SHARE

В следващите дни ще се проведат четири протеста в региона на София, като един от тях ще бъде воден от съседи на кмета Йорданка Фандъкова и ще бъде пред дома ѝ. Това се случва дни след като тя заедно с Нено Димов с лека ръка отхвърли предупрежденията на ЕС за мръсния въздух, а ние ви разказахме за замърсяванията, които вземат 13 000 жертви годишно и костват милиарди евро на страната ни. Протестите имат различни цели, но всички те засягат директно софиянци.

Дългогодишното "ефективно" управление на Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, както и нерешаването на системните про…

Публикувахте от Спаси София в 19 октомври 2017 г.

 

Една снимка струва колкото хиляда думи! Днес искахме да ви разкажем за това какво се случва с Великата Българска Гранична Ограда, която е гордост на Патриотите и пази България, утвърждавайки патриотарните ценности. За съжаление обаче такава величина не може да бъде описана в думи. Затова ние ви предлагаме картината, а останалото може да прочетете тукЕто така изглеждат 169 милиона лева до 2016 г., вложени в инфраструктура и опазване на територията. Но в крайна сметка надали изпълнението е некадърно – чакаме Патриотите да се произнесат, че просто бежанците идват с лопати.

Днес Георги Чолаков бе бетониран като председател на Върховния административен съд. Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). „За“ гласуваха 20 от членовете на съвета, четирима бяха против. Сред тях бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и избраните от квотата на магистратите върховни съдии – Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева.

За това кой е Георги Чолаков – човекът, който ще е начело на ВАС в следващите седем години, както и  цялата история около неговото назначаване ни разказва „Дневник“. 

Общо събрание на съдиите в Софийския апелативен съд (САС) ще обсъди има ли „корупционен“ скандал в институцията. 25 съдии са поискали свикването на събрание, което е повече от 1/3 от изискваните по закон. Съмненията? Те са във връзка с едно конкретно търговско дело с интерес за над 100 милиона и страна дружество на основния прокурорски свидетел по мегаделото КТБ и изтъква „съмнения за корупция“. Повече четете отново в „Дневник“. 

Бившият заместник-посланик на Германия Клаус Шрамайер смята, че България е крайно изкушена да се върне към комунизма. „България продължава да балансира като въжеиграч: страната не може да реши в коя посока да поеме„, пише той в анализ за списание „Европейски преглед“. Според него везните клонят към два феномена. Първо: нежелание за реформи, доказателство за което са липсата на правова държава, всемогъщата прокуратура в сталинистки стил, зависимият от прокуратурата ВСС, а също така олигарсите и корупцията. И второ: връщане към миналото – тоест към комунизма, Русия, Държавна сигурност и т.н. Повече може да прочетете в „Клуб Z“.

Световната банка прогнозира ускоряване на растежа на българската икономика до 3,8% през 2017 г. и 3,9% през 2018 г. Основният двигател на растежа е повишеното вътрешно търсене, пише в публикувания днес доклад на международната институция за състоянието на икономиките в Европа и Централна Азия. Добрите данни за износ, потребление и за пазара на труда през първата половина на годината накараха повечето анализатори да ревизират нагоре прогнозите си за развитието на българската икономика през тази година, цитираме „Клуб Z“, където може да научите повече.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за решението на Кремъл да забрани на Алексей Навални да се кандидатира за президент. Говорихме си за желанието на Радев да назначи кадър на Сотир Цацаров начело на НСО, както и за това че Испания ще отнеме независимостта на Каталуния. 

Лидерите на ЕС призоваха британския премиер Тереза Мей да предприеме мерки относно застоя в преговорите за Брекзит. Премиерът на Нидерландия Марк Руте заяви, че е нужна „доста повече яснота“ относно финансовите оферти на Великобритания, преди разговорите да могат да продължат. Германския канцлер Ангела Меркел заяви, че има „окуражаващи знаци“, но че прогресът дотук не е достатъчен, за да се започнат разговорите за търговията между двете страни. Меркел заяви, че това може да се случи през декември, а повече четете тук. 

Междувременно европейските лидери ще обсъдят бъдещето на съюза и плановете за периода 2018-2019, които ще бъдат представени от председателя на Европейския съвет Доналд Туск на срещата този петък. Те ще включват засилване на военното сътрудничество, по-стриктно проучване, що се отнася до чуждите инвестиции, и антидъмпинг мерки.

Нова Зеландия получи най-младия си премиер, който е жена. Ясинда Ардерн, която стана лидер на Лейбъристите в страната преди по-малко от три месеца,.Партията ще се коалира в драматично обявена промяна в политическия пейзаж в страната. Повече разказват от Guardian. 

И една интересна новина от деня – учените от японската космическа агенция обявиха, че са открили огромна пещера под лунната повърхност, която може да се превърне в изследователска база за астронавтите. Това подсилва надеждите у страните, които подобно на САЩ искат да изпратят своя мисия на спътника ни. Тези пещери могат да бъдат идеалният кандидат за бъдещите лунни експедиции, тъй като температурните им уславия и потенциалътб им да защитават хората от рисковете в открития космос са изключителни преимущества. Повече може да разберете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.