SHARE

Да откриете различната гледна точка в едно произведение на изкуството, което ще просъществува едва три седмици: от днес до 11 март в Софийската градска художествена галерия може да видите първия самостоятелен проект на Теодор Ушев у нас, който носи името „Тъмното огледало“. Той е провокация към публиката, от която се очаква да търси скритото послание, смисъла отвъд привидното, разказват от bTV. Изследвайки теми като суетата, лъжата и спасението, авторът е изпълнил картините си със скрити послания, които се виждат само с ултравиолетова светлина. Посетителите ще имат възможност да бъдат част от инсталацията, която има нужда от хората, за да живее такава, каквато трябва да бъде преживяна.

Ако сте собственик на фирма или имате дял в дружество, ще трябва да декларирате, че сте изплатили… неизплатени възнаграждения. Това предупреждават от „Капитал“ в материал, който разказва, че бъркотията с Търговския регистър придобива абсурден характер. Вижте повече тук. 

Български автори от няколко поколения, сред които Алек Попов, Веселина Седларска, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Светослав Иванов и др., написаха отворено писмо до парламента и Министерството на културата, в което настояват за ефективна законова уредба на репрографски права и възнаграждения от отдадени под наем книги. Целия текст на писмото може да видите тук. 

Критика към решението на министъра на туризма Николина Ангелкова за регламент, който ще забрани предлагането на апартаменти през онлайн платформи: българското правителство става опасно за свободната конкуренция и цифровата икономика не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Повече по темата тук. 

Днес управляващите поискаха оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание, след като същият заяви, че Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Корнелия Нинова даде твърда подкрепа за своя съпартиец, оправдал убийствата на комунистите. Повече може да прочетете тук.

България е сред последните места в ЕС по работещи в сферата на културата, показва графика и проучване, публикувани от „Дневник“. Малко над 84 хиляди души в страната се занимават с подобна дейност. На първо място в класацията е Естония, следвана от Люксембург, Швеция и Финландия.

Кой е Петр Келнер, който закупи Нова телевизия и вероятно ще купи „Теленор“? Най-богатият и вероятно най-могъщият човек в Чехия, който съветва чешките медии да не използват името му в заглавия и който няма снимка, която да може да бъде препечатвана. Вижте повече по темата тук. 

Срещата на премиера Борисов с канцлера на Австрия Себастиан Курц се отложи поради здравословни причини. Той ще дойде в България на 15 март. Повече тук. 

Постът на заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на гражданската колегия вече се заема от Светла Димитрова, след като Камен Влахов бе освободен днес. Оставката на Влахов бе поискана от председателя на ВКС Лозан Панов. Още разказват от „Дневник“. 

Управляващата еврофондове класа води страната ни към задънена улица, смята съпредседателят на партия „Зелените“ Владислав Панев. В интервю за „Капитал“ той разказва за трудностите на опозицията в България, за казуса Банско и състоянието на управлението в България.

„Това не е война, а клане.“ Почти 200 цивилни са убити след удари на силите на Асад в Сирия през последните два дни. Това доведе до предупреждения за хуманитарна катастрофа, която би могла да бъде по-голяма от всичко, видяно през последните седем години война. Пред британски медии Диана Семаан, която се занимава с хуманитарна дейност в Сирия, заявява, че: „Хората не само са под жестока обсада през последните шест години, но и са в капан на ежедневни атаки, които съзнателно целят да ги убият и осакатят и това е военно престъпление“. Повече по темата тук. 

Нидерландия започва да се превръща в наркодържава, в която полицията е неспособна да се бори с паралелно съществуващата криминална икономика, пише Guardian, позовавайки се на доклад на нидерландската полиция. Престъпленията са все по-малки, но множество жертви са спрели да съобщават за инциденти, а организираната престъпност расте. Полицията иска да бъдат назначени още 2000 полицаи, тъй като въпреки спад от 25% на броя престъпления за последните девет години статистиката сочи, че 3,5 милиона престъпления не са съобщени на силите на реда.

Снимка: Анелия Николова за „Дневник“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.