SHARE

Четирите работодателски организации – БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП, поискаха незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков заради заложеното в бюджета несъгласувано вдигане на минималните осигурителни прагове за отделните професии с 3.9% и на минималната работна заплата от 460 на 510 лева от началото на следващата година.

По-късно Петков опроверга твърдението, че не е консултирал мерките с бизнеса. Подробности в Mediapool. 

Другата голяма новина от деня е по повод конкурса за нови изтребители. Правителството ще поиска и оферти за нови изтребители Ф-16 и „Юрофайтър“, които да се конкурират с предложението за новите шведски машини „Грипен“, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

Според източници на Меdiapool  „Локхийд Мартин“ имат готовност да отговорят на изискването за нови машини. По време на парламентарната проверка стана ясно, че е имало предложение от неназована държава за нови самолети, което щяло да се впише във финансовата рамка от 1.5 млрд. лв., но то не е било взето предвид. Тази оферта обаче е засекретена.

Руският зам. външен министър Олег Сиромолотов се е срещнал днес с българския посланик в Москва Бойко Коцев, като според руските медии темата е била борбата срещу терористичната заплаха.

Депутатите приеха мащабните промени в Гражданско-процесуалния кодекс, но се отказаха от една същностна промяна – въвеждането на абсолютна 10-годишна давност върху задълженията на физическите лица. „Дневник“ с подробности. 

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка във връзка с твърденията на депутат от БСП, че зам.-министърът на транспорта от квотата на НФСБ Ангел Попов е изнудвал превозвачи. Действията на главния прокурор обаче идват пет месеца след като вече е бил подаден сигнал от представители на бранша.

Председателят на ВКС Лозан Панов ще предложи нов свой заместник, който да е и ръководител на гражданската колегия в съда. Номинацията ще трябва да бъде гласувана от пленума на ВКС, който вероятно ще бъде насрочен следващата седмица.

По информация на „Дневник“ предложението на Панов ще бъде за съдия Светла Димитрова.

БСП сезира КС за неприетата оставка на Делян Добрев. От опозицията смятат, че неприемането на оставката на депутата е противоконституционно. Интересно е да се напомни, че бе подобен казусът с оставката на Делян Пеевски, като когато той бе назначен за шеф на ДАНС през 2013 г. – тогава Пеевски бе върнат в парламента.

Първият от десет години насам конкурс за директор на Националния исторически музей приключи неуспешно. Комисията, назначена от министъра на културата Боил Банов, не одобри единствения останал кандидат за поста – професорът от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Вера Бонева. Mediapool с подробности. 

За признаване в България на дипломите за висше образование от САЩ и Канада вече няма да е нужно те да са легализирани и заверени с апостил, съобщиха от правителствената пресслужба.

В опит да размрази европарите за наука и образование правителството създаде специална агенция, която да ги управлява. Тя ще е самостоятелен орган, но на подчинението на образователния министър, който ще назначава и ръководството ѝ. Mediapool с подробности. 

Подкрепата за Европейския съюз в България расте; българите са най-доволни от възможностите за работа, които им дава ЕС, освен това са сред най-горещите привърженици на Европейския парламент. Това показва последното проучване на Евробарометър. 

Днес в Пекин започна 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, на който председателят Си Дзинпин държа реч от 3 часа и половина. На нея той представи новата си визия за „Социализъм с китайски йероглифи“ и затвърди властта си, като на конгреса не се очаква да бъде избран негов наследник, което означава, че той ще остане на власт поне още 10 години. След края на конгреса ще бъде оповестен и новият състав на Изпълнителния комитет на Политбюро – ръководния орган в държавата, както и се очаква философският принос на Си Дзинпин да бъде допълнен към конституцията на Китай до края на годината. Ако името му бъде въдедено, то той ще се нареди по ранг до Мао Цзедун и Дън Сяопин като лидер на комунистически Китай.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.