SHARE

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който организира протести срещу ВСС в знак на протест срещу малкия брой служители в съда, които имат свръхнатовареност, е проверяван от прокуратурата. 

„Днес бях посетен в съда от двама служители на ДАНС. Да кажа, че към тях нямам забележки, държаха се възпитано и уважително. Уведомиха ме за извършвана срещу мен проверка от ДАНС по нареждане на СГП, за която нямах никаква информация до този момент. Поискаха моето становище. Изразих го устно, те слушаха, не си водеха бележки, не направиха и запис“, написа той във фейсбук профила си.

Лалов подаде оставка в знак на протест срещу пасивността на Висшия съдебен съвет и дисфункцията на съдебната система в края на миналата година.

„Да обобщим за заседанието във вторник (за улеснение на Узунов, Петкова, Итова, Колев, Георгиева, Кузманова и Неделчева) – нарушения като съдия, нарушения като председател, нарушения по ЗОП, принуда спрямо служители. Явно моето председателстване е било някакъв ад. Нещо като многото „гейтове“, които заметоха под килима. Същото е, нали?! Добре де, защо ВСС и прокуратурата не се намесиха по-рано, а гледаха отстрани, често дори ръкопляскаха, а чак след като търпението ми се изчерпа и подадох оставка, за да покажа негативното си (меко казано) отношение към мнозинството от ВСС, започна всичко това….“, допълва той.

Председателят на ВKС Лозан Панов и премиерът Борисов не се разбраха за промени в Конституцията като част от съдебната реформа, става ясно от думите на участници в срещата. 

Панов коментира, че „съдебната реформа трябва да бъде направена – всяка мимикрия на реформа, съжалявам, води до неверие в правосъдието”.

В изявленията си вицепремиерът, отговорен за съдебната реформа, Екатерина Захариева и министърът на правосъдието Цецка Цачева коментираха най-вече направеното от Панов сравнение на реформата с мимикрия.

„Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов“, коментира Захариева.

Без отговор остана въпросът какви законодателни промени за прокурата се предвиждат, зададен от „Дневник”.

БСП поиска оставката на Валери Симеонов чрез декларация, прочетена от лидера Корнелия Нинова. Причина за призива е изказването на Симеонов относно „шегаджийските снимки в „Бухенвалд”. В своето изявление Нинова изброи и хитлеристките скандали от последната седмица със заместник-министри, предложени от „Обединени патриоти“. Декларацията предизвика размяна на обиди на историческа основа между БСП  и ГЕРБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира с „няколко думи” срещата си с Георги Гергов и Сашо Дончев, след като е изчакал да чуе всички „словесни упражнения върху моето име”. За първи път прокурорът намекна, че срещата му е била лична, а не служебна.

Първата среща от председателството на България на ЕС ще бъде по темата Европа – Западни Балкани и ще се проведе още по време на естонското председателство – през октомври 2017 г., съобщи министърът, отговарящ за българското председателство, Лиляна Павлова. „Искаме по време на нашето председателство темата за Западните Балкани да присъства във всички формати, в които това е възможно“, поясни Павлова. От нейните думи става ясно, че втората важна за България тема е бъдещето на кохезионната политика, като ще се наблегне бърху българското културно-историческото наследство.

Основният ремонт на ул. „Граф Игнатиев” в София се отлага и вероятно няма да стартира през тази година. Причината е, че Столичнатс община спря две обществени поръчки заради пропуски в документацията. От пресцентъра съобщават, че е необходима „съществена промяна на някои от техническите характеристики на основни материали“, като тя може да доведе до „промяна на кръга от заинтересовани“. Реконструкцията трябваше да стартира на 1 юли. Втората спряна процедура е за ремонти на площадите около „Св. Ал. Невски“ и Народното събрание, църквата „Света София“ и градинката „Кристал“.

Три компании обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията поръчката за тол-система, докато Агенция „Пътна инфраструктура“ обмисля дали да не удължи с нови седем дни срока за участие в поръчката. Вчера пътната агенция възобнови спираната и обжалвана вече девет пъти поръчка, като даде еднодневен срок за подаване на документи. Той изтeчe днес в 17 ч.

Васил Божков купи Телефонната палата в София. Придобиването на сградата, която е истоически паметник на културата, е стъпка от дългогодишните инвестиции на г-н Божков, целящи популяризирането на културното наследство в България, се казва в съобщение на дружеството на Божков – „Нове холдинг”.

Очаква се Телефонната палата да се превърне в музей от световно ниво, помещаващ експонати и колекции в областта на изкуството и на културно-историческото наследство, става ясно от съобщението.

Плановете за музея се очаква да бъдат представени публично в рамките на година, не се посочва по-конкретен период.

На 20 май, събота, ще се проведе 13-ото издание на Нощта на музеите. Събитието се организира от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата. 

Само в София близо 50 музеи и галерии ще посрещнат с безплатен вход посетителите на културното мероприятие. Част от музеите, които ще се включат в инициативата, са Националната художествена галерия, Квадрат 500, Музеят на социалистическото изкуство, Националният военноисторически музей и много други.

Програмата за София можете да намерите тук. Програма за Варна тук.

Местата за гр. Пловдив са: Градска художествена галерия; Регионален природонаучен музей; Регионален археологичен музей; Регионален етнографски музей; Регионален исторически музей; Общински институт „Старинен Пловдив“.

Швеция прекрати 7-годишното разследване срещу Асанж за изнасилване.От близо 5 години Асанж живее в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция. Той се страхува, че ако отиде в скандинавската страна, може да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде съден за разпространението на стотици хиляди секретни военни и дипломатически документи. И намесата на „Уикилийкс“ в американските избори през 2016 г.

Руското посолство в САЩ вече се намира на ул. “Немцов”. Комисията по национална сигурност и правителствени въпроси към Сената подкрепи законопроект за преименуване на улицата пред руското посолство във Вашингтон. Тя ще носи името на убития през 2015 година руски опозиционер Борис Немцов, съобщава „Еxото на Москва”.

Инициатор е сенаторът на Флорида Марко Рубио. „Уисконсин авеню“ ще носи вече името „Борис Немцов“.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул”.

Снимка: flashnews

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.