SHARE

„Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика.“ Така премиерът коментира съоръжението, за което държавата изхарчи над 160 млн. лв до 2016 г. и се оказа преборено от дъжд. Номер 2 по рейтинг от правителството агент „Иван“ Каракачанов призна пред Нова телевизия, че също се използват стълби, за да се премине оградата по границата с Турция.

Бойко Борисов също така заяви пред журналисти, че е против Турция да изгуби статуса си на кандидат на ЕС  и е против санкциите срещу Русия. Нито едно от двете обаче не бе тема на Европейския съвет.

На Европейския съвет е имало ожесточен спор по повод „Северен поток 2“, като Полша и Дания са силно против неговия строеж, а комисията заяви, че следващия месец ще излезе с предложение как руският газов поток може да бъде съобразен с европейското законодателство.

Истински важният момент на настоящия Европейски съвет е, че европейските лидери започнаха обсъждането на конкретните стъпки към създаването на обща европейска отбрана. Като се очаква първите решения да бъдат взети декември 2017 г.

Опит да бъде спряна мярката, която ще постави съдиите в зависимост от Цацаров.

Съветът по съдебна реформа на извънредно заседание днес, свикано от министъра на правосъдието Цецка Цачева, не подкрепи промените в Закона за съдебната власт, които правната комисия прие.

Най-важна от тях е по отношение на заложената мярка съдии да бъдат освобождаване само ако прокуратурата им повдигне обвинение.

 

Красимир Каракачанов иска допълнителни правомощия за армията, за да може да изпълнява допълнително функции по охрана и опазване на обществения ред.

През юли министърът на отбраната каза, че е подготвил проект за увеличаване на армията по границата с Турция, за да се освободят полицаи, които в момента са командировани там от цялата страна. „Дневник“ с подробности. 

Ще има детски надбавки и за родителите с доход между 400 и 500 лв., но не в пълнен размер, а 80% от него. Освен това се увеличава размерът на самите надбавки за 2018 година, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Mediapool разказва още. 

Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Окръжния съд в Кърджали да прекрати дейността на фондацията „Асоциация Бату платформ“, тъй като незаконно е финансирала предизборната кампания на партия ДОСТ, съобщиха в петък от държавното обвинение.

Разследващите твърдят, че на 14 март сдружението е получило превод от 100 000 евро, нареден от турска банка. Подробности в Mediapool. 

Бойко Борисов се срещна в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да обсъдят възможностите за европейско финансиране на железопътната връзка между България и Гърция.

Ципрас коментира, че тримата са голяма коалиция, а Юнкер и Борисов добавиха „много голяма коалиция“.

Основна тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона, съобщиха от правителствената пресслужба. Още по темата. 

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Стокхолм. Българинът спечели с 6:3, 6:4 срещу Миша Зверев за 250-ата победа от 409 мача в кариерата си.

Следващият съперник на Димитров е Фабио Фонини. До момента двамата са играли пет пъти, като българинът има три победи.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.