SHARE

Окончателно Софийският университет отказа да наименува зала на името на доц. Кристиан Таков. Последният опит бе направен от студентите, членове на Академичния съвет на СУ, Симеон Георгиев и Стефан Радов, но днес предложението им бе отхвърлено.

Препубликуваме цялата позиция на Симеон Георгиев от неговия фейсбук профил. 

Академичният съвет на СУ не прие Огледалната зала в сградата на Ректората да носи името на покойния доц. Кристиан Таков. Това предложение направихме с колегата Стефан Радов. То бе посрещнато с подкрепа само на 5 от членовете на съвета (в това число и аз), други 5 бяха “против”, а всички останали гласуваха “въздържал се”.

Като представители на студентската общност на СУ се чувствахме длъжни да уважим и обсъдим мнението на колегите (студенти и преподаватели) си, внасяйки го в Академичния съвет. Това бе провокирано и от големия обществен интерес по темата.

В частност чух отново аргументите, че “това досега не е правено”, че изпълняваме желания на “протестъри” и “окупатори”, с които категорично не съм съгласен. Също и как доц. Таков “не би искал подобна чест”. Напълно погрешно за мен бе мнението на проф. Димитър Денков – декан на Философския факултет (някога агент на ДС), че такава чест е разумно да отдаваме едва 100 години след смъртта на подобни личности.

Срещнах категорична подкрепа, изразяваща се в положителни изказвания по предложението само от проф. Бойко Пенчев – декан на Факултета по славянски филологии, и проф. Тони Спасов – преподавател от Факултета по химия и фармация. Само те двамата гласно изразиха подкрепата си преди гласуването. Деканката на Факултета по журналистика – доц. Теодора Петрова, каза, че се е подписала под петицията, но след това гласува “против”.

Не на последно място искам да благодаря на всички представители на академичната общност, които приветстваха тази инициатива, която според мен е от ключово значение за бъдещите поколения на страната ни. Признателност към всички студенти на Юридическия факултет, които се подписаха под идеята. Благодарност и към гражданите (повечето от тях бивши студенти на СУ), които присъстваха днес и търпеливо проследиха цялото заседание на съвета.

Няма и да крия, че съм дълбоко разочарован от заобикалящата ме действителност. Съжалявам, че не успяхме.

Много ми е неприятно да го кажа, но според мен нивото в Софийския университет не е готово да оцени и съхрани личности като доц. Кристиан Таков. Мисля, че това бе шанс за една позиция на СУ, която ясно щеше да декларира несъгласието със случващото се в България.

Ние ще продължим делото на доц. Кристиан Таков!

***

Добрата новина днес – няма да има по-нисък таван на плащанията в брой. Таванът остава 10 000 лв., като според вносителите от ГЕРБ намаляването на кешовите разплащания било начин за борба със сивата икономика. Всъщност парите в брой имат само едно значение – свобода. Повече по въпроса вече ви разказахме тук. 

След като екологичният министър Нено Димов обяви, че въздухът в столицата става все по-чист, стана ясно, че изнесените от него данни няма как да бъдат потвърдени. Димов сравнява тенденциозно замърсяванията за 2014 г. и 2016 г., разказва „Дневник“. Междувременно не се е променил фактът, че от генералната дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия ни напомниха, както ви разказахме преди месец, че държавата ни вече е осъдена заради системното замърсяване на въздуха, а следващата стъпка е Брюксел да поиска страната ни да плаща ежедневни санкции, докато не се справи с проблема.

Повече за днешните размисли на министъра може да прочетете тук. 

Главчев вероятно ще замени Цачева в тясното ръководство на ГЕРБ

Бившият председател на парламента Димитър Главчев ще влезе в неделя в партийното ръководство на ГЕРБ. Депутатът, който плати с поста си за опита да тушира скандал с опозицията в НС, породен от реплики на Бойко Борисов, че има „депутати, замесени с наркотрафик“, ще бъде компенсиран, както предложи Цветан Цветанов в деня на оставката му. Подробности. 

Четирима руски състезатели по спускане с шейни, сред които олимпийският шампион от Сочи 2014 Александър Третяков, бяха наказани доживот от Международния олимпийски комитет (МОК). Те са признати за виновни за използване на забранени стимуланти на игрите през 2014 г., съобщи МОК. По-рано този месец МОК наказа доживот и шестима руски ски бегачи. Това се случи след повторно отваряне на пробите от олимпийските игри в Сочи заради признанията на бившия ръководител на руската антидопингова агенция (RUSADA) Григорий Родченков за системна употреба на допинг. Вече разказахме, че според бившия председател на Руския олимпийски комитет Леонид Тягачев “Родченков трябва да бъде застрелян за лъжа, както Сталин щеше да направи”. 

Повече по темата тук. 

БСП преживява пореден катарзис. Този път партията ще бъде безкомпромисна опозиция, която критикува управляващите за лоши политики, но няма да влиза в режим на лични нападки с тях, разказаха депутати пред „Дневник“.

На министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде съставен акт вследствие на бездействието при стопанисването на стената на язовира „Бели Искър“, заяви шефът на административната прокуратура и зам. главен прокурор Ася Петрова. Започва процедура, която може да завърши с глоба за регионалния министър за липсата на действия по укрепването на язовира. 54,43% от язовирите в страната са в неизправно състояние. 205 от язовирите са опасни за хората, а около 80 са в предаварийно състояние. Само в 11 случая държавната агенция е опитала да санкционира нарушители.

Служител на външното министерство е задържан на границата с Турция с контрабандни стоки. В колата, спряна на границата с Турция, са открити 500 стека цигари, скъпоценни камъни и над 500 ампули с хормона на растежа, предава отново „Дневник“. Той е шофирал автомобил с испански номера, който не е негов и е спрян на влизане в България.

Общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония призовават Българската патриаршия да приеме протегнатата ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна църква майка. Писмото можете да видите тук. 

Българската банка за развитие вече ще може да отпуска кредити и на политици, съобщава „Капитал“. С промени в устава държавната банка ще може да отпуска и гигантски кредити от 150 млн. лв. на една фирма или група. Повече може да научите от изданието.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме как премиерът Борисов трансформира, напълно неочаквано, мнението си от срещу АЕЦ „Белене“ в пълна подкрепа за АЕЦ „Белене.“ Говорихме и за победата на Русия в Сирия, която се случва пред пасивния поглед на президента Тръмп. Представихме ви и новата си рубрика – сентенции за „Гьола“. 

Бившият командир на сръбската армия Радко Младич беше осъден на доживотен затвор, 20 години след извършения човешки геноцид в Босна и Херцеговина. „Касапинът на Босна“ беше осъден за престъпления срещу човечеството. На влизане в залата Младич се усмихна широко на камерите – жест, който разгневи жестоко роднините и близките на жертвите. По време на по-голямата част от процеса в Хага присъствието на Младич се състоеше в това да обижда съдиите, както и в един момент Младич направи жест на прерязване на гърлото срещу майката на една от 8000 жертви в клането в Сребреница през 1995. Повече четете тук. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.