са в избирателната секция, забранено е раздаването на пари и отправянето на заплахи.

Известна е самоличността на лондонския атентатор. 52-годишният мъж и баща на три деца е роден във Великобритания под името Адриан Ръсел Ахао. Впоследствие той е използвал различни прякори и е живял в различни части на страната. През последната година известният вече като Халид Масуд атентатор е живял със семейството си в Бирмингам. Масуд е криминално проявен и е бил разследван от британските тайни служби, но не във връзка с терористични атаки. Не е известно кога Масуд е бил радикализиран.

Днес американската Камара на представителите ще гласува проектозакона за здравеопазване на Доналд Тръмп. Новият план трябва да замени известната като Obamacare система за здравно осигуряван , на която републиканците са противопоставят от влизането й в сила. Въпреки това проектът на Тръмп среща сериозна опозиция сред крайнодесните и умерените среди в Републиканската партия.

*За изготвянето  на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC. 

**Снимка: Веселин Боришев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.