Вечерен бюлетин – 20 ноември 2017 г.

SHARE

Имаме изненадваща новина. След като българското правителство заяви готовност да бъде възскресен АЕЦ „Белене“ с участието на „частен инвеститор“, то днес се появи първият желаещ.

Можете ли да познаете?

„Росатом“ е готов да участва под различни форми в проекта АЕЦ „Белене“, но вариантите могат да бъдат различни и зависят най-вече от това какво са целите и приоритетите на българското правителство.

„За всеки един от тези проекти трябва да бъдат структурирани определени отношения, определени условия. Те силно зависят от това какви цели си поставя българското правителство“, коментира първият зам. генерален директор на руската компания Кирил Комаров пред български медии по време на ядреното изложение Atomex Europe в Будапеща, където руската компания иска да построи друга централа – „Пакш 2“, с любезното съдействие на Виктор Орбан.

България бе най-големият източник на финанси за 2016 г. на „Росатом“, след като й изплати 1,2 млрд. лв. за “Белене”, а руската компания вече е готова отново да участва във финансирането на този изключително доходоносен за нея проект.

Красимир Каракачанов се обяви срещу квотното разпределение на мигранти в Европейския съюз, с което застана до Виктор Орбан по антиимигрантска реторика.   Досега българското правителство няма подобна официална позиция.

Междувременно според лидера на „Да, България“ Христо Иванов докладът на Еврокомисията беше наврян в ъгъла с общото усилие на управляващите и настоящото ръководство на ЕК. 

Според него Европейската комисия се е отказала да стимулира реформата в България, защото “може би е загубила вяра“.

Въпреки желанието на Юнкер това да е позитивен доклад, това не се получи. В него няма резултати и накрая има едно изречение, че нито един от показателите не е удовлетворен. „Това е погром.” Подробности.  

Разпределени са ресорите на новоназначените зам.-министри на здравеопазването

В ресора на заместник-министър Бойко Пенков влизат медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Д-р Пенков ще отговаря и за Център „Фонд за лечение на деца“. За останалите ресори, поверени на зам.-министри, можете да видите публикацията на Mediapool. 

„Сериозно безпокойство“ буди състоянието на Пирин. Това е оценката на експертите, изготвили доклад за годишното състояние на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, публикуван през ноември. Световната организация възлага на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, обект на защита на най-високо международно ниво. Още по темата. 

Почти половината деца в България са живели в риск от бедност и социално изключване през 2016 г. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес по повод Световния ден на децата 20 ноември.

Европейската агенция по лекарствата ще се премести от Лондон в Амстердам. Решението е взето с хвърляне на жребий от представителя на естонското председателство на ЕС.

София също бе сред 19-те кандидата, но в самото начало западни медии коментираха, че българските документи съдържат прекалено оскъдна информация и градът е практически без шансове. Подробности от „Дневник“.

Само няколко седмици след подновяването му, електронният търг за покупка на онкомедикаменти в болниците отново е спрян заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Mediapool с подробности. 

Ангела Меркел обяви, че е готова за нови предсрочни избори само месеци след последните. Изявлението идва след провала на коалиционните преговори между християндемократите на Меркел, Зелените и либералдемократите след неочакваното оттегляне на последните.

„Много съм скептична“ за воденето на правителство на малцинството, заяви Меркел пред ZDF. Канцлерът обяви, че е готова да води страната още четири години, но мисли, че нови избори са нужни, за да бъдат Берлин и Европа стабилни. Подробности. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.