SHARE

Народното събрание прие на първо четене забраната за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Мярка, която е близка до инициативите на президента Владимир Путин в Русия и премиера Виктор Орбан в Унгария.

Законопроектът предвижда още кадрови бонуси за членовете на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет, както и забрана за участие на магистрати в ръководството на най-старата съсловна организация на юристите – Съюза на юристите в България. Ако текстовете бъдат приети на второ четене в този им вид, то българските магистрати няма да могат да разчитат на никакво външно финансиране и за стажове и конференции в чужбина.

Промените бяха приети със 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се”.

Европейската комисия съобщи, че започва отначало открита преди три години наказателна процедура срещу България.

Причината е неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния обмен на информация за сигурността на документите за самоличност.

България лишава останалите държави от Европейския съюз от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, поясни ЕК.

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош бе обвинен днес заради това, че неправомерно е похарчил над 1.7 млн. лева, отпуснати от правителството целево за ремонт на двореца по повод предстоящото европредседателство на страната ни.

На обвиняемия бе определена най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, съобщиха от прокурорското антикорупционно звено. Боршош се яви на призовката с адвокат Даниела Доковска.

”Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали, е било по законен път“, каза единствено той, добавяйки, че разследващите не са му представяли никакви доказателства.

Българската индустрия трябва да участва в строителството на нови военни кораби, смята Румен Радев

Очакваме проектът за новите кораби на Военноморските ни сили да бъде придвижен на следващ етап. Това заяви днес във Варна президентът Румен Радев.

Президентът каза още, че участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около идеята в изпълнението на проектите за модернизация на българската армия да бъде включена и нашата военна индустрия. „Това ще бъде задължително условие и може да стане под различни форми, например като програми за индустриално сътрудничество“, обясни президентът.

Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъде по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на българските посланици зад граница.

„Преговорите вървят много трудно. Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече. Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания“, каза Борисов.

“Не знам, че „ЦУМ-гейт“ е сценарий, не участвам в такова нещо, нито знам БСП да е замесена, трябва да питате г-н Цацаров какво има предвид“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова днес по повод коментара на главния прокурор, че „ЦУМ-гейт е един огромен сценарий“.

Сотир Цацаров обясни преди ден, че „сценарият“ е режисиран от хора, за които действията на прокуратурата в сферата на енергетиката са неудобни. Той обясни, че част от тези хора са близки до БСП, но отрече Нинова е да изпълнител в този сценарий.

 

Партията на варненския бизнесмен и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки – „Воля“, обяви, че последните изявления на главния прокурор Сотир Цацаров недвусмислено показват двоен стандарт в поведението му.

По повод изнесена информация от нашия лидер и заместник-председател на НС Веселин Марешки за оказван натиск върху него г-н Цацаров го призова да каже имената, заявявайки следното: „Ако твърдиш, че това е така, трябва да имаш смелостта, достойнството и, ако щете, разбирането за граждански дълг да го кажеш не само пред телевизионните камери общо и безадресно, а да го кажеш, когато бъдеш призован за снемане на обяснение“, пишат от партията до медиите.

Германското външно министерство извика посланика на Турция в Берлин, за да протестира срещу решението на Анкара да задържи шестима активисти, между които е и гражданин на федералната република, съобщиха германските медии и Ройтерс. Общо десет души бяха задържани на 5 юли, а тази седмица шестима от тях останаха в ареста след съдебно решение.

Говорителят на кабинета Мартин Шефер обяви на редовна пресконференция, че външният министър Зигмар Габриел е прекъснал лятната си почивка и се е завърнал в Берлин за консултации. Шефер каза, че е „абсурдно“, че Турция е задържала германски активист по подозрение за членство в терористична организация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.