SHARE

Остават три дни до съдбовното решение на британците за всички нас – референдумът за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. И като че останалата част от света е спряла и е вперила своя поглед в британците.

Това не е точно така, например, днес постоянните представители на страните-членки на ЕС се съгласиха да удължат санкциите срещу Русия. Решението формално остава да се одобри от Съвета на ЕС, но както предава „Ройтерс“, не се очаква да има обрат. Това означава, че поне до края на януари 2017 г. настоящият режим на отношения с Русия ще продължи.

По този случай изявление направиха и от немското правителство. Говорител на канцлера Меркел заяви, че санкциите ще продължат, докато Русия не приложи напълно постигнатото в Минск споразумение. Тази позиция, обаче, е в противоречие с казаното от немския външен министър Щайнмайер в неделя, който подкрепя по-бързото сваляне на санкциите, ако Русия предприеме стъпки за постигането на мир в Украйна.

Междувременно, сенатът на САЩ не успя да въведе промени в режима за закупуване на оръжия. След терористичния акт в Орландо републиканци и демократи започнаха да се карат за пореден път за това какви са причините за случилото се. Според републиканския кандидат Доналд Тръмп, ако повече хора в клуба имаха оръжие, масовото убийство можеше да бъде предотвратено (една от последните му гениални идеи). От друга страна, според демократите трябва да бъде наложена забрана за закупуване на оръжия от лица, които присъстват в списъка на потенциални терористи. Оръжейното лоби в САЩ и републиканците в сената не приемат този подход, защото според тях, всеки може да бъде вписан като потенциален терорист и така да се ограничи конституционното право на притежание на оръжия в САЩ.

В един друг край на света, иракската армия постига успехи в битката за Фалуджа срещу ДАЕШ. По информация на „Ройтерс“ нови два квартала на града са превзети от правителството и продължаващата от пет седмици битка е изтеглена в западната част на града. Според иракския министър-председател Хайдер ал Абади, превземането на Фалуджа ще отвори пътя за атака към „столицата на ДАЕШ“ – Мосул.

Доста по-близо до нас, в съседна Македония „Шарената революция“ започна своята по-яростна съпротива срещу политическото статукво. Поводът е изтичането в събота на срока, поставен от протестиращите към политиците, за взимането на решение кога ще се проведат нови парламентарни избори и оставка на президента Георги Иванов. Една от „жертвите“ на протеста е статуя на Прометей (македонски титан, продължително яден от гръцки орел).

Обръщайки поглед към България,  в нея не се случва почти нищо.

След всички безобразни скандали по Фонда за лечение на деца в чужбина, днес министър Москов обеща процедурата за издаване на експертно становище да трае до 10 дни, а родителите на болни деца да могат да проследяват на какъв етап са преписките. За сега това остават само обещания и не решават  проблемите на чакащи решение деца, които от правителството сами създадоха.

Премиерът Борисов днес е на обиколка в Северозападна България и отбеляза, че „където съм минал днес, ето така се събират хора и само викат: “Пари дай, асфалт дай, за църква дай, за стадион дай.“ Дори ни е трудно да коментираме.

В същото време стана ясно, че 59 души на висши ръководни длъжности не са подали имотни декларации пред Сметната палата. Между тях, обаче, не е „успелият напускащ България мъж“ Делян Пеевски, на когото са му дарени 500 акции от БМК АД за 25 хил. лв. В банка депутатът държи 17 999 евро, 17 752 долара и 71 294 лева, а наличните му средства са 30 000 лева.

Друг интересен субект е евродепутатът Николай Бареков, който е декларирал едва 5666 лв. в банка. От „Дневник“ напомнят, че през 2014 г. Бареков е отчел близо 4 млн. лв. от трудови правоотношения. Тази година, обаче, депутатът е дал в заем близо 2.5 млн. лв., като на съпругата си Мария Календерска е заел 278 хил. лв.

И на края, СЕМ постанови, че bTV и Нова телевизия са нарушили Закона за радиото и телевизията при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова.

Председателят на медийния регулатор Мария Стоянова коментира, че „когато става въпрос за инцидент, свързан с него, тогава има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но това, което нас ни притеснява, е това, че вече е прекрачена границата – от информационния интерес към емоционализирането на разказа“, коментира тя.

Решението е поредната силна и принципна реакция на новия състав на медийния регулатор, след като от СЕМ осъдиха и късането на снимката на държавния глава в „Шоуто на Слави“.

*За изготвянето на настоящия материал е използвана информация от Дневник, Медиапул, Би Би Си и агенция „Ройтерс“

 

SHARE