SHARE

Военноокръжната прокуратура в София отказа да разследва случая с развитите болтове на кола на НСО, която ползва председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според наблюдаващия прокурор няма данни, че гумата на автомобила е била умишлено разхлабена. Поради това прокуратурата в София няма да образува разследване по случая. Припомняме, че в началото на месеца на връщане от служебна командировка Панов и шофьорът му установиха неизправности в служебния автомобил. Решението на прокуратурата единствено засилва притесненията от случилото се и реакцията на държавата, която в по-голямата си част остава липсваща.

Избрани са петима нови членове на Висшия съдебен съвет на втория тур от гласуването на съдиите. Новоизбраните членове на ВСС от квотата на съдиите са председателят на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова и съдиите от Върховния касационен съд Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска. На първия тур, който се проведе в събота, бе избрана съдията от ВКС Цветинка Пашкунова. Боряна Димитрова е единственият кандидат, присъствал в т.нар. „листчета“, раздавани от административните ръководители преди изборите за ВСС, за които алармира по-рано този месец членът на съвета Калин Калпакчиев. Кандидатите за шестте поста бяха 27. След проведения избор квотата на магистратите е запълнена.

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ предложи Йордан Стоев – прокурорът, отказал да разследва Делян Пеевски по сигнал на активисти от „Протестна мрежа“ – за прокурор на Съдийската колегия във ВСС. Стоев е заместник-председател на Софийската апелативна прокуратура. Другата номинация на националистическата формация е адвокат Боян Новански, който е предложен от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Премиерът Бойко Борисов отмени насрочената за днес среща с депутата от партията на Путин „Единна Русия“ Анатолий Карпов, след като по-рано същият заяви, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Пред Би Ти Ви Карпов обясни, че има срещи с министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Той подчерта, че е на посещение в България по покана на партия „Атака“.

Заместник-председателят на най-големия полицейски синдикат Генадий Тенев заяви, че служителите на МВР ще излязат на протест с искане за увеличение на заплатите на 5 юли, когато е професионалният им празник. Окончателното решение за протеста ще бъде взето следващия уикенд на заседание на управителния съвет на синдикалната федерацията в МВР. От синдиката отправиха покана до министъра на външните работи Валентин Радев да присъства на следващото заседание на съвета за разговори. В началото на месеца от полицейския синдикат обявиха искането си за увеличение на заплатите в сектора от 1 юли, като обясниха, че в противен случай ще последват протестни действия.

Президентът Росен Плевнелиев заяви в интервю за Би Ти Ви в събота, че отговорните институции дължат обяснение за случая с предизвикания фалит на КТБ, като е убеден, че „казусът КТБ трябва да се разрови до дупка“. Плевнелиев определи ситуацията около КТБ като „новите досиета на Държавна сигурност“. Президентът е категоричен, че ако „не се тръгне по пътя на парите“, това ще доведе до нови зависимости на българските политици.

Регионът около булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж бе отцепен, след като автомобил се вряза в кола на жандармерията. Ситуацията бързо бе овладяна от силите на реда, няма пострадали сред полицаите и цивилните. Нападателят е загинал при сблъсъка. В колата бяха открити различни експлозиви, както и автомат „Калашников“. Вътрешният министър на Франция Жерар Коломб пристигна светкавично на мястото на произшествието. Смята се, че атаката е била умишлена и насочена към силите на реда. Местните власти съветват жителите да избягват района.

От полицията призовават да се избягва разпространяването на невярна информация. Станциите на метрото в околността са затворени.

В ранните часове на деня ван се вряза в лодонска джамия, ранявайки десет души, двама от които сериозно. Тереза Мей заклейми инцидента като „отвратителен терористичен акт над мюсюлмани“. Шофьорът е 48-годишен бял мъж, който е арестуван с подозрения за опит за убийство. Атаката е четвърта за Великобритания за периода от март насам и трета, в която нападението се извършва чрез врязване на автомобил в тълпа или сграда. Нападателят е бил обезвреден от присъстващи на местопроизшествието, а при въпрос защо го е направил той отговаря: „Защото искам да убия всички мюсюлмани“.

Поне 62-ма са  загиналите вследствие на един от най-мащабните пожари за последните години в Португалия. Очаква се броят на загиналите да продължи да нараства. Повечето от загиналите са починали в колите си, докато са се опитвали да се измъкнат от огнената стихия, която се разрази в събота. Според властите пожарът се е разразил след гръмотевична буря, а високите температури и силният вятър допринасят за разпространяването на пожара. Голяма част от електроснабдителната инфраструктура се е стопила в пламъците, прекъсвайки комуникацията с малки населени места. По-голямата част от комуникациите са възстановени, но властите призовават живеещите в региона да следят радиото. В страната е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

По бюлетина работи Цветан Кръстев.
Снимка: Hashtag.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.