SHARE

Сръбската полиция е задържала за кратко дъщерята на Цветан Василев. Съдът в Белград я е освободил, защото не е бил убеден в нейната вина според данните на българската прокуратура, съобщават от „Дневник“.

Радосвета Василева заяви, че е издирвана с т.нар. „червена бюлетина“ от Интерпол заради обвинение в пране на пари, предявено eдва преди дни от българската прокуратура. От български официални източници е известно, че тя има издадена европейска заповед за арест, а справка на „Дневник“ в сайта на Интерпол показва, че червена бюлетина е издадена само за майка ѝ. Тези бюлетини могат да не бъдат публикувани в страницата на полицейската служба по искане на издирващата държава. Междувременно Радосвета Василева публикува становище в специолно създаден личен блог, където предлага и подробна хронология на развитието на събитията от последните месеци, след като стана ясно, че Цветан Василев ще търси защита в САЩ по закона „Магнитски“. След като сръбските власти са получили потвърждение от София, че са задържали правилния човек, случаят е бил разгледан от сръбски съд, който я освободил да се прибере при родителите си, но в момента има наложена мярка за неотклонение.

Съюзът на съдиите се обърна към БСП със становище, че независимостта на ВСС от политическо вмешателство е основен приоритет за борбата с корупцията по високите етажи на властта„Отново поставяме въпроса, че устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. А без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна. Защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт“, заяви председателят на управителния съвет на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, цитиран от „Дневник“.

Три критики отправиха от Съюза към антикорупционния проект на социалистите: относно механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава ръководител на агенция „Антикорупция“; че в законопроекта не е предвиден механизъм за отчетност на агенция „Антикорупция“ и относно разследващите функции на агентите, като е необходимо да се „намери баланс между йерархичната подчиненост на директора на антикорупционния орган и процесуалната – на прокуратурата“.

Разследването на Конгреса на САЩ срещу Доналд Тръмп и връзките на администрацията му с Русия е открило ново доказателство, свързващо Тръмп с руски официални лица, предава Ройтерс. Разследващите са открили имейл от високите етажи в администрацията – авторът е Рик Диърборн, в момента заместник-началник на кабинета на Тръмп, който пише на други участници в кампанията в опити да уреди среща с руския президент Владимир Путин. В конкретното писмо се казва, че е намерен човек, който ще се опита да ги свърже с президента. Писмото е пратено през юни 2016 г., по същото време, по което Доналд Тръмп-младши се е срещнал с руския адвокат Наталия Веселнитская, която му предлага компромати срещу Хилъри Клинтън като част от усилията на Кремъл за подпомагане на кампанията му. Може да прочетете и подробно обяснение на случилото се дотук.

Банковото кредитиране в страната се увеличава активно след години застой, четем в „Медиапул“. След почти нулевите ръстове и дори спадове през последните години след финансовата криза, за пръв път от началото на 2017 г. е регистриран сериозен и устойчив растеж на кредитиране. Заемите за фирмите показват увеличение с 391 млрд. лв., а жилищните кредити са нараснали до 9,16 млрд. лв, с цели 62 млн. повече. За година отпуснатите заеми за населението са нараснали точно с 1 млрд. лв.

Университетите нямат достатъчен брой студенти преди началото на новата учебна година, след като местата в повечето висши училища не са запълнени при редовните класирания. Запълването на бройките е важно за бюджетите на университетите, тъй като те получават държавна субсидия, към която се прибавя таксата на бъдещите висшисти, припомнят от „Медиапул“. 10 на сто от местата по държавна поръчка в Софийския университет остават незаети. За свободните места ще могат да кандидатстват студенти, положили изпити в други университети. УНСС също ще пусне допълнителен прием след редовните класирания, а записалите се във Велико Търново ще бъдат освободени от една семестриална такса – това обявиха от университета като стратегия за привличане на студенти.

Представители на сдружения, активни неправителствени организации и фондации за правата и насилието над жените и социално слабите изпратиха Призив за действие до властите, в който настояват за промяна в законодателството по отношение на насилието над жените. „Изправяме се срещу БЕЗДЕЙСТВИЕТО и срещу НЕжеланието да се приемат необходимите законодателни промени за най-строго преследване и наказване на извършителите на насилие!“, се заявява в писмото, което е вследствие на убийството на Елена Василева, простреляна от мъжа си посред бял ден едва часове след подаването на пореден сигнал до полицията. Случаят идва месец след като Виола Николова бе убита от приятеля си, срещу когото приживе са подавани сигнали до компетентните органи – без отговор.

Brexit, изглежда, постигна целта си – но на каква цена? След като вчера паундът почти се изравни с еврото, днес BBC съобщава, че нетната миграция към континента е достигнала най-ниско ниво от три години насам, с 81 000 души придвижили се към Обединеното кралство и 246 000 заминали от Острова към март тази година. Повече от половината от тази промяна се дължи на спад на миграцията от ЕС. Една от целите на правителството беше да намали миграцията до под 100 000 души. И докато официални лица самодоволно коментираха положителните ефекти, бизнес отрасълът предупреди, че: „Загубата на тези нужни способности трябва да бъде грижа за всички ни“.

Суданският посланик на Русия Миргаяс Ширински е намерен мъртъв в плувния си басейн. Това прави шестима загинали руски дипломати от ноември насам – първият от тях бе намерен мъртъв в руското посолство в Ню Йорк сутринта след избирането на Тръмп, пишат от израелското издание Haaretz, позовавайки се на Ройтерс. Все още няма разяснени причини за смърта на Ширински. Той е част от руската дипломатическа служба от 1977 г. и е служил в Йемен, Саудитска Арабия и Руанда.

Бразилският президент Мишел Темер е унищожил амазонски гори с размерите на Дания, предават от Guardian. Разпадът на резервата Ренка, който се простира на 46 000 квадратни километра, е описан като най-голямата атака над амазонската гора през последните 50 години. Повече от 20 фирми вече са изразили желание да осъществяват дейност в региона, за който се вярва, че е богат на злато, мед, тантал, желязна руда, никел и магнезий. НПО-та, свързани с опазване на околната среда, сред които WWF – Brazil и членове на опозицията, посочват, че политиката на Темер е част от амбициите на правителството да отслаби законите за защита на околната среда, за да привлече богати инвеститори в страната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.