Вечерен бюлетин – 19 декември 2017 г.

SHARE

Украйна провали плановете на Каракачанов да ремонтира съветските МиГ-ове в Русия

Военното министерство спря поръчката за поддръжката на МиГ-29, след като украинската държавна фирма „Укринмаш“ подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

МО обяви поръчката преди две седмици и покани само руската компания „РСК МиГ“ с мотивите, че тя е производител на самолетите и държи лицензите за ремонта им, като дори бяха планирани преговори  между министерството и руската държавна фирма, но те бяха отложени заради украинската фирма, която също може да ремонтира старите изтребители.

След силен обществен натиск ГЕРБ внася в парламента предложение мораториумът за лекарства да отпадне изцяло. 

За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от парламентарната група на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, заяви Цветан Цветанов. Подробности. 

От лекарския съюз обвиниха здравната каса, че бави преговорите за рамковия договор и той е пред провал. 

Пред Би Ти Ви председателят на БЛС Венцислав Грозев заяви, че още през октомври са изпратили 4-5 писма с готови предложения, които били систематизирани и трябвало да бъдат погледнати от представители на здравната каса.

„Седим и чакаме на някой да му дойде наум, че трябва да започнем преговори. На 28 февруари трябва да подпишем рамковия договор, а най-близкият период за начало на преговорите е след празниците, някъде около 2-3 януари. Ще имаме само 40 дни да уточним всичко“, каза още Грозев.

Холивудските звезди и носители на „Оскар“ Леонардо ди Каприо  (чрез своята фондация) и Джаред Лето се включиха в кампанията за защита на Пирин, организирана от Глобалния фонд за дивата природа WWF, и изпратиха писма до премиера Бойко Борисов с призив да вземе мерки за опазване на вековните гори от сеч заради бъдещите ски съоръжения в Банско. Подробности. 

15 милиона срещу мълчание по време на европредседателството. Това е сделката между Борисов и БАН. Правителството ще отпусне 15 млн. лева допълнително на образователното министерство за 2018 г., с които да бъде увеличена субсидията на Българската академия на науките  и учените да се откажат от обявените преди дни протестни действия по време на европредседателството.

От ДПС възнамеряват да правят вот след вот на недоверие през 2018 г, предупреди депутатът от ДПС Хамид Хамид, а междувременно днес стана ясно, че Ахмед Доган ще свиква елита на партията за новогодишно слово.

ЕС ще отпусне над 25 млн. лв. за обновяването на 44 районни служби за пожарна безопасност и защита на населението и районни полицейски управления в страната. Средствата идват от оперативна програма „Региони в растеж“ на Европейския съюз.

Междувременно днес на посещение в страната бе главният преговарящ от страна на ЕС по напускането на Британия Мишел Барние. Той потвърди договорките, постигнати от последните дни с британското правителство, че „ясно и категорично ще бъдат гарантирани правата на гражданите – да получават социални услуги, преносимост на социалните права, право за обединение на семействата“.

„Права, които ще бъдат гарантирани пожизнено“, добави той.

Вирус от името на Националната агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от ведомството.

В кол-центъра на приходната администрация, както и по електронен път са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip.

За първи път от 20 години насам социолозите от „Алфа Рисърч“ отчитат икономически оптимизъм и очакват следващата година да бъде по-добра от настоящата. Това каза пред „Нова телевизия“ управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова.

Според данните на изследователите на въпрос какви са очакванията за следващата година 55% са посочили, че тя ще е по-добра, докато 36 на сто очакват да е същата. Едва 9% са казали, че очакват 2018 г. да е по-лоша. Подробности в Mediapool. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.