SHARE

Руският патриарх Кирил е в България от броени часове, а опорките вече валят – предпразнично. По този повод посолството на Украйна в България реагира с изявление относно антиукраински изказвания на патриарха в ефира на БНТ. Патриархът нарече незаконното анексиране на Крим от Русия „миротворческо“, по повод на което от посолството напомниха, че „Русия с временната окупация на АР Крим и районите от Донецка и Луганска област грубо наруши основни норми и принципи на международното право, включително Устава на ООН. Това се потвърждава в Резолюцията на Общото събрание на ООН „Териториалната цялост на Украйна“ A / RES / 68/262 от 27 март 2014 г. А с приемането през 2016 г. и 2017 г. от Общото събрание на ООН на резолюциите „Ситуацията с правата на човека в АР Крим и град Севастопол (Украйна)“ Руската федерация справедливо е призната за държава окупатор.“

Изявлението продължава с това, че „Посолство на Украйна в РБ изразява съжаление, че Българската национална телевизия е била използвана от главата на РПЦ като трибуна за обнародване на откровено антиукраински изявления, синхронизирани с официалната позиция на Кремъл.“

Редакцията на „Терминал 3“ осъжда остро подобни опити за подмяна на историята и пропагандирането на действия, които не само че са в противоречие на международното право, но и са пряка заплаха за националната сигурност на България с оглед на курса на руската външна политика през последните години. Във връзка с националния ни празник напомняме, че най-много украинци са участвали на балканския театър на бойните действия по време на Руско-турската война 1877/78 г., като именно украинците са дали най-много жертви. 

Междувременно в България положението не изглежда добре. Синдикати апелират за национализация на дружества. БСП мечтае за свят, в който не „дрънкат“ оръжия, в който България е мост между Европа и Русия. Това са думи на Александър Симов, който напусна парламентарната зала по време на минута мълчание в памет на жертвите на комунизма. Вече споменахме и за патриарха на Русия, който пристига в България за националния ни празник. За да бъде картинката още по-приятна, БСП сезира Конституционния съд за отстраняването на Жаблянов – същият, който заяви, че „Народният съд е неизбежно и военновременно правосъдие“.

Историята не свършва дотук. Владимир Путин, който вчера представи нови ядрени оръжия със симулация за атака над Флорида, САЩ, поздрави президента Радев за националния празник. В поздравлението си Путин набляга на предполагаемата близост между двете държави. Борисов пък получи поздравления от Лавров, с който обсъждаха бъдещето на Западните Балкани… към Европа, която вероятно все още е част от заплахите на Путин към Запада. Морфичен дисонанс.

А геополитическата несигурност и киберзаплахите са основните притеснения на бизнеса у нас. Вижте повече по темата тук. 

Руската следа е буквално навсякъде – Антикорупционният фонд обяви, че е сезирал прокуратурата за фактите около прекратено през 2015 г. производство на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу финландската гражданка от руски произход Елизабет Елена вон Месинг, подсъдима по най-голямото дело за пране на пари в България – на 1.6 млрд. лева, минали от Санкт Петербург през София, за да тръгнат по целия свят. Повече четете в „Капитал“, които следят случая от самото начало.

Останалите новини – жертвите на трудова експлоатация от България са нараснали почти двойно през 2017 година, като пострадалите са най-често мъже от Източна Европа – България, Румъния, Чехия, Полша и Словакия, като към тези страни се присъединява и Естония. Става въпрос за засилено търсене на евтина работна ръка, което предоставя благоприятни предпоставки за осъществяване на трафик. Още по темата разказват от „Дневник“. 

Партия „Зелените“ в своя официална позиция настоява за оставката на началника на отдел „Защита на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София), Емил Славев, както и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев . Паралелно с това от фондация „Четири лапи“ събират подписка за освобождаването на директора на агенцията по същата причина, четем отново в „Дневник“. Става въпрос за случая с незаконното умъртвяване на екзотични птици, което е в нарушение на множество разпоредби и за което ви разказахме подробно тук. 

По света – избягалият каталунски лидер Карлес Пучдемон се отказа от опитите си да се върне в креслото си, след като избяга от Каталуния поради провеждането на незаконен референдум през ктомври. Наместо това Пучдемон предвижда да управлява изгнаническо правителство и да продължи борбата за независимост от Белгия. Това съобщи той пред британския Guardian ден след като заяви, че ще се откаже от президентския пост. Според него това правителство в изгнание ще покани и други партии да се включат, като целта е да има представители от местни общности и гражданското общество. Пучдемон спечели победа в предсрочните избори миналата година, което според него му дава достатъчно легитимност, за да продължи досегашния курс на действията си.

Европейският съюз заяви, че в случай на налагане на мита на метали от страна на САЩ отговорът ще бъде твърд и безкомпромисен. Световната търговска организация заяви, че „Потенциална търговска война не е в ничий интерес“, докато президентът Тръмп контрира в туитър, че „търговските войни са хубаво нещо“. Международната общност осъди остро американския президент, който заяви, че ще наложи 25% мито на вноса на стомана и 10% на вноса на алуминий. Потенциалният отговор на ЕС би бил мита над стомана, земеделски продукти и други продукти, като Жан-Клод Юнкер обеща твърда реакция. ЕС е вторият вносител на стомана в САЩ след Канада. На свой ред Канада, Мексико, Китай и Бразилия заявиха, че също обмислят регулаторни мерки. Повече може да научите от BBC. 

Предизборните протести в Москва срещу Владимир Путин се очаква да прераснат в сблъсъци, предупреждава опозицията. Според бившия министър на енергетиката и съюзник на опозиционера Алексей Навални – Владимир Милов, полицията вероятно ще прибегне до използване на сила, а значителен брой хора е възможно да отвърнат със същото. Той очаква сблъсъци в Москва и Санкт Петербург, където хиляди се очаква да излязат на протест, предава Reuters. 

Снимка: politeka.net

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.