SHARE

Великобритания публикува нови планове за преговорите за Брекзит. Департаментът, отговорен за Брекзит, има за цел да приложи натиск над ЕС преди третия рунд на преговорите в Брюксел следващата седмица, предава BBC. Сред публикуваните позиции е предложение на Великобритания стоките, които вече се намират на пазара в двете страни, да продължат да се продават без допълнителни ограничения. Друга клауза включва подсигуряването на спазване на поверителността на държавни документи, споделяни между двете страни на „развода“. От Брюксел отказват да продължат преговорите, докато не бъдат изяснени въпросите с правата на гражданите, границите със Северна Ирландия и т.нар. „сметка“ – сумата, която Великобритания ще е длъжна да изплати на ЕС за Брекзит.

Министерството на здравеопазването изяви желание да ограничи медийните изяви на членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, като предложението е занапред само специално упълномощено лице да информира за работата на съвета, и то само след предварително гласуване. Всякаква друга предоставена информация ще постави източника и служители на фонда пред риск от отстраняване. Забраната на медийни изяви противоречи на мисията и целта на фонда, посочват с основание от „Медиапул“. Тази цел е осигуряване на прозрачност и граждански надзор върху работата на фонда, като по този начин се гарантират интересите на децата. Повече за конфликтите и историите около Фонда за лечение на деца може да прочетете на предоставените линкове, а за съдебните дела за отказано лечение на деца – тук.

Испанската полиция е застреляла мъж, който е носил жилетка с експлозиви в градче западно от Барселона, съобщава Guardian. Самоличността му не е потвърдена от полицията, но локални медии, цитиращи източници, твърдят, че това е шофьорът от атаката в Барселона, която уби 13 и рани повече от 130 души едва преди дни.

„Дневник“ съобщава, че ще похарчим 1,2 милиона лева за подаръци по време на председателството ни на Съвета на ЕС през 2018 г. Ще бъдат пуснати в употреба и 50 000 разменни юбилейни монети по 2 лева и 100 възпоменателни монети за 157 500 лв. (без ДДС). За 1200 бели външни батерии и 25 000 USB преходника ще похарчим 125 000 лв. без ДДС. Те ще бъдат брандирани с логото на българското председателство. 160 000 лв. пък ще струват шалове с логото на българското председателство, от които ще има два вида: луксозен – 900 бройки, и стандартен – 16 000 бройки. За вратовръзки ще бъдат похарчени – 287 000 лв., като стандартните ще са 20 000 бройки, а луксозните 1100. Всички аксесоари ще бъдат поставени в луксозни опаковки, за които са предвидени 55 000 лв. Тефтери, моливи, папки и други материали също са предвидени.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще бъде задължена да предостави почасови данни за качеството на въздуха в София от последните четири години. Това гласи решението на административен съд от началото на август, според което отказът на агенцията да предостави тази информация няма никакво основание, научаваме отново от „Дневник“. Въпреки че става въпрос за информация с огромно обществено значение, от ИАОС са обжалвали решението. От „Дневник“ съобщават, че са изпратили запитване до ИАОС защо обжалват решението на съда и какви са мотивите им да не предоставят тази информация на неправителствената организация, която иска да помогне за решаване на проблема с тежкия смог в столицата.

Казусът със самолетите за армията продължава да занимава управленците: по повод на идеята на военния министър Красимир Каракачанов за ремонтиране на старите съветски МиГ-29, вместо да се купуват нови самолети, президентът Румен Радев заяви, че страната ни задължително се нуждае от нови изтребители. Държавният глава излeзe с позиция, че МиГ-29 не са съвместими с НАТО и биха отложили покупката на нови машини до 2030 г., когато изтича и срокът им на експлоатация. Според изказванията на Каракачанов той дори е осъществил контакт с руска корпорация, която да даде приблизителна сума за обновяването на машините. Това е в рязък контраст с призивите на съюзниците на България, които искат страната да скъса със зависимостта от военната авиация на Русия. Покупката на нови самолети се подготвя от 10 години насам. Нови самолети все още няма.

Македонското министерство на външните работи е получило известие, че целият персонал на сръбското посолство в Скопие е изтеглен за консултации в Белград, пише „Капитал“. Според сръбския президент Александър Вучич компетентни органи са установили, че има доказателства за разузнавателни действия срещу сръбските институции. Сръбският посланик в страната Душанка Дивяк-Томич не е коментирала случилото се. От изданието ни припомнят, че в началото на юни бяха публикувани архиви на македонски служби, в които се описва как руски офицери от службите за разузнаване и Главното разузнавателно управление, съвместно със служители на посолствата в Русия, са целяли да повлияят на външната политика на Македония и други балкански страни срещу членство в НАТО. Миналия месец пък министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че признаването на Република Македония под това име било грешка на правителството в Белград.

Военноморските сили на САЩ наредиха раследване по повод инцидент с американския военен разрушител, който се сблъска в неделя с нефтен танкер във водите близо до Сингапур. Десет моряци от екипажа са изчезнали, а петима са ранени в инцидента. Това е четвъртата катастрофа на съд на САЩ за последните две години и втората в последните два месеца. Разследването си поставя за цел да анализира дали не съществуват по-мащабни проблеми с операциите в Тихоокеанския регион, казват от BBC.

Междувременно пълно слънчево затъмнение ще премине над Съединените щати. То ще може да се наблюдава от Орегон до западната част на Южна Каролина. Това е първото подобно събитие от 1918 г. насам и първото затъмнение, което ще се наблюдава единствено в САЩ от независимостта през 1776 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.