SHARE

Всички свине са равни, но някои са по-равни от други. Парламентът скоростно реши да промени антикорупционния закон, така че общинарите да бъдат изключение от него в „гратисен период“, в който те ще могат да декларират несъвместимост с новите мерки. Настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 година, вече са подали декларации по стария антикорупционен закон, затова вносителите искат гратисен период, т.е. до след следващите местни избори – 1 декември 2019 година, за въвеждане на новите изисквания. Идеята е несъвместимост да декларират общинските съветници от новия мандат на местната власт. Още по темата разказват от „Дневник“. 

А комисията за конфискация е пожелала да отблокира 23 милиона лева на подсъдим за пране на 1.6 милиарда. КОНПИ е вдигнало обезпечение над руската мафия за 23 милиона лв., което е позволило връщането на парите. Това е станало по време на мандата на Пламен Георгиев, предложен и в момента от ГЕРБ за ръководител на новата структура. Случаят е свързан с делото за пране на 1.6 милиарда лева срещу рускинята Елена фон Месинг, а повече разказват от „Капитал“. 

Междувременно близък до Пеевски бизнесмен оглави Камарата на строителите в България. Илиян Терзиев е избран на общо събрание на организацията, а името му е известно с приватизацията на „Техноекспортстрой“ за 51 млн. лв. с кредит от фалиралата КТБ. Повече разказват от „Медиапул“. 
160 милиона евро ще усвои България от Европейската комисия за помощ за справяне с миграционната криза, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Засега се предвижда наблюдение на границата, както и разширяване на центровете от затворен тип. Припомнете си как живеят бежанците в България тук. Какво ще се случи с тези средства и дали те ще изчезнат в небитието предстои да разберем.

България ще бъде дадена на съд в Страсбург от близките на убитата от мъжа си Елена Василева. Василева бе застреляна с пет изстрела от съпруга си през август 2017. Преди да бъде убита, тя е подавала множество сигнали до полицията за заплахи и тормоз. Държавата ще бъде съдена за бездействието си, като то е, от една страна, резултат на пропуск да се предприемат предвидените от законодателството действия, а от друга – липсата на мерки и законови разпоредби, които оставят празнина в българското законодателство. Вижте повече тук. 

Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев е приет в болница, съобщи БНТ, цитирана от „Дневник“. Оставката на Плочев бе поискана от здравния министър Кирил Ананиев поради това, че според него Плочев е лобирал за актуализация на бюджета на здравната каса с писмо директно до парламентарните групи.

Днес на всички стана ясно, че Гинка от Пазарджик си е купила електроенергията на милиони българи. Вследствие на това министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка. Пред журналисти в парламента тя каза, че вече е разговаряла с премиера Бойко Борисов и предстои да депозира оставката си. Поводът е сделката за ЧЕЗ. В четвъртък се разбра, че ръководството на чешката компания е одобрило „Инерком България“ за купувач на българския бизнес на компанията. Според Търговския регистър „Инерком България“ се ръководи от Гинка Върбакова, за която Теменужка Петкова каза днес, че се познават от 20 години, а продължението четете тук. 

Служителите на затворите излязоха на поредния си протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те поискаха възнагражденията им да се изравнят с тези в сектор „Сигурност“ на МВР, цитираме „Дневник“, откъдето може да научите още по темата. 

САЩ наложиха нови санкции над Северна Корея, които вземат на прицел повече от 50 корабни компании и компании за плавателен транспорт. Те засягат също така Китай и Тайван, като на Северна Корея вече са наложени различни ограничения от страна на Америка. Повече предават от BBC.

Компютри синтезираха данни от 22 милиарда идентификационни съобщения, които се предават от плавателни съдове – това бе направено с цел изработването на карта, която следи световния риболов. Над 55% от Световния океан се експлоатира от индустрията, а отпечатъкът от риболова е около четири пъти по-голям от този на земеделието. Това са изумителни изводи, ако вземем предвид факта, че риболовната дейност осигурява едва 1.2% от продукцията на риба за човешка консумация. Най-активен е Китай, с над 16 милиона часа риболов, следван от Тайван с „едва“ два милиона. Повече информация може да намерите тук. 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха руския президент Владимир Путин да прекрати обсадата на Източна Гута, където цивилните са приклещени в капан и системно бомбардирани, като се смята, че силите на Башар ал Асад, подкрепяни от Русия, умишлено набелязват болници. Съветът за сигурност на ООН се опитва да постигне съгласие за примирие, но до момента не е ясно как сирийските части ще реагират на подобна резолюция, дори ако тя бъде приета. 400 цивилни са загинали само тази седмица. The Guardian разказва повече. 

Зам. мениджърът на кампанията на Доналд Тръмп – Ричард Гейтс се призна за виновен в разследването за сътрудничеството между кампанията на Тръмп и Русия.

Гейтс се призна за виновен по две обвинения:

1) Конспирация срещу Съединените щати

За която засега публично знаем, че е обхващала пране на пари което е продължавало до 2017 г. и е обвързано с проруския украински диктатор Виктор Янукович.

2) Лъжливи показания пред властите.

Ричард Гейтс се очаква да получи присъда между 4 и 6 години (двойно намалена от първоначалните му обвинения). В замяна той ще сътрудничи на властите в разследването им за намеса на Русия и сътрудничеството на Кремъл с кампанията на Тръмп.

Вторият обвинияем по делото – мениджърът на кампанията Пол Манафорт публикува съобщение, че отказва да сътрудничи на властите и няма да се признае за виновен.

Манафорт го очакват над 20 години затвор по обвинения за пране на пари, нерегистрирана служба като агент на чужда държава и конспирация срещу Съединените щати.

Манафорт също участва на срещата между Доналд Тръмп – мл. и Джаред Къшнър с руски агенти през 2016 г. – което навярно е ключов обект на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.